PODR.
– cijena 117.50 eura.
– p/e 17.05
– eps 6.89
– dionica je fundamentalno skupa, ali pokazatelji još nisu pregrijani.
– moje formule kažu preskočite tu investiciju, skupa je.
– ali tu netko gura cijenu gore, znači cijena može i vjerojatno će rasti, e sada koliko će rasti to puno bolje od mene znaju poznavaoci tehničke analize, pitajte gospon Mitkka ili Zločestu gospođu.
– moja preporuka, oprez.
Kolegice, pridruzujem se cestitkama, stbarno odlican prinos. Ja ove godine nisam ni blizu.
.
Ukazao bih samo na jedno nepisano pravilo – kada osjetis potrebu da se pohvalis sa prinosom tada je obicno vrijeme za prodaju. 🤷♂️
– zahvaljujem se na čestitki.
– na ovoj temi se ne hvalim s prinosom, svaki tjedan pišem realno stanje, tu bude i tjednih minusa.
– ovo moje pisanje je više jedna reklamna kampanja za one koji se manje bave dionicama da vide da investiranje u dionicu nije kockanje i gubljenje novaca.
– moj stil investiranja i vaš stil su totalno različiti (ali se ponekad možemo naći u istoj dionici np. TPNG).
– ne kažem ja sada da je vaš stil investiranja loš, svaki stil investiranja koji vam donosi novce je dobar.
Ukazao bih samo na jedno nepisano pravilo – kada osjetis potrebu da se pohvalis sa prinosom tada je obicno vrijeme za prodaju. 🤷♂️
– zahvalila bih vam se za to nepisano pravilo – dobro je sve znati.
– vaš savjet je dobar (ali uvijek postoji ono ali):
– kad bi to prodala stvarno nemam pojma što bih učinila s novcem.
– neke bolje i profitabilnije investicije jednostavno ne vidim.
– još jedna ne toliko nebitna stvar je: bi li to mogla prodati ???
– idem logikom rasta obje dionice preko 700% u 10g.
– sama dividenda je isplatila investiciju u obje dionice.
– u prethodnim postovima sam napisala i vidi se da su fundamentalno obje dionice dosta jeftine kad gledamo fundamente (usprkos velikom rastu dionica), za primjer sam vam stavila i dionicu PODR koja je fundamentalno gledano skupa.
– kad jednog dana u tu fazu dođu MDKA i KODT sigurno ću ih kratiti, ne rasprodati.
– gledajmo malo u blisku budućnost cca. 2g. i malo to usporedimo s tim rastom od 700%.
– pitanje je mogu li te dionice narasti 100% ???
– kad gledam unazad imam veliku vjerojatnost za taj rast, ali da to bude i 50% opet je o.k.
– ako jedna dionica povuče a druga ne (disperzija) opet će to biti i više nego o.k. prinos.
– mislim da su najpametniju stvar napravili oni koji su obje dionice kupili prije 10g. pa da su i svu dividendu potrošili opet su imali fenomenalno dobar prinos.
– ima nešto u onoj Buffetovoj kupi dionice koje ćeš držati cijeli život a ne kao naši fond menageri oni će trejdati, pogledajte koliki su im prinosi.
Prodajni nalozi na MDKA.
– zapeo mi je za oko jedan prodajni nalog na MDKA, prodaja 15 dionica na 6.000 eura, taj nalog je dosta dugo stajao na toj cijeni.
– i cijena se približi tom nalogu i nema više tog naloga, strah je vrag, a postoji i pohlepa.
– ja ne mogu shvatiti zašto neki investitori sve dionice koje imaju izlože na prodaju, vjerojatno trejderi pa da ne zaborave prodati.
– što mislite kad bi ja izložila sve svoje dionice na neku nerealnu prodaju bi li to pomoglo rastu cijene dionice ???
– većina investitora vam bježi od takve kupnje gdje je izloženo na prodaji puno dionica.
– ja obično tražim dionice na kojima je kupnja puno veća od prodaje, to jednostavno znači da je dionica tražena.
– kad stavite puno dionica na neku nerealnu prodaju to bi moglo značiti da želite jeftino skupiti pokoju dionicu i ne želite neki rast dionice (e ovo mi već ima smisla).
– na ZABI imate veliku ponudu dionica na prodaji, prodaje bivši direktor, sada zašto on izlazi to je njegova privatna stvar, ali prodajna cijena je dosta realna, čak je i našem fond menageru gospon Budu dosta primamljiva, pa i ja sam ju uspjela ovaj tjedan kupiti po najnižoj cijeni, nešto sitno (pratim našeg fond menagera).
– sada tko misli prodati ZABU je prisiljen na prodaju ispod 12 eura, kada se ispucaju ti prodajni nalozi ispod 12 i ako iziđe dobro izvješće prodati će se i te dionica na 12 eura iako su u pitanju milijuni eura.
KODT i KODT2 cijelo vrijeme rastu, samo uskočiš u vlakić i to je to, ništa lakše, a novi autić više srednje klase te već čeka iza ugla 🙂
– gospon Bud je jedini investitor u RH kojemu je u zaradi novca pomoglo redovno čitanje “Informanke” i s time se javno pohvalio.
– stvarno pošteno od gospona Buda.
– a evo i mojih novih savjeta za gospona Buda:
– neka novi autić više srednje klase i dalje bude na čekanju.
– investiciju na KODT prepolovi, 50% skini s brokerskog i prebaci na SKDD, to je zbog toga da te dionice jednostavno ne gledaš u svojem portfelju na gledalici.
– s ostalih 50% čekaj i dalje novi autić više srednje klase, doći će i on za 3 – 5 god.
– a za desetak godina možda ti onih 50% dionica koje prebaciš na SKDD donesu ili zarade za stan, (vjerojatnost je sigurno preko 50%, a do tada na te dionice nemoj ni računati, razmišljaj kao da si to investirao u neku sastavnicu Agrokora i sve propalo kao i preko 90% investitora koji su investirali na burzi.
Moj savjet za gospon Buda.
– evo ja se potrudim, sve napišem za našega fond menagera gospon Buda kako treba raditi i ništa od toga, radi on po svoju.
– a moj savjet je stvarno bio dobronamjeran.
– a sada bi bilo lijepo kad bi nam gospon Bud napisao koliko je izgubio preranom prodajom KODT, koliko je preplatio ZABU ???
– ali je dobro što gospon Bud radi promet na burzi jer od toga žive brokeri, hanfa, skdd…
– dobro je i to što gospon Bud radi s profitom pa će i i ova država i lokalna zajednica profitirati od poreza na kapitalnu dobit.
– a na koncu dobro je to bilo i za mene jer sam jeftino došla do dodatnih dionica KODT.
– ti trejderi su stvarno potrebni burzi i daju joj veliki doprinos, stvarno nemam ništa protiv trejdera i želim im što veće prinose.
Koje dionice će u narednih 10g. rasti 700% uvećano za inflaciju ???
– to bi nekako bilo, imate jednu uncu zlata i za deset godina ih možete kupiti 7 (sedam unci).
– ili imate jedan stan ili kuću i za 10g. možete kupiti 7 stanova ili kuća.
– ja sam se ovaj vikend raspisala i pokazala vam kako se za 10g. ono laganini bez imalo truda i znoja može zaraditi preko 700%.
– stvarno bi mi bilo drago kada bi se i vi koji ovu temu pratite uključili u ovu igricu, koja će dionica za 10g. narasti 700% uvećano za inflaciju.
– birane dionice bi morale imati p/e ispod 10 , redovnu isplatu dividende koja bi morala uvijek biti veća od prethodne godine, poželjan je rast prihoda, rast firme….
– a ja ću potom predloženu investiciju staviti u svoje formule pa ćemo vidjeti što formule kažu.
– za MDKA i KODT moje prognoze su rast od 100% u slijedeće dvije godine, startamo s 6.000 i 600 . (to je moja procjena i to ne mora biti točno).
– evo u prognozama (druku) već mi se pridružila ona “Zločesta” gospođa koja na onom drugom forumu već crta skalope od 10.000 eura za MDKA.
– pridružite se i vi, tražimo dionice koje će rasti 700%.
– još bolje bi bilo kad bi pronašli koju desetaču, a to bi vam bila dionica koja će porasti 10x (deset puta) ili jednostavno napisano 1.000% .
– svi realni prijedlozi su dobrodošli, ali moram vas upozoriti ako su to neki vaši favoriti u portfelju sigurno nećete biti zadovoljni mojim komentarima ako ta dionica ne zadovoljava moje kriterije jer ja sam realna, bez drukanja na ovoj temi.
@ ivanče
Kad već držiš do toga koliko je ekipa stavila novaca na bid, a koliko dionica na ask, baciš pogled na tebi mrski IGH. Očito je tamo sve više optimista i sve manje pesimista. Ima i razlog za to. Vrijeme se bliži.
Dionica sa potencijalom najvećeg rasta u skorijoj budućniosti.
Ali što ćeš, kad ne voleš.
Koje dionice će u narednih 10g. rasti 700% uvećano za inflaciju ???
– to bi nekako bilo, imate jednu uncu zlata i za deset godina ih možete kupiti 7 (sedam unci).
– ili imate jedan stan ili kuću i za 10g. možete kupiti 7 stanova ili kuća.
– ja sam se ovaj vikend raspisala i pokazala vam kako se za 10g. ono laganini bez imalo truda i znoja može zaraditi preko 700%.
– stvarno bi mi bilo drago kada bi se i vi koji ovu temu pratite uključili u ovu igricu, koja će dionica za 10g. narasti 700% uvećano za inflaciju.
– birane dionice bi morale imati p/e ispod 10 , redovnu isplatu dividende koja bi morala uvijek biti veća od prethodne godine, poželjan je rast prihoda, rast firme….
– a ja ću potom predloženu investiciju staviti u svoje formule pa ćemo vidjeti što formule kažu.
– za MDKA i KODT moje prognoze su rast od 100% u slijedeće dvije godine, startamo s 6.000 i 600 . (to je moja procjena i to ne mora biti točno).
– evo u prognozama (druku) već mi se pridružila ona “Zločesta” gospođa koja na onom drugom forumu već crta skalope od 10.000 eura za MDKA.
– pridružite se i vi, tražimo dionice koje će rasti 700%.
– još bolje bi bilo kad bi pronašli koju desetaču, a to bi vam bila dionica koja će porasti 10x (deset puta) ili jednostavno napisano 1.000% .
– svi realni prijedlozi su dobrodošli, ali moram vas upozoriti ako su to neki vaši favoriti u portfelju sigurno nećete biti zadovoljni mojim komentarima ako ta dionica ne zadovoljava moje kriterije jer ja sam realna, bez drukanja na ovoj temi.
Ima li tko da se bavi dionicama, a nema ovakvih zamisli? Ići na nešto sigurno pa pogoditi ili riskirati? Možda je KOEI među skromnijim kandidatima samo mora Vlada prvo izaći, a kada to bude…Ima situacija kod kojih se radi o sekundama, dogode se ponekad. Spomenuo bi jednu situaciju koja je prošla ali možda ima kakvu pouku za dalje. Kada je DDJH ili Đuro Đaković spajao ili nešto tako dionice, neda mi se više ni vračati na to, dionica je nakon te radnje to jutro bila (14.7.’22) na 8 kn (bila je čak i na 5 kn, ali dobro da uzmemo 8 kn) gledao sam na pregledniku tu cijenu i odlučio se nakon dvoumljenja da se neću petljati u tu kupnju. Dionica je nakon 4 radna dana došla na 124 kn. To je 1450%. Trgovina je bila skromna i samo je mali broj dioničara iskoristio tu priliku.
Informanka.
– lijepa priča se nastavlja i ovaj tjedan, nije tjedni prinos +22.0% kao prošli tjedan ali je i više nego zadovoljavajući +3.8% .
– ovogodišnji prinos je nevjerojatnih +68.5% (teško je i meni povjerovati u ovako veliki prinos), ali brojke ne lažu, a brojevi su veliki jer se radi o velikom portfelju, a s velikim portfeljem je stvarno teško napraviti veliki prinos, potrebno je imati i malo sreće.
– e na čemu sam ovaj tjedan zaradila ???
– klasika, MDKA, većina ostalog mi je popadala, nešto sitno.
– još sam imala jedan veći trejd na ATPL, najčešće ne trejdam ali trebali ste zbrojiti 2+2, uočiti jeftinu priliku i to malo skuplje prodati.
– prošli tjedan sam prodala nešto što nisam trebala prodati ali otišlo na ATH cijeni, još sam prodala neke manje likvidne toliko da imam keša i sada sam prodala veći dio ATPL po relativno dobroj cijeni.
– odavno nisam imala ovako veliku keš poziciju, postavila sam se na jeftine kupnje na dosta dionica, imam preko 20 naloga na raznoraznim dionicama, čak i ATPL jeftino kupujem, ali na kupnji MDKA ja vam najviše plaćam za tu dionicu, pa ako tko ima dionicu viška eto mu prilike.
– i pišite malo na ovoj temi, stvarno me zanimaju vaša razmišljanja i vaše preporuke.