Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@yieldchaser

https://www.seebiz.eu/kolumne/sve-je-vise-znakova-trzista-su-vec-dosegnula-dno/279000

diokidina, 20.07.2022. u 13:14

@yieldchaser

https://www.seebiz.eu/kolumne/sve-je-vise-znakova-trzista-su-vec-dosegnula-dno/279000

I sad će opet svatko od nas tko pročita taj tekst imati svoje tumačenje napisanog.

Jamie Dimon je još u svibnju rekao da postoji opasnost od ekonomskog uragana. Svi se na van prave kao da je sve u redu, ali puno pokazatelja je da vlada veliki oprez na tržištima. Manji volumeni trgovanja, cash pozicije koje nisu bile tako velike od dot-com bubblea, itd.

Može ekipa pričat i pisat kaj god hoće, ali oni svojim ponašanjem pokazuju što stvarno misle.

yieldchaser, 20.07.2022. u 12:43

Kod ARNT i RIVP je dug jako velik, ali to nije problem ako znamo kvalitetu tog duga. Ja ju ne znam. Ne razumijem taj dug. Ako je puno tih kredita s promjenjivim kamatnim stopama i ako su dugoročni, mogla bi se Pandorina kutija iz toga otvoriti. Uvijek, a pogotovo u neizvjesnim vremenima valja se držati kompanija s malim dugom. Idealno je da ni nemaju dug ili da imaju toliko gotovine da mogu otplatiti dug odjednom ili kroz par godina.

Ima ARNT prezentacija za investitore, gdje stoji da imaju nesto iznad 2% fiksnu kamatnu za kradite koje stizu do ’26, ’28, ’30. Mislim da nikad ne mozemo imati potpune informacija, ali treba zakljucak i vjerovatnost donosti na ono sto imamo.

Osbno nemam ARNT, niti mislim kupit ove godine, ali mogao bi biti na listi BB ako ne sad mozda krajem druge godine, kad se razciste stvari i trziste se smiri.

Informanka.

– lijepa zarada ovaj tjedan, plus +1.9%, a to u ovoj godini daje prinos od +4.3%.

– raduje me ovaj plus iako se nisam nadala tako velikom plusu.

– u ovom tjednu sam užasno puno trgovala, ATGR sve što sam imala sam prodala, punoooo ERNT sam također prodala i malo ZABA.

– kupila sam malo JDOS i nakrcala sam se KODT i KODT2.

– sada su mi MDKA i KODT skoro pa 3/4 portfelja, po malo sam se riješila dosta dobrih dionica iz portfelja, ali prilagođavam se tržišnim okolnostima i situaciji u svijetu, a i protok novca mi je sve brži.

KODT, polugodišnje izvješće.

– mislim da sam napravila pravu stvar što sam se nakrcala KODT.

– izviješće je fenomenalno dobro.

– nema se tu što pisati osim pomalo i dalje akumulirati dionicu i radovati se njenom cjenovnom putu ka 3.000 kn.

MDKA, polugodišnje izviješće.

– kad gledam polugodišnje izvješće mislim da im je ovo najbolje od kad je firme,

– polugodišnja dobit po dionici im je 2.000 kn, ako naprave isti rezultat u drugom polugodištu dobit po dionici će im biti preko 4.000 kn.

– kad gledam rast prodaje sve je to fenomenalno dobro.

– ali nadala sam se i puno više od toga što su prikazali, u 2Q im je izostao dobar dio dobiti na koji sam računala, ali ga nema, popapala ga maca, čitam izvješće, uspoređujem ga s prošlom godinom, tu imamo veliki rast troškova, e sad na što se to točno odnosi nemam pojma, što ne napišu izvješće jasno kao što je izvješće KODT, tu je dosta toga zakamufliramo.

– ali vratimo se pozitivi, polugodišnja dobit je rekordno velika,

– EPS bi im ove godine mogao biti rekordnih preko 4.000 kn.

– ali za to treba pričekati narednih 6mj.

– u idućih 6mj. ne očekujem  neko trgovanje na ovoj dionici, tu će biti velika nelikvidnost.

– kupci neće biti nešto naročito zainteresirani za kupnju ove dionice po 30.000kn i više od toga.

– a prodavači teško da će ovu dionicu prodavati po 26-27.000kn.

– tu je jedina dobra stvar što van Top10 imamo samo 1.400 dionica, a imamo i odluku skupštine o kupnji 1.000 dionica po tržišnoj cijeni.

– eto barem velikog kupca ako cijena dionice padne.

– vjerujem da će doći i bolja vremena za ovu dionicu, a do tada će me zadovoljiti relativno dobra godišnja dividenda.

Odlicno. Nema pametnijeg nego nakrcati se “jeftino” blue chipovima prije vece korekcije trzista.

Jos samo treba naci naivce da im prodas po skupo.

Ako se ništa ružno dogodi u idućih 6 – 12 mjeseci, oni koji su bili oprezni neće zaraditi, odnosno zaraditi će malo, a lakomi će zaraditi brdo novca.

Ako se dogodi nešto ružno, oprezni će carevati, a ostatak ekipe će biti pobrisan. Tako je i Buffett carevao u zadnjoj financijskoj krizi. Svi su išli k njemu jer je on imao – što? – novac.

Najveća grehota monetarnih vlasti nije ništa što sad rade, nego ono što nisu radile kroz cijelu prošlu godinu pa je sad vrag došao po svoje. Valja razumjeti ekonomske cikluse. Nama uglavnom daju podatke o kamatnim stopama unazad tridesetak godina. Pa kakve su bile stope u 1970ima? U 1980ima? Ne kažem da ćemo opet na to, ali samo dragi Bog zna koliko će biti potrebno. Dio inflacije će se riješiti sam od sebe stabilizacijom cijena sirovina i opskrbnih lanaca, ali najveći dio nema šanse da će biti ‘tranzitivan’ bez dizanja kamatnih stopa i hlađenja ekonomije.

Sto se MDKA tice izjestaj niti rit niti mimo sa obzirom na cijenu tesko da ce buduci kupci oo pumpati na 40k a kako je Iana rekla tesko da ce ce prodaaci prodavati ispod 30k uglavnom mirise na jos vecu nelikvidnost sto se tice KODT izvjestaj odlican neznam sta radi AZ ali da radi krivo po meni 100 posto

Ernt izvjestaj sa obzirom na cijenu dionice puno brate preskup blago receno katastrofa neznam tko to kupuje po 1550 ali dobro tko voli nek izvoli more to i na 2000kn

PODR I Kras ok izvjestaji njima tek sljede losiji izjestaji poradi rasta nabavke robe i enrgenata tesko da ce moci drzati ove marze do kraja godine a i place ce morati gore pogotovo kod Podr jer iz toga sam kraja pa znam da muku muce sa smjenama i ljudima

Bulkeri su napokon docekali svoj ciklus u kojem ce rijesiti svoje kredite i napraviti zaokret na ovom ucmalom trzistu. U svom portfelju trenutno tko nema jednog od crude carriera nema sto raditi na burzi. Kao da imate dobitnu kombinaciju na lotu, a ne zelite uplatiti svoju sreckicu. Do kraja godine 100% zarada je jednostavno zagarantirana. Ovakve prinose dozivite mozda 2 x peer life

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2382272&index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_m

Jednim djelom inflacija će se ispuhati jer su ljudi počeli manje kupovati.

New Report

Close