Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ljubo Jurčić u Sl.dalmaciji piše da pošto dolazi inflacija ne ulažite u dionice nego u nekretnine.

A ja bum grunul ulažite u državne firme/dionice pošto državi treba lova i idu u prodaju drž.imovine. evo ja sam prvi put u drž.firmi HPB a vjerujem da će i Valamar i crikva ići kad tad na prodaju pa i ovaj dio HT a dalička zlatnu koku peće. A čujte AV u Zagi bunkeru priprema dragulj iz Rovinja spojen sa osiguranja/HPB a reklamiran preko HP za izlazak na londonsku burzu za Božić pa Vam bio čestit i blagoslovljen.

Pusa Svima a najviše zločkici jer ta ga šoka da se sve praši

MDKA.

– imamo na prodaji barem 3 nervozna prodavača.

– dolazi kriza a iskusni investitori ne mogu iz dionice prijeći u keš poziciju jer kupnje jednostavno nema, odnosno mogle bi se prodati cca 2 dionice po malo lošijim cijenama.

– tu bi vrlo lako cijena mogla doći do 20.000 kn ako nekima popuste živci.

– zanimljiva igrica bez trgovanja.

ivana7, 14.12.2021. u 13:20

MDKA.

– tu bi vrlo lako cijena mogla doći do 20.000 kn ako nekima popuste živci.

MDKA.

– netko je ovo pročitao i odmah na kupnju s 10 dionica, cijena 18.000 kn.

– mislim da je za kupiti MDKA to stvarno povoljna cijena.

plavi01, 14.12.2021. u 12:52

Ljubo Jurčić u Sl.dalmaciji piše da pošto dolazi inflacija ne ulažite u dionice nego u nekretnine.

– obično ne volim komentirati, ali ovo gore je dno dna.

– ti i njemu slični ekonomisti su nas doveli do dna u EU.

– zbog tih i takvih se nažalost ljudi moraju iseljavati iz Hrvatske.

– i da zlo bude još veće ti i takvi njemu slični predaju vam i na fakultetima.

– u krizi je poželjno imati disperziran portfelj, i ne vidim razloga zašto u njemu ne bi bile dionice, jer i u krizi će cijena nekim dionicama rasti i biti će dividende.

– dobre su i nekretnine, poželjnije su one u blizini mora, nekretnine koje se mogu rentati, nekretnine od kojih se može živjeti ali takve nekretnine su i skupe.

– dobra je i manja količina investicijskog zlata, zbog vaše likvidnosti.

Kakva kriza? Jedine dvije krize koje ja vidim su debela korekcija cijelog US tržišta, gdje opet neće sve padati jednako… Dobar dio techa bi se mogao prepoloviti, ali neke dionice neće. Nekima će ići dobro bez obzira. Najbolje je to postavio Bill Ackman – u ovoj pandemiji i bilo čemu drugome što će se događati, onima kojima ide dobro ići će još bolje, a onima kojima nije išlo dobro i ne ide im ni sad dobro, neće im ići dobro ni u budućnosti. Uvijek se treba kloniti zaduženih kompanija, a pogotovo u neizvjesnim vremenima. One bez duga, tj. s jako malim dugom nemaju tendenciju propadanja.

Kriza nekretnina? To je moguće. Bilo kakva subvencija na bilo što automatski diže cijenu toga. Kod nas je to taj APN. Tu je okruženje iznimno niskih kamatnih stopa, subvencija i visoke potražnje.

Dobro je sve što istovremeno čuva vrijednost i stvara prihodovne tokove. Rentabilna nekretnina(blizu mora, u Zagrebu), dividendna dionica stabilne kompanije bez duga(banke, telekomunikacije, hrana i/ili lijekovi).

Krize ne mozemo predvijediti, ali sigurno ce ih biti u buducnosti. Kad krene rasprodaja, neke ce vise padati neke manje, tada strah prevladava te i najbolje kompanije bez duga ce padati dolje na nize cijene. Balona trenutno ima, tesko je reci koji su trenutak do pucanja ili raspuhavanja.

Tako je us tech dio jako napuhan. Crypto, velika lova je u tome, trziste nije regulirano i moze doci do pucanja balona. Opcenito u cijelom svijetu su nekretnine isto napuhane, printanjem novca i 0% kamata narodnih banaka.

U kini, Evergrand je pre par dana isao u default  a prije nejga vec je islo 4-5 manjih developera. Iako se cini da nece biti utjecaja na ostatak svijeta, opet nije jos sve proslo te se moze i ostak trzista druge godine ici dolje.

Kako je valuacija cijelog trzista visoka geldano u prosjeku zadnjih 20-30 godina, balon ce se napuhavati i dalje, dok netko ne uzeme iglu i pikne balon. Zelio bi reci da nesto se ipak znacajnije mora dogoditi da se trziste krene rusiti.

U tom trenutku ja idem na trznicu i kupujem  best buy.

Kad dođe do takvog pucanja techa, treba odmah rasprodati sve što se ima, a ne treba i koristiti raspoloživi cash za kupnju tih istih über kompanija bez duga, npr. Google. Google na 1500$ je moguć, ako mene pitate.

Best buy Optima.Laganih 7 % minimum ni kopao ni orao.Kakve krize i vozarine bla bla…

Crikva1, 16.12.2021. u 17:52

Best buy Optima.Laganih 7 % minimum ni kopao ni orao.Kakve krize i vozarine bla bla…

isto si pisao i kad si kupovao na 6 kn pa me zanima koliki ti je minus s tim “laganim” kupnjama?

budapest !

zvekir, 17.12.2021. u 11:43

Crikva1, 16.12.2021. u 17:52

isto si pisao i kad si kupovao na 6 kn pa me zanima koliki ti je minus s tim “laganim” kupnjama?

Opet je krenuo reklamirati Optimu. I sad će se opet braniti od ‘plaćenika’ koji ga napadaju.

Stvarnost je da na ZSE ima daleko boljih prilika od OPTE. A i pitanje je kakva će biti ocjena te koncentracije? Zašto im treba toliko dugo da donesu odluku? Ništa nije sigurno, pogotovo ne na tržištu kapitala, a pogotovo ne u državi ovolike pravne nesigurnosti.

Informanka.

– tokom tjedna sve ide dobro lagani plus i onda dođe petak i sruši mi portfelj za 0.5%.

– tako da je godišnji prinos 31.9%, nadam se da ću godinu završiti s plusom preko 30%, barem se nadam da nećete ići s masovnim rušenjem.

– na ovoj  nelikvidnoj burzi ja jednostavno ne mogu izići iz dosta toga a da drastično ne bi rušila dionicu.

– kod ovih s dobrom dividendom slobodno rušite, imam love za dokup.

– ovaj tjedan sam mislila kako ću imati najbolji prinos na TPNG i to početi lagano prodavati a vi to zatukli tako da sam na toj dionici ostvarila najveći minus.

– ovaj tjedan skoro pa nisam ni trgovala, osim skromne prodaje ATPL, baš me zanima koliko će te i tu dionicu zatući dolje, srećom pa skoro da nisam izložena u toj dionici.

– pitanje je dana kad će te zatući i MDKA, e  da se zna tamo sam vam ja potpora na jeftinoj kupnji, a možda je to skupa kupnja ???

Na Mediki imamo jednog prodavača koji izlazi iz svojih razloga, sa nizom malih naloga raspoređenih po asku.  Tako ja to vidim, a možda ne vidm dobro

Pitanje koliko mu je hitno, i da li je spreman spustiti cijenu

Medika je poput štednje u banci, samo sa boljim prinosom.

Cijenom je dobro poodmakla ove godine, od ljeta do danas 40% rasta cijene, a sklona sam vjerovati da je to zbog fundamentalnih razloga.  Kao i da Auctor nije kupio tisuću dionica  da ih okači na zid. Za lijepo vidjeti.

Sve se na koncu svede na to koliko  vjerujemo u održivi rast poslovanja ili  makar održivost sadašnjeg. .  a kuda će pak cijena kratkoročno ovisiti će i o  smjeru cijelog marketa.

New Report

Close