Beroš: Stižu duplo jeftiniji testovi na koronu

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2020. u 08:04
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Beroš kaže da je rezultat testiranja u Hrvatskoj sukladan onima u svijetu.

Rezultati seroloških testiranja pokazali su da je 100.000 ljudi u Hrvatskoj zaraženo koronavirusom iako je službeno potvrđenih slučajeva samo 3700. Sada znamo da je u doticaju s virusom bilo puno više Hrvata nego što smo dosad znali – 2,4 posto. Otkrio je to ekskluzivno za RTL Krunoslav Capak. 

Što se još može iščitati iz rezultata seroloških testiranja? RTL je razgovarao s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Beroš kaže da je rezultat testiranja u Hrvatskoj sukladan onima u svijetu. Ističe da je zanimljivo da je 37 posto ispitanika, koji su bili u kontaktu s virusom, bilo bez simptoma.

“Ovo je jedno od preeliminarnih istraživanja. Trebat će napraviti još puno istih da bismo obuhvatili širu populaciji i saznali više o imunosti koja se stvara nakon kontakta s koronavirusom.”

Beroš kaže da ga posebno zanima hoće li ta imunost biti privremena ili trajna.

“Ako bi ona bila trajna, to bi bio veliki korak u našim spoznajama. Međutim, kao što sam rekao, daleko smo od tog promišljanja”.

Na upit tko će kontrolirati nose li građani maske, Beroš kaže:

“Mi želimo djelovati edukativno, razvijajuči svijest o potrebi nošenja maski. Maska štiti onog tko je nosi, njegovu obitelj, trgovce, ali i sve posjetitelje nekog objekta. Mislim da postoje zaštitarske službe u trgovačkim centrima, mogućnost da trgovac odbije pružiti uslugu. Ali u ovom trenutku bit ćemo orijentirani u pozitivnom smislu i apelirati da svi nose maske. Mislim da će to ići u tom smjeru”.

Djeca do dvije godine ne trebaju nositi maske, kao ni oni koji imaju respiratorne probleme. Kako će oni to dokazati?

“Vjerujem da će takve situacije biti iznimke, i ne bih od takve situacije htio stvarati problem. Oni koji imaju respiratorne tegobe mogu od svojih liječnika dobiti potvrdu i ne moraju nositi maske, a za sve druge nadam se da će razviti svjesnost da je maska dobra za njih i za širu zajednicu.”

Beroš je rekao da već sredinom ovog ili početkom sljedećeg tjedna možemo očekivati 50 posto jeftinije PCR testove na koronavirus.

“Još prošli tjedan se sazvao sastanak onih koji plaćaju testove HZJZ-a i svih onih koji ih koriste. Imali smo sreću među prvima uvesti takav test, što nam je omogućilo da se na adekvatan način borimo protiv epidemije. PCR testovi koje smo koristili na početku još uvijek koristimo u našim zdravstvenim ustanovama, iznimne su kvalitete i kakvoće, njihova dijagnostička preciznost je jako važna, stoga je opravdana njihova cijena. Na tržištu se razvijaju brojni drugi testovi koji dolaze u obzir. Dao sam nadležnima zadatak da mi prikupe sve informacije o mogućnosti korištenja i nadam se da ćemo uskoro imati na tržištu testove koji bi trebali biti do 50 posto jeftiniji, ali je pitanje hoće li biti dijagnostički vjerodostojni”, kazao je Beroš.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“duplo” mogu biti samo skuplji, ne jeftiniji

 

 

New Report

Close