Barroso: Ustav se ne smije pokopati!

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2006. u 06:00

BEČ – Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u nedjelju je, u povodu prvog dana austrijskog predsjedanja Europskom unijom, pozvao da se ne pokopa Europski ustav. U intervjuu za bečki magazin Profil Barroso je rekao da “Europski ustav ne smije biti pokopan”.
Pitanje Ustava, koji bi trebao omogućiti lakše funkcioniranje proširene Europske unije, za vrijeme britanskog predsjedništva nije pomaknuto s mrtve točke. Ustav je dosad ratificiralo 13 od 25 zemalja članica, a rok za dovršetak tog procesa prvotno je bio određen za studeni 2006., no na summitu EU u lipnju, u svjetlu francuskog i nizozemskog “ne” Ustavu, odlučeno je da se taj rok produlji, ali ne i do kada.
Barroso je dodao da očekuje od austrijskog predsjedništva da preusmjeri Lisabonsku strategiju rasta i razvoja kako bi europski građani “primijetili da je naše novo usmjerenje doista učinkovito, da nije riječ samo o praznim riječima”.
Predsjednik Komisije izrazio je žaljenje zbog rastućeg protueuropskog osjećaja u Austriji koji je došao do izražaja u najnovijem istraživanju javnog mišljenja Eurobarometar objavljenom u prosincu u kojem Austrija ima najmanje pozitivnu sliku o EU od svih zemalja članica.
“Danas je Austrija treća najbogatija zemlja EU. Možda će austrijsko predsjedanje biti dobra prigoda da se bolje objasne prednosti članstva.” Isto tako, dodao je Barroso, gospodarski gledano, Austrija je najviše profitirala od širenja EU.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close