Brodogradilište 3. maj: 380 milijuna dolara ugovorenih poslova i puni kapaciteti do 2018.

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2015. u 16:56
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

3. maj je, nakon dugog razdoblja, u šestomjesečnom razdoblju iskazalo dobit, to se nastavilo i sljedećih mjeseci te će, po svemu sudeći, tako završiti i poslovnu godinu.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je u petak da brodogradilište 3. maj ima 380 milijuna dolara ugovorenih poslova i pune kapacitete do 2018. te ocijenio da domaća brodogradnja pomalo staje na noge.

 Grčić je u Rijeci sudjelovao na manifestaciji "Poslovni uzlet grada Rijeke" i posjetio brodogradilište 3. maj u kojemu je održana prezentacija poslovnih planova i rezultata Uljanik Grupe, u okviru koje posluje i riječko brodogradilište.

 Nakon prezentacije, održane bez prisustva medija, Grčić je kazao kako je u prvih sedam mjeseci ove godine izvoz hrvatske brodogradnje povećan više od tri puta, lani je iznosio 580 milijuna kuna, a sada je već na na 1,8 milijardi kuna. 

To je najbolji pokazatelj da Vladine mjere daju rezultate, od prije nekoliko godina kada se ušlo u proces restrukturiranja i spasilo četiri od pet velikih brodogradilišta, rekao je Grčić, dodajući da se to odražava i na ključne pokazatelje, rast industrije i izvoza.

Prenio je i da, prema onome što je čuo, proces restrukturiranja 3. maja u okviru Uljanik Grupe ide dobrim putem i da je odrađen veliki dio aktivnosti.

Poslovni rezultati su sve bolji, suradnja s državom tijekom procesa restrukturiranja, koje još traje, je dobra, a glavni ciljevi se ostvaruju, kazao je.

Rekao je da sada u brodogradilištu radi oko 1280 ljudi, a da će svi ugovoreni poslovi zahtjevati zapošljavanje barem još oko 500 ljudi. 

Na pitanje o pregovorima između Vlade i vlasnika Brodosplita te o tijeku restrukturiranja u tom brodogradilištu, Grčić je odgovorio da se itekako vodi računa o svim brodogradilištima u procesu restrukturiranja i da je želja da iz tog procesa izađu što prije i uspješnije. 

Nisu svi jednako uspješni u tome, globalno se može reći da proces za sada teče dobro, rekao je Grčić, dodajući da će o detaljima restrukturiranja Brodosplita govoriti drugom prigodom. 

Riječki gradonačenik Vojko Obersnel rekao je da je sadašnja Vlada prva vlada koja je ozbiljno pristupila rješavanju problema restrukturiranja brodogradnje i konačno u tome uspjela.

Po njegovim riječima, brodogradilište 3. maj je, nakon dugog razdoblja, u šestomjesečnom razdoblju iskazalo dobit, to se nastavilo i sljedećih mjeseci te će, po svemu sudeći, tako završiti i poslovnu godinu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Netko iz te grupacije je na spisku neisplatitelja plaća?

Jesu li u ovo ukljuceni i Jadroplovovi preplaceni bulkeri??

dobit, kažeš.

New Report

Close