Autori priželjkuju dvostruko skuplje CD i DVD medije

Autor: Bernard Ivezić , 06. prosinac 2005. u 02:00

Ne dogovore li se do kraja godine uvoznici tvrdih diskova, memory stickova, CD i DVD medija s udrugama koje štite autorska prava skladatelja, izvođača, diskografa i filmaša oko naknada za privatno kopiranje o cijelom će slučaju odlučivati posebno Vijeće stručnjaka. Uloga tog vijeća je arbitrarna, a njegova odluka neobvezujuća. Međutim, kako tvrdi Lordan Ljubenkov, pravni savjetnik Hrvatskog društva skladatelja, ona ima veliku težinu u eventualnim susdskim sporovima. Privatno kopiranje je legalan oblik umnožavanja sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravima, a znači da možete legalno presnimiti neku pjesmu sa svog originalnog CD-a na računalo ili MP3 player. Za takvu mogućnost u većini se zemalja EU plaća autorska naknada.
“Naknada za privatno kopiranje je uobičajena praksa u Europi, predviđena je hrvatskim zakonodavstvom i propisana je direktivom Europske komisije o intelektualnom vlasništvu, što znači da ćemo je morati provesti do pristupanja Hrvatske u EU. Cjenik koji smo sastavili potrebno je usuglasiti sa uvoznicima, a mi stojimo iza njega. S obzirom da smo svjesni da se neki od tih medija, poput tvrdih diskova, CD-a, DVD-a i memory stickova ne koriste isključivo za privatno kopiranje, već i za umnožavanje drugih sadržaja, odlučili smo se na pravičnu, a ne proporcionalnu naknadu po medijima. Ne želimo biti represivni, već uvesti zaštitu u sustav”, kazao je Ljubenkov.
Međutim, iz cjenika koji su udruge predložile teško je zaključiti da se radi o pravičnim naknadama autorima. Naime, udruge predlažu da se za CD medij plati naknada od 1,26 kuna, a DVD 2,35 kuna. To su naime, cijene po kojima se takvi mediji plaćaju u maloprodaji pa ispada da bi se uvođenjem autorskih naknada po tim iznosima CD i DVD medije dvostrko poskupilo. Nadalje, CD i DVD pržilice poskupjele bi za 25 i 40 kuna, a tvrdi diskovi do iznosa od kune po GB.
“Uvijek se može dogoditi da nam uvoznici ukažu na neke probleme koje nismo predvidjeli pa da sukladno tome snizimo iznose naknada. No, od naknada nećemo odustati”, zaključio je Ljubenkov.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Mozemo ga nazvati i neuko, ali ja mislim da je ova recenica iz citata i bezobrazna. Pazi ti to, on si postavlja pocetnu poziciju za pregovaranje. Time i sam priznaje da je cijena do koje su dosli itekako napumpana. I jos to otvoreno kaze.

Ono sto se mene tice je da cu opet morati placati nesto sto ne konzumiram. Kupujem medije uglavnom za posao i snimati fotke sa digitalca. I sad cu u toj cijeni koju placam pokrivati i recimo domace narodnjake koje ne slusam.

I zasto bi se time samo pokrivala muzika? Po cemu oni imaju prednost nad recimo filmovima i softverom?
Dozvoli li se ZAMPu dodati neki interes na medije ne vidim zasto se ne bi onda dalo i filmovima i softveru. Pa neka onda cijena CD medija skoci sa 1,5 kuna na 5 kuna… x 100 milijuna uvezenih medija godisnje.
Ovakva mjera takodjer bi potakla sverc medija iz susjednih nam zemalja.

Nije to bezobrazno, vec neuko.

Drol, 06.12.2005. u 07:20
“Uvijek se može dogoditi da nam uvoznici ukažu na neke probleme koje nismo predvidjeli pa da sukladno tome snizimo iznose naknada.

Ovo je stvarno bezobrazno.

New Report

Close