dobar dan koja su vaša razmišljanja na temu JANAF-a ?
Na 5.000 kn je bila dobra kupnja, a sad je već malo pobjegla.
Čekat će se dok se kroz poslovanje ne bude vidjelo poboljšano poslovanje zbog veće iskorištenosti njihove infrastrukture.
Na 5.000 kn je bila dobra kupnja, a sad je već malo pobjegla.
Čekat će se dok se kroz poslovanje ne bude vidjelo poboljšano poslovanje zbog veće iskorištenosti njihove infrastrukture.
Ti to po osjecaju ili je u pozadini neka konkretna metrika?
Nije li malo kasno za kupnju kada poboljsanje poslovanja vec bude evidentno kroz FI?
Informanka.
– jedan tjedan manji pad, drugi tjedan manji rast, s ljetnim vrućinama očekujem i neko mrtvilo na burzi.
– tako sam ovaj tjedan napravila plus +0.6%, što bi bilo u ovoj godini +8.2%, nisam ni inflaciju pobijedila ali sam zadovoljna.
– po malo preslagujem portfelj, prodala sam malo više JDGT, sitno JDOS i HT, (sve su to dobre dionice kojih imam još dosta u portfelju).
– malo sam kupila KODT, tu nakon ex.div. očekujem manji pad cijene dionice jer osim fond menagera AZ fonda gospona Ryana tu očekujem i veću rasprodaju dionica moga prijatelja trejdera MalogMarinka38 iz Splita.
– trenutno na računu imam malo više keša, vidim da jednog investitora žuljaju dionice MDKA, junače stavi ti to na 29.000 kn i oslobodi se stresa i neizvjesnosti, iskoristi dobru priliku dok ja imam keša na računu, sve ti kupim po 29.000 kn.
Informanka.
– u ovom tjednu sitan pad od -0.1%, u ovoj godini solidnih +8.1%.
– očekivala sam i veći pad zbog ex.div. KODT, jedino što mi je malo porasla IKBA.
– u ovom tjednu sam prodala sav ADRS2 i HPB, puno sam kupila KODT.
– u ovo ljeto ili ovu krizu ulazim s cca 60% MDKA i KODT, to neću prodavati (dugoročna investicija), ostalih 40% mi je raspoređeno nesimetrično u 12 dionica.
– još ću možda obaviti 1-2 sitne kupnje na KODT, MDKA će me zanimati jedino ako značajnije padne, trgovanje ću svesti na minimum a možda ni to.
– još očekujem više dobrih dividendi, ništa od toga ne ide na burzu u reinvestiranje, ovaj put sve to ide za osobnu potrošnju.
– burzu ću pratiti, “informanke” jednom tjedno, u slučaju nekih lomova na burzi imam nešto Au, euri od turizma mi idu na bankovni račun (dobar je turizam ove godine).
Usporedba KODT i JDGT.
– negdje sam pročitala komentar od jedne zločeste gospođe kako KODT ne vrijedi jer daje mali div. prinos (2.8%) i kako nju zanimaju firme koje isplaćuju div. cca 7%.
– zbog tog komentara vrijedi usporediti KODT i JDGT.
– JGDT, stvarno godinama dobra firma, godinama isplaćuju dobru div., a ja ju po malo skraćujem (prodajem).
– tu mi se ne sviđa zarada po dionici 76kn a isplaćuju 80kn dividendu, p/e 21.5 .
– tom JDGT je dosta sličan HT (isto jako dobra firma kao i JDGT).
– u svom portfelju imam JDGT i HT, ali puno više KODT.
– naredni post o KODT.
KODT.
– div. prinos mrvicu manji od 2.8%, ali i to moramo umanjiti zbog poreza na dividendu i poreza zvanog tvz. prirez.
– dividendni prinos je stvarno mali.
– ali uvijek postoji ono “ali”.
– tu imamo strašan rast doslovno svih parametara koji trebaju rasti kao i onih koji trebaju padati (da ih ne nabrajam).
– zarada po dionici je 194kn a u div. ide 69.20kn, p/e 12.76. (sada ovo usporedite s JDGT ili HT-om).
– kod KODT vam je najvažnije povećanje ugovorenih poslova od 162.5%.
– vjerujem da će ugovorene poslove odraditi, a to nam donosi povećanje dobiti i smanjenje P/E.
– tako da za godinu dana možemo očekivati veću dividendu kao i veću cijenu dionice.
– nije sada to 100% sigurno, ali zbog prošlog višegodišnjeg poslovanja možemo u to vjerovati.
Gdje vidim KODT za 4g.
– 2020. div. 37.66 kn
– 2021. div. 51.40 kn
– 2022. div. 69.20 kn (69.20 : 2 = 34.60), za 3g. skoro pa su poduplali div. prinos.
– moje skromno očekivanje je za naredne 4g. je da poduplaju div. prinos (69.2 x 2 = 138.40kn).
– ali i taj div. prinos na cijeni dionice od 2.500kn nije ni tako velik (5.54%), to je malo, jer ona zločesta gospođa ne investira gdje je taj prinos manji od 7%.
– ja se nadam da će cijena dionice rasti pa će taj div. prinos s godinama biti još i manji.
– koliko bi mogla rasti cijena dionice ???
– najprije gledam poslovanje (ja o struji nemam pojma, ali godinama pratim ovu firmu, pa nešto znam i o njihovu poslovanju).
– svijet sve više prelazi sa fosilnih goriva na struju, u tom procesu su važni ti transformatori (zašto su važni, ne znam, jer nemam pojma o toj struji, ali čitam da su jako važni i neophodni), KODT se jako dobro bori s svjetskom konkurencijom, dobro je to što će u narednim desetljećima biti posla za sve, a KODT posluje doslovno po cijelom svijetu (znači konkurentni su i imaju dobar proizvod.
– da ja to dalje ne hvalim pronađite koji stručan tekst gdje možete pročitati puno više o ovome, o čemu ja pišem.
– znači posla ima, i biti će ga sve više i više, što se vidi u porastu ugovorenih poslova, do sada su redovno odrađivali sve ugovorene poslove.
– rast prihoda, rast prodaje, rast dobiti, rast dividende… svi ti porasti će dovesti i do porasta cijene dionice.
– ja očekujem da će u jednom olimpijskom ciklusu ili za 4g. porast cijene dionice biti ono konzervativno 100%, (rast sa 2.500kn na 5.000kn).
– sada se vraćam na početak i div. prinos od 2.77%, to je malo ali očekujem rast cijene dionice, godišnje barem 20%.
– e sada kada zbrojim kapitalni rast i div. prinos imamo povrat od preko 20%.
– s tim godišnjim prinosom sigurno nećete zaraditi kao moj prijatelj MaliMarinko38 iz Splita ali će te stati uz bok najvećih svjetskih investitora.
– kako se u RH profesionalno investiranjem i pisanjem bavi cca 20-30 investitora ovaj tekst sam prilagodila da i osnovnoškolci mogu shvatiti o čemu se tu radi.
– radim na reklami investiranja.
– ovo što sam vam napisala za KODT nikako nije drukanje, a ni KODT nije investicija za kratkoročne špekulacije.
– KODT je za one investitore koji se žele u miru polako ali sigurno bogatiti.
Da se tema nebi pretvorila u temu KODT a i ako vec nije , a i da se vide i druge brojke..Rast u 2022 , 22% ali kako su mi glavne dioice HPB i VLEN koje su rasle 27 % i 105 % moglo je bit i bolje.
Dividenda standardna od JDOS-a , dobro dosla od VLEN-a…HPB jos uvijek i moguca ?!
I dalje po svim ekonomskim parametrima HPB i VLEN best buy iako logika i trendovi na zse mogu pokazat i drugaciju buducnost..
Pozdrav
Prema vodećim analitičarima, u uvjetima visoke inflacije trebalo bi se fokusirati na biznise sa velikim (slobodnim) cash flowom i snažnom dividendom.
Izgleda da bi growth mogao pasti u drugi plan, a total return opet biti u prvome planu ako uđemo u više godina medvjeđeg tržišta.
ima nekih naznaka za suradnjom sa evropom o izgradnji vojnih brodova za njemce biti će tu puno novosti za iznenađenje
trenutno na zse u kratkom “runu” ne vidim nikakav best buy jel rizici su preveliki a njihove implikacije na FI još nismo vidjeli tako da pamet u glavu i čuvajte svoj novac jel burza Vam doslovno za jedan dan može pojesti svu inflaciju za jedan dan a za tjedan ili mjesec nekoliko godišnjih inflacija od 8% pa je konačni gubitak u kratkom vremenu visoki dvoznamenkasti postotak…….
trenutno na zse u kratkom “runu” ne vidim nikakav best buy jel rizici su preveliki a njihove implikacije na FI još nismo vidjeli tako da pamet u glavu i čuvajte svoj novac jel burza Vam doslovno za jedan dan može pojesti svu inflaciju za jedan dan a za tjedan ili mjesec nekoliko godišnjih inflacija od 8% pa je konačni gubitak u kratkom vremenu visoki dvoznamenkasti postotak…….
Inflacija jednako tako može pogurati i cijene dionica jako gore u kratkome vremenu pa se onda kasnije možemo pitati gdje nam je bila pamet i zašto je sad sve tako skupo, u usporedbi s onime što nam se pola godine ranije činilo ‘skupim’.