EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Informanka.

– lijepi niz se nastavlja, u ovom tjednu + 1.4%, a u ovoj godini +9.0%.

– dobra izvješća dižu cijene dionica na burzi.

– nadam se da će buduće obavijesti o dividendama imati isti učinak.

– i ovo s obveznicama je dobra stvar za burzu, puno toga je upisano, sigurna sam da će tu biti i trgovanja.

Opet Ivanu čekati 🙁

Poslovni forum, kao povijesno ishodište kvalitetnog i objektivnog izvještavanja te kao univerzalna mjera izvrsnosti, mora paziti i na neuko pučanstvo da se kojim slučajem ne potkrade koja netočna  informacija, te samim tim dovede u zabludu investicijska javnost.

Treba svaki post pročitati 40.tak puta i još dati AI.u da odobri objavu.

Živjeli!

Barona za moderatora a šefa za direktora ... moji postovi nisu nagovor na kupnju ili prodaju vrijednosnica

yieldchaser, 26.02.2023. u 18:41

Dionica IVN7-P-A bi mogla rasti.

Društvo bilježi značajan rast kvalitete postova.

– moj portfelj po malo i raste, lako vam ga je i pratiti (KODT i MDKA cca 80%).

– u ovoj godini rast od 9%.

– ali indeksni fond OTP je napravio rast od 13%.

– za pratiti indeks vam ne treba puno pameti, a vođenje tog fonda odnosno naknada je nešto najjeftinije od sve fondovske industrije.

– i sada gledam, svi ti pametnjakovići koji vode ostale fondove su napravili značajno manji prinos od indeksnog fonda.

– na žalost i ja spadam u tu grupu koja nije pobijedila indeks.

– godina je duga, nadam se pobijediti indeksni fond, godinama sam to uspijevala.

– ako se ne razumijete u investiranje ili niste za to stručni a želite biti u dionicama, za vas je najbolji i najjeftiniji proizvod na tržištu indeksni fond OTP.

KOTR2.

– imam u portfelju tu dionicu, ali ju nisam reklamirala jer je stvarno nelikvidna, a u istoj brašni je i KODT koja je puno kvalitetnija dionica (ali je i skuplja i manji div. prinos).

– ta KOTR2 je dobra zbog disperzije, obično daju dobru dividendu, dobra je firma, ali cijena ne raste kao kod KODT.

– i kako sam ostala bez keša idem malo pokratiti tu KOTR2 i izazovem pravu lavinu na toj dionici.

– koja prodaja, koji prometi a najviše me je začudilo koliko je velika kupnja i kako se još veća slaže na nižim razinama.

– ja vam ovo jeftino neću prodavati, ako se cijena još malo spusti sigurno idem u kupnju.

– na ovim nižim cijenama KOTR2 je bolja investicija od obveznice, imate prinos ali nemate likvidnost.

MDKA.

– na ovom forumu to je jedna zaboravljena dionica o kojoj se ne piše.

– zadnji post na temi MDKA prije cca 2 g. i to stvarno kratak da kraći ne može biti “dividenda 1.400 kn”:

– najviše pišete o dionicama na kojima će te popušiti dobru lovu (to je moje osobno mišljenje koje ne mora biti točno).

– prisjećam se jedne velike grupe investitora i jednog foruma na kojem su pisali, i njihovih dionica koje su svrstali u grupu “Barcelona”, novi investitori se toga neće sjetiti, zanimljivo mi je što su tim investitorima gotovo sve dionice završile u banani a oni su svemu i unatoč tomu na tim investicijama zaradili lijepe novce.

– nego vratimo se mi MDKA.

– tu je nelikvidnost, nema prometa ali trenutno imamo na kupnji čak 7 dionica po cijeni 4.200 eura i više od toga, i nitko da im proda barem jednu dionicu.

– MDKA, dobit po dionici točno 535 eura, a to je:

– 100 eura više od 2021.g.

– 200 eura više od 2020.g.

– znači tu imamo kontinuirani rast godišnje dobiti po dionici od 100 eura.

– kad je dobit bila skoro duplo manja div. je bila 185.81 eura,

– isto kao i prošle godine 185.81 eura.

– na trenutnoj cijeni od 4.200 eura ako bi isplatili 185.81 euro to bi bio prinos od 4.42%, (ponavljam, dobit po dionici je 535 eura).

– i taj prinos od 4.42% je dobar ali komotno to mogu i poduplati i da im ostane još u firmi dosta love za investicije.

– tu očekujem bar mrvicu veću dividendu od 185.81 euro.

– a zašto tu nema prometa???, jer jednostavno tu imamo premalo dionica (možda zato što su dosta skupe).

– van Top10 vam je samo 1.396 dionica.

– kolika će tu biti dividenda saznati ćemo tek na skupštini a tada je kasno za kupnju i računati na dividendu.

– stvarno ne znam zašto vas ne zanima ova dionica koja ima siguran biznis, sigurnu zaradu i još dijeli dobru dividendu.

– a P/E je 7.80 (jeftinije od toga ne može).

– ovo je puno bolja investicija od obveznice, čak bih rekla i sigurnije, stvarno ne mogu razumjeti da pored ovakvih bisera na našoj burzi većina vas bira i piše o dionicama na kojima se mogu samo izgubiti novci, najzanimljivije mi je to što na takvom tipu dionicama svi vi zarađujete lovu potsjećate me na onu grupu investitora na početku ove priče koji su investirali u dionice zvane “Barcelona”.

Crikva1, 03.03.2023. u 12:18

Idemo dalje .

Best buy :

ADPL-R-A – najveći potencijal rasta.

JDGT-R-A- za ovu dionicu se doslovce možete oženiti-udati i za razliku od ostalih brakova biti dugo sretni.

LKRI-R-A – sve navesti u jednoj rečenici je nemoguće ali ukratko oko firme i općenito oko luke  se događa nešto povijesno veliko i to se počinje implementirati na rezultate.

Jedna od rijetkih prilika da se uglavnom slažem s Vama, kolega.

Ne u vezi ADPLa, ali u vezi druge dvije da. LKRI je doživjela toliko radikalan preokret u poslovanju da je to naprosto fenomenalno. Iz izvješća proizlazi da je tome tako i zbog niza vanjskih faktora, poput rata u Ukrajini, ali i svega od EU, infrastrukturnih ulaganja, itd. Već Q32022 je bio legendaran, a i zadnji je jako dobar. Imaju poveći dug i ne prevelike prenesene gubitke pa dionica nosi svoje rizike, ali i nagrade.

JDGT promatram dugo i  slažem se 💯 sa izrečenim. Tko je bio uporan s JDGT, u zadnjih desetak godina je mogao bez problema najmanje utrostručiti ulog, ne računajući dividende i ludi diskont na kojem je dionica bila u ovo vrijeme pred tri godine.

Za ADPL smatram da ima potencijal rasta. Najveći na ZSE? To se ne bih usudio tvrditi. ADPL je izuzetno rizično ulaganje u ovome trenutku. Ima i veliki potencijal daljnjeg pada. Zadnji kvartal je bio koma.. Znam za ugovorene poslove i sve to, ali to po meni nije dovoljno da se kompanija oporavi da bude blizu onih razina na kojima je bila prije i smatram da ima puno boljih prilika koje mogu dati slične povrate na uloženo, a bez rizika kojima se izlažemo u ADPL. Ako promatramo unaprijed tri do pet godina, prije će se SPAN udvostručiti, nego ADPL. A nema nekog rizika na SPANu.

@yieldchares

Adpl me jako podsjeća na Vlen prije godinu dana.

Moj moto je kupuj kad nitko ne zeli, sa rizikom koji ima veliki potencijal.

Pozdrav Ivani!!!!

@diokidina

Mene baš i ne. VLEN na izvješću pred godinu dana(za 2021.) je imao minimalan dug. Čak i kroz 2019. i 2020. je imao dosta malen dug. I kroz ’19., ’20. i ’21. je poslovao s dobiti. Sada mu je prihod višestruko veći nego prije, a i dobit je veća nego ikad.

ADPLu pak pada prihod od kad je krenulo s Covidom, a pogotovo ovo s Rusijom. Posluju s velikim gubicima… pred šest godina su poslovni prihodi bili veći nego danas i još imaju tendenciju smanjenja. Jedino dug i cash flow drže pod kontrolom i uvjeren sam da će firma preživjeti i ovo.

Naravno da se sve može okrenuti i krenuti nabolje, ali ne vidim to u ovome trenutku.. ništa značajno ne vidim.. Quick ratio im je nikad lošiji.. Nije dobro. Idealno za pogubiti hrpu novca. Za taj novac koji bih išao ulagati u ADPL, ako me žulja u džepu, radije odem na pijaču i janjetinu ili još bolje – dam u Caritas za pomoć našima na Baniji i drugdje.. Bolje ću se osjećat, nego da ga bacam na ADPL. Ko hoće upucavat u to, slobodno, neka… ne zaustavljam ja nikoga. No, treba biti svjestan, bez emocija vezanih uz kompaniju, da je to povezano s  velikim rizikom gubitka dobrog dijela kapitala. Izgubiš 40%..vratit ćeš ih ono…nikad. Da vratiš pola od izgubljenog na takvoj, dobro si prošao.

Vlen je imao min dug, ali posla niti 1/3 kao danas.

Adpl ima veci dug, ali ima dosta ugovorenih poslova. Ima samo u ova 2 mjeseca 30mil.

Moje mišljenje je da je VLEN došao do ATH i više cijena nije atraktivna za ulaganje, te se eventualno može ući na nekoj većoj korekciji cijene koja će se dogoditi kad-tad, a do tada treba čekati. Dividende nema na vidiku bar još 5 godina, jer preko 50 milijuna eura trebaju uložti u obnovu DOK-a 11, a za novi DOK ni nemaju novca, a to je još usto i ciklična djelatnost kao i općenito brodarstvo i pitanje je da li će stalno poslovati s dobiti, a vjerojatnije je da neće, nego da hoće.

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

New Report

Close