Brzo se širi prevara s porukama: Ne nasjedajte i nikako ne otvarajte link

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2024. u 10:43
foto: unsplash

Korisnicima stižu poruke (neke i na engleskom) o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija u kojima ih se moli da kliknu na poveznicu i potvrde svoje podatke u određenom vremenskom roku.

Ne prestaje se širiti SMS prevara o lažnim paketima u kojoj se prevaranti predstavljaju kao Hrvatska pošta (HP).

Korisnicima stižu poruke (neke i na engleskom) o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija u kojima ih se moli da kliknu na poveznicu i potvrde svoje podatke u određenom vremenskom roku.

Hrvatska pošta već je zamolila korisnike da ne otvaraju poveznice koje se nalaze u porukama jer se tako izlažete riziku od krađe bankovnih podataka.

“Ako ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja”, stoji u obavijesti na stranici HP-a.

Podsjećaju da se lažne poruke i obavijesti mogu prepoznati po sumnjivoj i neobičnoj e-mail adresi ili poveznici. Službena domena Hrvatske pošte je posta.hr, a ostale nemaju veze s njom.

Obratite pažnju i na pravopisne i gramatičke pogreške te korištenje engleskom jezika jer su i to neki od pokazatelja po kojima možete zaključiti da se radi o sumnjivom sadržaju.

U posljednjih nekoliko mjeseci konstantno kruže prevare s lažnim potpisom Hrvatske pošte. Krajem prošle godine troje ljudi sa splitskog područja nasjelo je na SMS prevaru u kojoj se, kao i sada, navodi da se paket ne može dostaviti zbog nepotpunih informacija o adresi.

Nakon što su otvorili poveznicu iz poruke, otvorila im se internetska stranica na kojoj se pojavio nalog za plaćanje nastalih troškova dostave. Skinut im je novac s računa nakon što su unijeli podatke sa svojih bankovnih kartica, piše RTL.

Policija je poručila da istražuju slučaj, a upozorili su građane da budu oprezni i da ne upisuju podatke s kartica ako im stignu ovakve, ili slične poruke.

Komentirajte prvi

New Report

Close