Boban posrnuo s hrenovkama, ali ima dvije nove tvrtke

Autor: Saša Paparella , 23. svibanj 2016. u 08:09
Zvonimir Boban vezan je uz desetak tvrtki, Foto: Pixsell

Novi član ureda predsjednika Fife aktivan je poduzetnik.

Nekadašnji kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban potvrđen je za člana ureda novoizabranog predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Giannija Infantina. U vijesti kojom se potvrđuje Bobanovo imenovanje posebnim savjetnikom Infantina za nogometna pitanja ističe se da je i po završetku igračke karijere Boban ostao vrlo aktivan. Pritom se nabrajaju njegov novinarski angažman, sveučilišna diploma i doktorat na kojem sada radi, no Boban usporedno gradi snažnu poduzetničku karijeru.

Tako ga domaći sudski registar povezuje s desetak tvrtki. Iako sve redom posluju pozitivno, Boban se nije uspavao, pa je tako u posljednje vrijeme u Zagrebu i na obali (Bol) otvorio nekoliko slastičarnica s talijanskim sladoledom.

Samo u 2015. Zvonimir Boban osnovao je dvije nove tvrtke, u još dvjema postao je direktor te u jednoj prokurist.

Stožerna mu je tvrtka godinama bila Moja zemlja, koju je osnovao još 1992., a kao suvlasnici vremenom su mu se pridružili dvojica nekadašnjih suigrača iz Milana: Paolo Maldini i Andrij Ševčenko.
Glavna je djelatnost Moje zemlje uvoz i distribucija hrenovki Wudy i Pavo, vodećih brendova iz asortimana talijanske kompanije AIA.

Moja zemlja ekskluzivni je zastupnik te kompanije, jednog od vodećih europskih proizvođača pilećeg i purećeg mesa koji u svom asortimanu ima više od 600 artikala, a na dan obrađuje 300.000 pilića i dva milijuna jaja.

AIA je dio grupacije Veronesi, čiji su godišnji prihodi veći od dvije milijarde eura. Veronese je jedan od vodećih talijanskih proizvođača prerađevina od svinjskog mesa.

Kako se navodi na web stranici Moje zemlje, tvrtka “proizvodi robne marke za gotovo sve najveće trgovačke lance u Hrvatskoj”. Njihovi se proizvodi osobito dobro plasiraju preko Konzumove prodajne mreže jer je vlasnik Agrokora Ivica Todorić u partnerskim odnosima s vlasnikom spomenute talijanske prehrambene industrije.

Prihodi Moje zemlje pali su međutim sa 53,9 u 2013. na 2,8 milijuna kuna u 2014., a od 20 zaposlenih ostao je samo jedan.

Problemi su možda povezani s neriješenim odnosima između Bobana i njegovog bivšeg prijatelja i poslovnog partnera Tihomira Eleza, a na kojeg je ‘90-ih prenio poslovni udjel.

Dio poslova Boban je očito preusmjerio na svoju tvrtku Korten, osnovanu 2013. Godine 2014. Korten je imao 7,3 milijuna kuna prihoda i 3,7 milijuna kuna dobiti. Boban je 2014. povećao temeljni kapital tvrtke sa 20.000 na 870.000 kuna, da bi ga lani dodatno povećao na 4,47 milijuna.

Prokurist Kortena je Saša Santini, a obojica su od lani prokuristi u zagrebačkoj tvrtki Na cesti 041. Kao osnivač te tvrtke u sudskom se registru navodi Branko Drndalovski, poslovni čovjek iz Italije, vlasnički i menadžerski povezan s cijelim nizom istarskih tvrtki.

Bivši kapetan nogometne reprezentacije od lani je postao i direktor tvrtke Muraena Helena j.d.o.o., koja je s deset kuna uloga osnovana također lani, i to na Murteru. Osnivači su bili Bartol Jelić s Murtera i Andrija Kero iz Kaštel Kambelovca. Tvrtka Muraena Hellena iste je godine promijenila i sjedište i vlasnike: sada se vodi kao zagrebačka tvrtka, a novi osnivač je postala tvrtka Na cesti 041.

Drndalovski i Boban lani su osnovali tvrtku BB 1968, a Boban je osnovao i tvrtku Šibenik 059, kojoj je jedini vlasnik. Od lani, Boban je i direktor tvrtke LL 1969, čija je vlasnica bila njegova supruga Leonarda Lončar, a sada je kao jedini osnivač upisan Korten.

Sve su Bobanove tvrtke nedavno registrirane na novoj adresi, Kennedyjev trg 6, odmah pokraj maksimirskog stadiona. Na nekoj drugoj adresi registrirana je samo Bobanova tvrtka ZG tenis, koja je 2014. uprihodila 800.000 kuna.

Od početka 2015. Zvonimir Boban bio je predsjednik Uprave Sportskih novosti d.d., no nakon prijepora koji je izazvao intervju u kojem je javno iznio svoje sklonosti prema ljevici, a obrušio se i na Zdravka Mamića, odstupio je s te pozicije i prestao pisati kolumne za Sportske novosti. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Jos jednom javno pitam, koji je smisao ovog clanka? Forenzicki uradak prekapanja po kvartovskim kantama za smece ili sto?

Zasto je bitan Boban poduzetnik i kome?

Bili bi jako veseli i ispunjeni srecom da mozemo saznati slicne podatke i za ostale nogometne funkcioniere. Unaprijed hvala.

Što će mu tolike tvrtke ? Ima više tvrtki nego zaposlenih….poslovni uspjeh na naš način…

Distribucijom se može baviti svaki kokošar uz 5 balavaca koji slažu police po trgovačkim centrima.
A nije baš da nije mogao uložiti u proizvodnju od sirovine do gotovog proizvoda i istina bog imati zaposleno par stotina ljudi, ali bi bar stvarao dodatnu vrijednost sebi i društvu..

Zvone je legenda, a Šuker i Mamić mu nisu ni do koljena. Zvone je gospodin što dokazuje mnogo stvari. Talijani ga gledaju i zovu sa respektom, čime će se onaj Šuker pohvaliti to što drži štangu svojih prijatelja Mamića i Platinija ? vidimo kako su oboje završila i gdje se stalno nalaze, po sudovima, to su Šukerovi prijatelji.

New Report

Close