Adlešić vodi HSLS do izbora, za koje je rok godina dana

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2006. u 06:00

Ne želim biti oktroirana predsjednica stranke, nego želim imati stvarni izborni legitimitet, rekla je Đurđa Adlešić

ZAGREB – Veliko vijeće HSLS-a jednoglasno je poduprlo ujedinjenje s LS-om i sporazum dvojice stranačkih predsjednika potpisan prije dva tjedna, izvijestio je jučer predsjednik HSLS-a Ivan Čehok. Novost je da će se najduže u roku od godine dana od ujediniteljskog sabora 12. veljače, a najvjerojatnije ujesen, održati i izborna konvencija novog HSLS-a, a do tada će, kao dogovorno i prijelazno rješenje, stranku voditi predsjednica Đurđa Adlešić, uz pomoć svog zamjenika Zlatka Kramarića i četvero potpredsjednika. Iako su HSLS-ovci izborni sabor planirali tek nakon parlamentarnih izbora, novu su odluku donijeli kako bi izbjegli dojam da ujedinjena stranka ima oktroirano vodstvo, a i sama Adlešić je jučer izjavila kako želi imati stvarni izborni legitimitet, te ne želi biti predsjednica stranke u kojoj nisu provedeni demokratski izbori jer, istaknula je, ne možemo kao liberali biti zadovoljni saborom bez izbora.
Za razliku od LS-a gdje su se čitavi ogranci, poput dubrovačkog ili osječkog, pobunili protiv ujedinjenja s HSLS-om, Čehok je izvijestio kako u njegovoj stranci postoji vrlo visok stupanj suglasnosti oko procesa spajanja dviju stranaka, te da nema otpora i većeg osipanja članstva iako očekuje da će neki pojedinci napustiti stranku.
Uvjeren je kako će ovo spajanje ojačati liberalnu ideju i učiniti je živom, ali i da će druge stranke slijediti njihov primjer zbog čega će uslijediti i nova stranačka spajanja i okrupnjavanje političke scene. Čehok nije odgovorio na pitanje što o ujedinjenju HSLS-a i LS-a kaže bivši predsjednik Dražen Budiša, jedan od glavnih aktera raspada HSLS-a 1997. godine napominjući kako je za njega Budiša član poput svih ostalih, te da ga nemaju namjeru nagovarati da se aktivira jer je to stvar njegove osobne procjene.
Međutim, poručio je, Budiša se u središnjicu stranke može javiti kad god poželi i “mi ćemo pronaći načina za njegovo političko djelovanje”.

Komentirajte prvi

New Report

Close