Tema je Best buy. Ovo je forum. Svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje o tome što je Best buy i po mogućnosti potkrijepiti to argumentima.
Po meni je trenutni best buy cash. Znači li to da ne treba uopće investirati? Nikako. Evo svojim primjerom pokazujem da je ok biti u kvalitetnim papirima i u vremenima neizvjesnosti. Pogotovo dividendnim koji ti daju prihod i u dobrim i u lošim vremenima.
Naprosto smatram da će drastična povećanja kamatnih stopa pojačati vrijednost novca. Hmm… vrijednost.. povećat će mu cijenu.. kamatna stopa i jest po definiciji – cijena novca. Ako su prakse snižavanja stopa zadnjih desetak godina dovodile do porasta cijene obveznica i dionica pa zašto ne bi vrijedila obrnuta logika? Jel ima netko odgovor?
Ja mislim da recsija nece biti ove godine u Hrvatskoj, tj. nece biti dva negativna kvartala BDPa. Moguce da bude sljedece godine ali niko nezna. Prema podacima recesija je u Hrvatskoj bila od 2008 pa sve do 2015, sve negativni kvartali BDP-a osim par pozitivnih tu i tamo.
Recesija NE znaci i pad na trzistu dionica, tako u vrijeme od 2012-2015 crobex manje vise ravno isao.
Slazem se nije dobro izgubiti novac, ali tu je najbitnije se kloniti perijanica poput DDJH i DLKV. Dobre tvrtke ce poslovati dobro i tezim vremenima i isplacivati dividendu, i necemo izgubiti novac.
@yeildchaser
Povecavanjem kamatnih stopa ispuhati ce se balon jako napuhanih dionica na zapadnom trzistu…doci ce do pada, jos ocekujem 20-40%, ali mislim da ZSE dionice nisu napuhane, cijene nisu vrlo visoke kao i vani. Bilo bi super da imamo CROBEX shiller PE graf, ili CAPE graf, jos i bolje (sve likvidne dionice na zse)TOTAL ZSE CAPE PE graf, koji bi nam odma rekao je li nase dionicko trziste skupo ili jeftino usporedno kako je vani.
ARNT cca 250kn. cijena vrlo niska, imaju podosta kredita, ali po fiksnoj stopi od neki 2-3%, cijene odmora na jadranu samo ide prema gore, za 3-5 godina, u ovakvim uvjetima velike inflacije, ARNT ce imati ljepih prihoda koji su dosli iz jeftnih kredita po fiksnim stopama.
Ja mislim da recsija nece biti ove godine u Hrvatskoj, tj. nece biti dva negativna kvartala BDPa. Moguce da bude sljedece godine ali niko nezna. Prema podacima recesija je u Hrvatskoj bila od 2008 pa sve do 2015, sve negativni kvartali BDP-a osim par pozitivnih tu i tamo.
Recesija NE znaci i pad na trzistu dionica, tako u vrijeme od 2012-2015 crobex manje vise ravno isao.
Slazem se nije dobro izgubiti novac, ali tu je najbitnije se kloniti perijanica poput DDJH i DLKV. Dobre tvrtke ce poslovati dobro i tezim vremenima i isplacivati dividendu, i necemo izgubiti novac.
@yeildchaser
Povecavanjem kamatnih stopa ispuhati ce se balon jako napuhanih dionica na zapadnom trzistu…doci ce do pada, jos ocekujem 20-40%, ali mislim da ZSE dionice nisu napuhane, cijene nisu vrlo visoke kao i vani. Bilo bi super da imamo CROBEX shiller PE graf, ili CAPE graf, jos i bolje (sve likvidne dionice na zse)TOTAL ZSE CAPE PE graf, koji bi nam odma rekao je li nase dionicko trziste skupo ili jeftino usporedno kako je vani.
ARNT cca 250kn. cijena vrlo niska, imaju podosta kredita, ali po fiksnoj stopi od neki 2-3%, cijene odmora na jadranu samo ide prema gore, za 3-5 godina, u ovakvim uvjetima velike inflacije, ARNT ce imati ljepih prihoda koji su dosli iz jeftnih kredita po fiksnim stopama.
Moje mišljenje u vezi spomenutih DLKV i DDJH je suprotno Vašem.Toga se trebalo kloniti kada je prijetio stečaj i kada su dugovi bili nagomilani a ne sada kada je sve to praktički na početku i na zdravim temeljima. Ime je tu, poslova ovom prvom ne manjka(za DDJH ne pratim baš) i po meni to može samo prema gore. A i san je svakog ulagača da se uhvati dno pa su onda slatke brige. To govorim o normalnim uvjetima.Da li će nešto sitno još tržište pasti zbog gospodarstva me ne interesira jer mislim da već pada i korektira se jaako dugo.
Kako nas je ove godine(a i zadnje 2 nisu bile bajne) sve pogodilo tako od druge možemo očekivati oporavak.Prvenstveno vezano za inflaciju.Takve su uostalom i prognoze počevši od nas pa na dalje. Čitajući poneke stječe se dojam kao da će se sve to nastaviti.Inflacija ,oporavka nema,smak svijeta što je presmiješno.Krize su bile i bit će ali su bogami i prolazile.Za očekivati je da će i taj rat stati.Ako ne stane ili preraste u WW3 onda uzalud analitičari i očekivanja.Svi ćemo snosit posljedice tako da je uzaludno o tome pričati i crnjačiti.Kad je netko zadnji put npr. spomenuo da svi turisti obaraju pozitivne rekorde ,da brodari nakon 10ak godina stagnacije i minusa plove punim jedrima itd itd…
Lako za to glavno da se svaki dan prosipa negativa
Yield…da nemaš tih par blue chipova još bi gore pisao .Pročitaj si malo sve te postove zadnjih tjedana pa i mjeseci.Kada si nešto pozitivno napisao?I kad ti se nudila Optima na pladnju za uzet neki postotak i to nije valjalo. Jel moguće da je tebi sve tako crno?Ja bi se zapitao malo.
Yield…da nemaš tih par blue chipova još bi gore pisao .Pročitaj si malo sve te postove zadnjih tjedana pa i mjeseci.Kada si nešto pozitivno napisao?I kad ti se nudila Optima na pladnju za uzet neki postotak i to nije valjalo. Jel moguće da je tebi sve tako crno?Ja bi se zapitao malo.
A zašto ti ne podijeliš s nama svoj portfelj? Koliko si ti zaradio u zadnje dvije godine, u postotku? Imaš li više ili manje novca nego u ljeto 2020.? Ponovno se hvataš Optime? Pa koliki ti je bio prosjek na Optimi? Sretan si ako si vratio početni ulog. Famoznih 8% na ‘sigurnoj’ Optimi, a ja na ‘dosadnoj’ ZABI zaradio tri puta više.
Puno drobiš ovdje, ali nisi rekao za koje ulaganje smatraš da je BB. Ja smatram da je to 💰 i da će još dugo biti. Znam da sam u manjini, ali znaš kako kažu.
A zašto ti ne podijeliš s nama svoj portfelj? Koliko si ti zaradio u zadnje dvije godine, u postotku? Imaš li više ili manje novca nego u ljeto 2020.? Ponovno se hvataš Optime? Pa koliki ti je bio prosjek na Optimi? Sretan si ako si vratio početni ulog. Famoznih 8% na ‘sigurnoj’ Optimi, a ja na ‘dosadnoj’ ZABI zaradio tri puta više.
Puno drobiš ovdje, ali nisi rekao za koje ulaganje smatraš da je BB. Ja smatram da je to 💰 i da će još dugo biti. Znam da sam u manjini, ali znaš kako kažu.
Nisam ja kao neki da tu pišem hvalospjeve pogotovo na temi koja nema veze s tim.Kakve veze ima koliko je tko zaradio .Opet skačeš s teme na temu.Ja sam glasno i jasno napisao koji su mi best buy i koji se naravno mijenjaju ovisno o trenutku i situaciji.Ja ne drobim puno za razliku od tebe nego moram intervenirati s obzirom da se ti mjesecima ne gasiš na oba foruma o recesijama i svemu negativnom što postoji.Eventualno su tvoja ta 2 blue chipa ok a drugo ništa ne valja i čeka nas armargedon.Čak i ne kužiš da tako pucaš sam sebi u nogu.Ja sam nebitan,kao i moj portfelj.Smisao je u tvojoj konstantnoj negativi i egu što sam ti već pokušao objasnit ali ne ide očigledno.Vidiš da se hvališ, “ja” sam zaradio na Zabi toliko i toliko.Pa koga briga neka si.Daj Bože i više da si, mene to ne smeta.Tako kako ti trguješ može i moja pokojna baba.Kupit Ht ili slično i čekat divku .
https://www.investing.com/indices/major-indices
Jedino je Crobex u minusu u cijelom svijetu.
Je…malo zelenjave i onda opet more crvenila. Tipičan bear market.
Još će Amerika dobro i proći u usporedbi s EU.
Da potupuno suprotno misljenje, ja nebi nikome preporucio da kupi spomenute perijanice ZSE burze. Naucio sam.
DLKV moze jos puno dolje. sad je market cap cca 700 Miliona, bio je i DDJH je bio pred 4 godine tako nesto pa ako ste kupili onda i drzali do sada to je sigurno 99% dolje!
Najbitnije, bolje je kupiti kvalitetnu tvrtku pa malo nizoj cijeni nego kupiti li-la tvrtku po super jeftinoj cijeni. Kako yeildchaser kaze, ATGR, HT, ERNT/ za turiste RIVP, ARNT
Kod ARNT i RIVP je dug jako velik, ali to nije problem ako znamo kvalitetu tog duga. Ja ju ne znam. Ne razumijem taj dug. Ako je puno tih kredita s promjenjivim kamatnim stopama i ako su dugoročni, mogla bi se Pandorina kutija iz toga otvoriti. Uvijek, a pogotovo u neizvjesnim vremenima valja se držati kompanija s malim dugom. Idealno je da ni nemaju dug ili da imaju toliko gotovine da mogu otplatiti dug odjednom ili kroz par godina.