Breglec odlazi iz Pošte zbog Lončara i vozila

Autor: Igor Vukić , 01. kolovoz 2007. u 06:30

Bregleca zabrinula kupnja vozila za 35 mil. kuna umjesto lizinga

Dražen Breglec, državni tajnik u Ministarstvu prometa, dao je ostavku u Nadzornom odboru Hrvatske pošte protiveći se, među ostalim, nedovoljno obrazloženoj promjeni načina nabave novih vozila za tu tvrtku. U ostavci koju je prošli tjedan poslao premijeru Ivi Sanaderu i resornom ministru Božidaru Kalmeti, Breglec ukazuje i na druge nedostatke u radu Nadzornog odbora kojim predsjeda saborski zastupnik Ivo Lončar te upozorava na općenito tešku situaciju u Hrvatskoj pošti. HSLS, stranka čiji je Breglec član, povukla je svoje predstavnike iz nadzornih odbora u poduzećima u javnom vlasništvu, no Breglec u ostavci piše da bi se iz NO HP-a povukao i bez toga jer je već duže vrijeme nezadovoljan načinom rada i odlukama nadzornog tijela. Posljednja sporna odluka odnosi se na prijedlog rebalansa plana ulaganja Hrvatske pošte, kojim se odustalo od lizinga kao modela osiguranja transportnih sredstava i vratilo na model kupnje vozila (automobila, motocikala i kamiona) zbog kojeg bi se tvrtka zadužila za 35 milijuna kuna. HP treba obnovu voznog parka, no iako su gotovo svi članovi NO izrazili sumnju u opravdanost takvog načina nabave vozila, za odluku su na kraju glasala tri člana: Ivo Lončar, Damir Polančec (potpredsjednik Vlade koji je u NO HP-a samo član) te Božidar Posavec, predstavnik Hrvatske stranke umirovljenika. Breglec je bio protiv, predstavnica radnika Jadranka Dumbović bila je suzdržana, a Drago Jakovčević, inače profesor na Ekonomskom fakultetu, bio je izvan prostorije kad se odluka donosila. Na sjednici nije bio Božidar Kalmeta, koji je je kao ministar također samo običan član NO HP-a. Breglec u ostavci ističe da je bio nadglasan i kod usvajanja poslovnog plana za 2007. godinu. “Sada, nekoliko mjeseci nakon njegova usvajanja, suočeni smo s gubitkom iz osnovne djelatnosti od 37 milijuna kuna na polovici godine. Potvrđuje se da se planirani prihodi od povećanja cijena usluga neće ostvariti, što pokazuje da su moje tada iznesene primjedbe bile ispravne”, navodi Breglec u ostavci.

Premijera Sanadera ujedno upozorava da Ivo Lončar provodi preko NO u posljednje tri godine stalni pritisak na članove Uprave. Zbog toga je Uprava svojedobno odustala od kupnje tvrtki za tiskanje dokumenata čime bi proširila djelatnost poput sličnih poštanskih tvrtki u Europi pa HP zato nije ostvario potencijalno velik prihod. Premijera Breglec upozorava na “karikaturalnu situaciju” u kojoj je saborski zastupnik predsjednik NO, dok su potpredsjednik vlade i ministar obični članovi, u nadi da će ostavkom ubrzati promjenu u kojoj će u nadzornim odborima državnih tvrtki biti stručni ljudi, koji imaju vremena baviti se nadziranjem poslovanja. Ivo Lončar, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske pošte, nalazi se na godišnjem odmoru i zato nije htio komentirati Breglecovu ostavku. Nije ju dobio, kaže, i ništa ne zna o njezinom sadržaju. Kad bude vrijeme, rekao je, iznijet će svoju argumentaciju i “imat će dosta toga reći”. Jadranka Dumbović, predstavnica radnika u NO, izjavila je da joj je žao što Breglec odlazi jer ga smatra dobronamjernim i upućenim u djelatnost koju je nadzirao. Rad Ive Lončara u NO nije htjela komentirati. Ni Uprava Hrvatske pošte nije htjela komentirati navode iz Breglecove ostavke jer je još nisu službeno dobili. Ističu da je odluka o kupnji vozila opravdana. U obrazloženju prijedloga rebalansa plana ulaganja navedeno je da bi troškovi lizinga značajno povećali troškove poslovanja u tekućoj i idućim godinama pa je bolje ići na kupnju vozila. Uprava je napisala da bi se troškovi kupnje kroz amortizaciju rasporedili na duže razdoblje (četiri do 10 godina), a udar na likvidnost ublažio bi se uzimanjem kredita od poslovne banke na rok amortizacije. Breglecova ostavka primljena je u Uredu premijera i na njezin će se sadržaj primjereno odgovoriti, rekao je Poslovnom dnevniku Ratko Maček, glasnogovornik Vlade.

Gubitak zbog rasta plaća i zamrznutih cijena

Predlažući rebalans plana ulaganja u trajna sredstva za 2007. godinu, Uprava HP-a Nadzornom je odboru objasnila da je gubitak iz osnovne djelatnosti društva u šest mjeseci od 36,8 milijuna nastao zbog povećanih plaća koje je donio novi kolektivni ugovor u primjeni od 1. siječnja ove godine. Izostalo je planirano povećanje cijena usluga, a broj zaposlenih je povećan zbog sezonskih razloga i novih poslova, istaknula je Uprava. U upravi HP-a se neslužbenom podatku o gubitku iz osnovne djelatnosti suprotstavlja podatak o ukupnoj dobiti društva, no upućeni tvrde da se dobitak iskazuje dodavanjem potencijalne vrijednosti dionica kojima Pošta raspolaže u drugim poduzećima. Realno na tržištu ne bi mogle postići tu cijenu. Postojali su prijedlozi da se dionice prodaju i da se Pošta posveti poboljšanju poslovanja, ali su smjene uprave i rad NO-a usporili mnoge inicijative.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Onaj tko radi u HP , vjerojatno zna kakva je situacija. Nedavno je u pošti radilo oko 11 500 radnika. Sad radi oko 12 300. Dakle, povećanje je otprilike oko 800 ljudi. Tu leži razlog zašto je pošta u gubitku za prvih 6 mjeseci ove godine. Opravdano bi bilo povećanje, da je povećan posao, međutim nije.
Stvar sa Ivom Lončarom (poljoprivrednim novinarom), kao predsjednikom NO je počela kad su smjenili gosp. Milana Skoblara, kojem su namjestili kašnjenje isplate mirovina. Gosp. Skoblar im nije bio podoban, jer je jedini htio kupiti tvrtku koja printa račune i pošta bi bila visoko profitabilna, ali to nije odgovaralo Lončaru koji je htio progurati nekog drugog.
Gospodo iz Uprave HP-a problemi su sliedeći:
1. Komunikacija Uprave i Središta pošta – katastrofa. Vi uopće ne znate što se u SP-ima događa jer se Izvršni direktori boje za svoju stolicu i ne prenose vam probleme. Rješenje: uvesti komunikaciju sa nižim menadžmentom (službe u SP-u).
2. Problemi neiskorištenosti GO i viška/manjka radnika. Rješenje: Definirati točan broj radnika u svakom pojedinačnom PU (osnovna postava+rezerve) i administraciji. Na osnovu toga odrediti potreban broj radnika za svako središte i direkciju. Dati svakom Izvr. dir. kvotu ljudi za optimalno obavljanje posla. Ako traži povećanje, mora ga argumentirano obrazložiti(npr. povećanje prihoda i sl.)-svako smanjenje radnika-nagraditi Izvr. dir.
3. Obrazovanje radnika – prvi put nakon razdvajanja od HT počelo je sa obrazovanjem nižeg menadžmenta – to je za svaku pohvalu.Prijedlog : na zadnjem predavanju(radionici) sučeliti polaznike radionice i upravu.
4. Potpuna informatizacija. Komentar: Sramota je kad stranka dođe u poštu, a operater nema ništa osim olovke.
5. Trg. i kom. robu smanjiti na minimum. Argument: radnici u prodaji ne zarade sebi plaću.

Moj Lončare prodo si se,sram te može biti,uguši se u parama isti si ko ostali!!!!!!Krmku!

Svaka čast Dražene!

ma ovaj Ivo Lončar je obični krkan svjetske klase koji je pohlepan za novcem., takav je bio jos na HTV-u kada je uzimao lovu za sponzorirane priloge (prica o činčilama) a sada je to nastavio ciniti i na drugim mjestima sabor i NO Poste
stoga sto prije treba smjeniti Lončara iz to nadzornog odbora i ne bi bilo lose da se akcija Maestral prosiri i na poteze NO Poste!

New Report

Close