Božinović najavio kazne za nepoštivanje mjera: “Moramo steći navike za jesen”

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2020. u 16:01
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U zadnja 24 sata možemo reći da što se tiče stranih turista, u Hrvatsku je ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških, više od 3400 austrijskih državljana.

Kako će se kontrolirati nose li građani zaštitne maske u zatvorenim prostorima, koje je od danas obavezno u trgovinama, pojasnio je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Poručio je da smo na globalnoj razini suočeni s novom dinamikom širenja virusa. Kod nas će se, govori, primjenjivati lokalne mjere i gasiti lokalna žarišta, ali bit će i mjera koje će se primjenjivati na nacionalnoj razini, kao što su već uvedeno nošenje maski u ugostiteljskim objektima, trgovinama i javnom prijevozu.

“Na jesen bismo se mogli suočiti s većim širenjem i težim simptomima, stoga sad moramo steći navike koje će nam biti neophodne kada dođe jesen”, kazao je, istaknuvši kako su upravo zbog toga opet krenuli s press konferencijama, koje služe i za, kako je potom rekao – edukaciju.

“Naš temeljni pristup je obavještavati javnost. Nije toliko poanta u kaznama, ali imat ćemo i određenih sankcija ako neka mjera ne bude prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati… Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati”, poručio je.

Poručio je i da je svima cilj prihvatiti ‘novo normalno’ i da, nošenje maski u zatvorenim prostorima, postane praksa. “Pokazalo se da su učinkovite”, dodao je. Iz dana u dan će, kaže, ponavljati sve što smatraju važnim za sprječavanje širenja virusa. Dodaje kako vode brigu da turistička sezona bude maksimalno dobra i sigurna.

U zadnja 24 sata možemo reći da što se tiče stranih turista, u Hrvatsku je ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških, više od 3400 austrijskih državljana… Krenuo je i zračni promet”, rekao je Božinović.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close