Bjelovar pokreće Kvargl kao svoj sirni brend

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2005. u 22:15

BJELOVAR – Nakon već predstavljenoga polumasnoga sira Kriško, nove robne marke Zagrebačke županije, pokretanja proizvodnje ovčjega i kozjega sira u Pakovu Selu u Šibensko-kninskoj županiji i oživljavanja proizvodnje nekih prepoznatljivih proizvoda u drugim krajevima Hrvatske, na stvaranje robne marke odlučio se i Bjelovar.
Poduzeti su prvi koraci za organiziranu proizvodnju sira pod nazivom Kvargl, za što je suradnja dogovorena i s Agronomskim fakultetom u Zagrebu koji će se uključiti u izradu projekta “teškog” 300 tisuća kuna. Računa se i na novčanu potporu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a u punoj će mjeri projekt podržati i bjelovarska gradska uprava. To će pomoći očuvanju izvorne proizvodnje u domaćinstvima poljoprivrednica koje kvargl i druge proizvode nude na gradskoj tržnici, potaknuti ih na veću proizvodnju pa i uključivanje u zadruge. Bjelovarsko-bilogorska županija sa 23.000 goveda, od kojih 7000 na području Bjelovara, u hrvatskom je stočarskom vrhu. Ovaj je kraj poznat po proizvodnji sira, tu se do poznate tvrtke razvila i Sirela, pa ne bi trebalo biti prepreka da se u prigodnom ekološkom pakovanju ponudi Kvargl kao izvorni proizvod, suvenir i bjelovarski brend.

M. Martinića

Komentirajte prvi

New Report

Close