4Q24.
– dobra izvješća:
– KODT, stvarno dobro izvješće, jedna od najboljih firmi na ZSE i to bez konkurencije, sve ostale firme su slabije od KODT barem za dvije klase.
– ali moja preporuka vam je da u portfelju imate i neke druge dionice zbog disperzije rizika.
– ovo bi bile dionice koje su o.k. dosta lošije od KODT ali kad nema boljih dobre su i one za imati ih u portfelju:
– IKBA, najbolja mala banka, ali ne i tako dobra div. kao kod ZABA.
– ZABA, najbolja velika banka, dobra div, ali dionica je i malo skupa.
– AUHR, malo lošiji kvartal ali o.k. firmica,
– PODR, dobra, ali meni nije simpatična.
– JDPL, tu se očekuje neka dokapitalizacija, možda ispadne dobro, ali budite oprezni, ne pretjerivati s dionicama, godišnje poslovanje za ne vjerovati dobro.
– SPAN, mislim da im je napokon krenulo.
– KOEI, dobo, ali ga vuku transformatorske firme.
– GRNL, kažu da je dobro, nemam neko svoje mišljenje.
– ERNT, možda je ovo njegovo dno.
– HT, ma dobra firma, neće tu biti neke velike zarade… čak ga i ja malo imam.
– MDKA, klasika, nema tu neke velike dobiti ali ima dosta sigurno poslovanje (monopol).
– a ove dionice ne preporučam :
– JDGT, iznenadila me s svojim lošim 4Q , inače je dobra firma, dividenda redovna, ušli su u neku investiciju…
– INGR, to zaobići u širokom luku, što se kaže ni štapom…
– LKPC, ne volim luke….
– HPB, mislim najgora banka, a možda i nije.
– ATGR, teško razočaranje…
– DLKV, ne znam zašto se investitori pale na tu firmu…
– SAPN, loš kvartal…
– VLEN, cijena pada….
– ADPL, nema tu sreće…
– trenutne prilike:
– ipo ING-GRAD, ide ipo, kupite ga i 10/3 ga gledajte prodati do podne.
Informanka, 3 – 7/3.
– tjedni minus od -0.4%,
– taj minus ne izgleda tako loše, ali ovaj tjedan sam u jednom trenutku gubila i jedan i po stan, koliko točno nemam pojma jer to dno nisam ni gledala, tako da mi je tjedan završio i više nego dobro kad gledam da sam i prošli tjedan izgubila jedan stan.
– evo na mome primjeru vidite zašto su vam oročena štednja i obveznice puno povoljnija opcija od dionica.
– na sav ovaj gubitak nisam ni okom trepnula jer znam da sam u kvalitetnoj dionici, svjesna sam svih gubitaka i rizika ali i nagrade koju mogu očekivati, ne paničarim.
– u ovoj godini sam još uvijek u plusu +5.8%, uspoređujući to s fondovskom industrijom imam jedan dobar srednji rezultat (ocjena 3), ali ja sam navikla debelo pobjeđivati svu fondovsku industriju.
– namjeravala sam kupiti malo dionica na IPU građevinara, toliko da sudjelujem.
-ali dionica KODT je suludo nisko pala, po najnižim cijenama nisam uspjela ništa kupiti , ali i ovo što sam kupila KODT i KODT2 čini mi se dosta jeftino.
– još sam prodala malo KOEI (a imala sam ga malo), kupila za 500e i prodala za 500e (gubitak brok. provizija), pogađate, i sa tim novcima kupila KODT.
– tako sam ja sve novce potrošila, KODT mi čini 93.1% portfelja, i nadam se najboljem.
– u korizmi se odričem kupnji i prodaji dionica.
Turizam.
– u ovoj godini mi najgore ide buking ili po naši rezervacije skoro pa da ih i nema od kad je gospon Trump došao na vlast.
– kakva će biti sezona najbolje vam govore te rezervacije, a njih nema.
– stvarno će biti zanimljivo ako nam dobro pobaci turistička sezona, a turizam čini 25% BDP-a i još 25% BDP-a ono oko turizma.
– kod nas je sve skupo, a cijene ne padaju.
– kriza je i u svijetu,
– koliko će ovo potrajati ???
– kod mene je sretna okolnost da sam taj turizam disperzirala s transformatorima, malo čudno ali to vam je dobitna kombinacija.
– da sam barem prije dvije godine bila pametnija i prodala turističke objekte i kupila dionice KODT, opet ni to ne bi bilo pametno, nekretnine će ponovno jednog dana biti poželjne.
– za sada koliko vidim jedino će mi dividenda KODT biti jedan od većih prihoda.
– pad turističkog biznisa ja ću preživjeti, a kako će država ??? (ma no problem, zadužiti će se).
– ma sve će biti dobro……
Pad dionice KODT.
– ili kako ja to vidim, što ni ne mora biti točno.
– kriza u svijetu.
– kakav će biti svijet s novim carinama ???
– koliko će tvornica biti zatvoreno ???
– koliko će ljudi ostati bez posla ???
– sva ta, i još mnoga druga pitanja na koja nemamo odgovor tjeraju burze i cijene dionica u minuse.
– kod nas na ZSE se umiješao još jedan IPO.
– stvarno je taj IPO došao u nezgodno vrijeme.
– investitori željni brzih zarada prodaju dionice na ZSE kako bi imali eura za biti u igrici zvanoj IPO.
– u dionici KODT u cca zadnjih godinu dana imamo cca 1.000 novih dioničara, (većina mladi i neiskusni).
– svi su oni zaradili na dionici KODT, (neki više, neki manje), jedino su gospon Marin i moj prijatelj Meeee22 (prije se zvao Krial) napravili neki minus.
– i sada veći dio te ekipe prodaje KODT i s tim novcima idu u nove pobjede, nove IPO-e, ( idu skupljati, odnosno ostvariti nove značajne zarade).
– koliko će zaraditi, nemam pojma, ali najgore za naše tržište ZSE bi bilo kad bi oni na tom IPU popušili, nadam se da neće.
– za KODT su dobru stvar učinili gospon Branko i AZ fondovi jer su kontrolirali cijenu da ne ode u visine.
– da smo imali taj veliki rast, pitam vas koliko % bi danas cijena bila manja od ATH.
– ovako je i dalje KODT dionica na povoljnoj cijeni od cca p/e 9 što je i više nego povoljno za daljnje kupnje i štiti nas od nekog većeg pada.
– neki rast dionice KODT možemo očekivati na ove datume:
14/4 godišnje izvješće 2024. (znati ćemo i dividendu).
25/4 1Q25.
– nisu ni ti datumi tako daleko.
Turizam.
– u ovoj godini mi najgore ide buking ili po naši rezervacije skoro pa da ih i nema od kad je gospon Trump došao na vlast.
– kakva će biti sezona najbolje vam govore te rezervacije, a njih nema.
– stvarno će biti zanimljivo ako nam dobro pobaci turistička sezona, a turizam čini 25% BDP-a i još 25% BDP-a ono oko turizma.
– kod nas je sve skupo, a cijene ne padaju.
– kriza je i u svijetu,
– koliko će ovo potrajati ???
– kod mene je sretna okolnost da sam taj turizam disperzirala s transformatorima, malo čudno ali to vam je dobitna kombinacija.
– da sam barem prije dvije godine bila pametnija i prodala turističke objekte i kupila dionice KODT, opet ni to ne bi bilo pametno, nekretnine će ponovno jednog dana biti poželjne.
– za sada koliko vidim jedino će mi dividenda KODT biti jedan od većih prihoda.
– pad turističkog biznisa ja ću preživjeti, a kako će država ??? (ma no problem, zadužiti će se).
– ma sve će biti dobro……
Turizam će očito morati doživjeti korekciju. Ali tako ekonomija funkcionira.
Misilm da mi kao turistička dedstinacija i moramo biti skupi. Imamo mnoge prednosti. Jednio ne smijemo prodavati apartmane iz juge za cijenu hotela.
Nama su 2 apartmana u Rijeci puna za sezonu, no ja stavljam cijene koje su više nego prihvatljive tako da možda nisam relevantan. Ako turizam podbaci možda ću ove godine imati gdje staviti ručnik, tako da je i to dobro.
A ovo stanje trnutno na burzi refleksija je nekih kratkoročnih zbivanja. Na dugi rok, sve će biti u redu.
Onaj ko ima keša sretan je sa dokupom perjanica.
Informanka, 10 – 14/3.
– i ovaj tjedan ne tako mali gubitak od -3.0%.
– u ovoj godini još uvijek plivam u pozitivi +2.8%.
– ali ako nadođe još jedan ovako loš tjedan prijeći će i moje ovogodišnje investiranje u minus.
– ovaj tjedan nisam ništa trgovala a neću trgovati ni cijeli ožujak.
– s vremena na vrijeme bacim i koji pogled na burzu, vidim da je dosta zanimljivo trgovanje za investitore s foruma za drukanje i navlačenje.
Pozdrav !
Ne vjerujem da će turistička sezona biti loša.., sa sajmova su bile pozitivne reakcije..kao i uvijek.
Evo Končara u plus :)!
Informanka, 17 – 21/3.
– je li ovo preokret trenda ???
– u ovom tjednu sam nadoknadila minus iz prethodna dva tjedna, tjedni plus mi je +4.3%.
– u ovoj godini +7.1%.
– zbog porezne politike ove zemlje ne trgujem ništa, neće biti državi ništa od poreza na kapitalnu dobit, na žalost biti će i brokerima puno manje, ali će mojem portfelju biti puno bolje (barem se nadam).
– i tako promatram burzu…
– čekam dividende…
Pozdrav !
– trenutne prilike:
– ipo ING-GRAD, ide ipo, kupite ga i 10/3 ga gledajte prodati do podne.
IG.
– dok su vas na forumu za drukanje i navlačenje navodili da ne idete na IPO IG, a jedini razlog je bio bojazan da neće moći upisati željenu količinu.
– za razliku od te velike ekipe drukera ja sam vas savjetovala da učestvujete u tom IPU.
– i dala sam vam i više nego točan termin kada bi to bilo poželjno prodati.
– pogodila sam točno u sat.
– zaradite i Vi novce, pratite temu BestBuy na Poslovnom.
Informanka, 24 – 28/3.
– tjedni minus – 1.4% .
– u ovoj godini +5.7% .
– u ovim nestabilnim vremenima jedan tjedan gore a drugi dolje.
– kako mi je portfelj sastavljen pretežno od KODT (93.0%), a sada u travnju ćemo doznati kolika će biti div., a i rezultate 1Q25.
– ne očekujem ništa spektakularno, ali bi cijena dionice mogla biti nešto stabilnija, neki veći rast ne očekujem.
– ovaj tjedan nisam ništa prodala a ni kupila, rado bi ja trgovala ali mi ne odgovara porezna politika RH.
– najbolje je ništa ne raditi, mislim da će te tada najviše i zaraditi.
– Pozdrav, do idućeg tjedna !
Nakon ulaska prije nešto više od dvije godina i izlaska poslije samo par mjeseci iz Goodyeara pozicije jer sam bio procijenio da nije još došlo vrijeme i vidio neke bolje prilike, udesetostrucio poziciju u ovih par mjeseci korekcije u odnosu na prvi ulazak
Nažalost nisam iskoristio stvarno dobru priliku za trejd u prošlih mjesec i pol jer iskreno ne znam trejdat +već sam platio gomilu poreza zato jer sam zadnju poziciju drzao manje od dvije godine… Napisao puno toga vani na forumu zašto mislim da je dobra pozicija, dosta toga sličnoga nalazi se u zadnjim člancima sa raznih stranica od istomišljenika a šta će biti vrijeme će pokazati? Ovdje sam napisao samo par crtica…