VART.
– jučer sam bila u šopingu u jednom većem šoping centru, tamo je i jedan dućan Varteksa, usput mi je, pa uvijek bacim oko na taj dućan.
– nikad nisam imala tu dionicu i planiram napisati jedan post i o tom VART i ono danas ću sutra ću i kako vidim prođu godine od tada.
– sada ću vam napisati koju metodu sam upotrijebila te vidjela da ta dionica ništa ne vrijedi.
– taj dućan je lijep, čist, uredan, roba lijepo posložena, prodavačice ljubazna ali tamo kupaca najčešće nema.
– par puta sam tamo nešto išla kupiti i prodavačica mi kaže da oni toga nemaju a da bi to stvarno trebali imati jer je to tražena roba.
– ja pitam prodavačicu, je li sada kad imate novog vlasnika ide bolje, a ona mi kaže, ništa se promijenilo nije, nas nitko ništa ne pita, e to vam je to kada jedan matematičar zna bolje od prodavačica što ide a što ne ide.
– i gledam u tom šoping centu na stotine kupaca ili šetača i vidi vraga, najčešće nitko ne nosi odjevne predmete koje proizvodi VART.
– a konkurencija je žestoka, i jeftinija, neću sad o kvaliteti, ali taj tip odjeće se slabo nosi.
– i onda ako ne ide prodaja kako može ići proizvodnja pitam vas ???
– uglavnom zaključila sam da je ta dionica samo za špekulante i da taj matematičar nema nikakve šanse za uspjeh, i naravno pogodila.
– gledam temu VART i vaših 680 stranica pohvalnog pisanja nisu uspjele podići cijenu tu dionice.
– i još me jedna stvar iznenadila, zadnji druker na temi VART je glavom i bradom gospon Andromeda.
– probala sam s svojim formulama odrediti koliko vrijedi dionica VART.
– ali na žalost, svo moje znanje i sve moje formule kada naiđem u fundamentalnoj analizi na predznake (-) moje formule su totalno bezvrijedne.
Hrvatska je zemlja debelih ljudi. Hrvati su visoki(s time se volimo hvaliti kao da je neka zasluga ili pravo) i debeli(ako je vjerovati istraživanjima, mi smo među Top 10 najdebljih naroda na svijetu.. a to je definitivno naša zasluga.. Zoka kaže čak i “njegovo pravo da bude ugojeni prasac”).
Ta odjeća u tom Varteksu je namijenjena za ultratanke manekene. Tko bi to trebao kupovati? Maturanti? Odijelo u koje stanem tada i više nikad kasnije u životu, osim ako se razbolim… I upravo to.. Sve sjaji unutra…trgovina je ono..ludilo…pogotovo ona u Arena centru.
Sve čega se NB dodirnuo, doživjelo je “inverznu alkemiju”. Čudi me da i dalje ima tolike apologete.
Biste li preporučili kupnju iphonea preko best buy? Cijena u best buy-u niža je nego u trgovini elektroničkom opremom.
N vrijeđati ljudsku rasu . Kada se jedno izdanje spomene 5000 a drugo nekih 3000 puta , postoji razlog za to…..
gospon Andromeda.
– imate baš lijepo žensko ime, je li znate da ime vučete po princezi Andromedi, liku iz grčke mitologije.
– nego ovo je tema o dionicama a vi na jednoj temi neću napisati da drukate, mislim da je to više vaše neiskustvo ili neznanje, pa ću vas podučiti neke stvari koje ja znam a vi očito nemate pojma o tome.
– pišete o dionici: “vlasnička struktura No.1 = 11.57% .
– to što ste napisali za tu dionicu je potpuno točno.
– ali niste napisali ono najvažnije da se tu radi o dionici serije (P) koja je potpuno nevažna jer ne nudi pravo glasa na skupštini.
– i vidi sada vraga, na seriji (R) koja ima vlasnička prava i pravo glasa na skupštini taj vlasnik No.1 ima 99.77% dionica.
– gospon Andromeda očito ste još mladi i zeleni, pa pitajte upravu imate li pravo glasa s tim vašim dionicama ???
– i nemojte drukati kao onaj žuti tisak i neki forumaši, o tome sam već pisala pa da se ne ponavljam.
– pitajte sve što vam nije jasno, zbog toga i služi ovaj forum.
– a sada bi bilo lijepo od vas kada bi se na temi gdje ste drukali lijepo ispričali investitorima i naveli točne inf. (namjerno nisam napisala o kojoj dionici se radi.)
Ne nuntium necare . Bolje je kad istina boli nego kad laž tješi .
Vidim da Juniusa i dalje svrbi.
.
Covjeku koji razmislja dvodimenzionalno je tesko objasniti da postoji i treca dimenzija. Nije kontradiktorno smatrati da smo u sirem bear marketu i svejedno biti u odredjenim okolnostima bullish na nekim dionicama… jednostavno pokusavas profitirati na pojedinim dionicama koje kratkorocno ili dugorocno idu kontra trenda… koristis bear market relije za kratkorocne trejdove.
.
Napisao sam da ove dionice planiram drzati na neodredjeno, to ne znaci dugorocno. Danas je jednostavno bio buy signal, stavit cu mozda ako stignem kasnije i grafove, kada se vratim iz teretane. Jednostavno trenutno nemam tocan target, to cu odrediti u hodu. Nisam napisao ni da sam all in kako on navodi, daleko od toga.
.
Momak je procitao dva moja posta i sve mu je odmah jasno. 🙃
.
Stvari su inace u zivotu slojevite pa nije bas uputno razmisljati linearno, to je prilicno ograniceno.
Obećao sam grafove.
.
ADRS2 target je 60,20. Cijena trenutno radi retest breakouta i u buy zoni je.
HPB je ponovo na vrhu range-a, ako će napraviti breakout bit će u sljedećih par dana. Target je 133.
ADRS2 dobro napreduje, uskoro bismo trebali vidjeti breakout. Prvi target je 60.20, a drugi će vjerojatno biti negdje blizu vrha ovog kanala, ali o tome ćemo drugom prilikom. Ja sam malo požurio sa kupnjom, već po običaju, prosjek mi je 58,10.
.
HPB radi konsolidaciju ispod razine otpora, takozvani build-up, to je dobro. Trigger za kupnju je kada cijena napravi breakout. Ja sam već od ranije u poziciji, prosjek je 116.
Danas smo vidjeli breakout na HPB, a ADRS2 bi trebao slijediti vrlo skoro.
Bravo @mitkko.
Nadam se da neces pogodit sa prognozom brodara.
Nemoj mislit da je ovo upuceno tebi, vec tvojoj prognozi.
Biti ces kao Vakula, samo Investment forecasting.
Informanka.
– nakon kratkog zastoja prošlog tjedna, ovaj tjedan ponovno u revijalnom tonu, lijepi rast portfelja se i dalje nastavlja.
– u ovom tjednu +1.3%, u ovoj godini +36.4% .
– KODT mi je narasla mrvicu, KODT i MDKA su mi pali ispod 80% nisam prodavala, pad je uslijedio zbog većeg rasta IKBA, ZABA, ATPL, PLAG.
– kad neće rasti favoriti (ali ono iskreno već su dosta narasli) rastu mi prve rezerve, e da mi je imati keša pa kupovati ove prilike koje se nude na tržištu, ali ne mogu preko 100% u dionicama, ne želim se zaduživati.
– ovaj tjedan sam prodala neke sitnije pozicije, ima me na nekim kupnjama ali nisam uspjela ništa jeftinog kupiti.
MDKA.
– rastom cijene tu se je podigao p/e 9.74, nije jeftino kao nekad ali je opet cjenovno prihvatljivo.
– evo tu sam vam ja na prvoj kupnji na 4.8XX eura, pa ako mi u sljedećem tjednu želite srušiti portfelj za dobar postotak prodajte mi tu jednu jedinu dionicu, više od toga ne mislim kupovati.
– nakon objave dobrog izvješća kupila sam malo KODT tada po skupih 450 eura, a danas kada gledam cijenu to mi ispada nešto jeftino.
– i MDKA je imala dobro izvješće ali tu ne očekujem veći rast cijene dionice.
– kod MDKE je nezgodno to što kad bih išla prodavati dionicu nema šanse da bi to mogla prodati bez dobrog rušenja cijene, a da idete u kupnju većeg broja dionica ponovno nemate šanse za to jer tu ima jako malo slobodnih dionica.
– i zamolila bi oporbu da se sada ne “lipari” (za ovo bi morali pronaći novi izraz (riječ) je lipa više nema), pustite me da realiziram ovu kupnju.
KODT.
– i tu cijena nemilice raste, srećom sam napravila veću zalihu tih dionica kad je cijena bila puno pristupačnija.
– porastom cijene narasla je na P/E 11 , više je nema ispod 10, ali ako ne budete dizali cijenu pasti će to ispod 10.
– a cijena ide nezaustavljivo gore (dobro to diže gospon Y.).
– za gospon Buda, strpite se s prodajom, uskoro vam je ovo na 500 eura,( a u Plodinama imate dosta jeftine crvene, ekološki prihvatljive gradske autiće na struju, jesu mali ali su i jeftini).
– moja godišnja prognoza za KODT: oni dobro rade te možemo očekivati sljedeću dividendu od 20 eura (u % to je slabi dividendni prinos ali to vam uzrokuje veliki rast cijene dionice),
– gledano na sadašnju cijenu očekujem rast od 20% ili cijenu dionice na 600 eura, plus div. cca 5% to bi bio ukupni godišnji prinos na dionici od 25%, što je stvarno dobar prinos.
– ali u jednoj godini se može puno toga lijepog i ružnog dogoditi tako da na ovu prognozu više gledate kao na neki smjer kojim će ići ova dionica dok firma bude dobro poslovala.
ATPL.
– gospon Mittko vam nije pogodio ni na dnu TPNG, kad sam se je krcala s tom dionicom.
– pisao je da ne valja isto kao i sada za ATPL, a u međuvremenu se i on krcao s tom dionicom TPNG.
– samo morate znati da ja i gospon Mittko sasvim različito investiramo, njemu je za investiciju važna TA, a meni FA.
– zbog toga i dolazimo do različitih investicijskih odluka, zbog toga sam ja u dionicama 100% (najčešće bez keša) a gospon Mitkko u obveznicama.
– ja sam sklona riziku a gospon Mitkko više voli igrati na sigurno.
– nikoga ne osuđujem niti ću napisati kako netko krivo investira, kod nas se najviše investira keš u bankarsku štednju iako taj novac donosi najmanji prinos ali tu vam nema rizika pa su vam investitori skloni tim bankama.
– veliki rizik nosi i moguće velike prinose.
– potencijalno su najveći prinosi na virtualnim valutama (Bitcoin…) ali za moj ukus to je previše rizično pa tu ne investiram, a možda sam i previše neuka za to isto kao što je velika većina bankarskih štediša neuka za dionice.