Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Marielena, 12.09.2021. u 07:40

Malo skratite to kolegice.

– ja volim ići u knjižnicu ili knjižaru.

– tražim knjige o dionicama, biznisu, investiranju….

– i redovno ništa novoga, sve o tim temama sam pročitala, neke knjige i više puta.

– pune knjižare knjiga o partizanima, religiji, filozofiji…. ali kako zaraditi neku lovu e toga nema, žalosno a istinito u ovoj zemlji to veliku većinu ne zanima.

– ja kažem jednoj svojoj prijateljici, mogla bi ti sve o investiranju objasniti za par sati, a ona meni, nemam vremena moram raditi.

– zanimljivo kako je u ovoj zemlji većina stanovništva financijski nepismena, ali tim financijski nepismenima su neophodno potrebni krediti, pa tu nastaje problem jer financijski nepismeni računaju kako im država mora vratiti te njihove kredite.

– upravo zato i pišem na ovoj temi.

– cilj mi nije toliko za drukati, prisutna sam u dosta investicija, koju da izdvojim za drukanje, možda Crobex.

– možda svojim pisanjem potaknem nekog investitora da novac s banke prebaci u dionice, zbog toga vam idu tjedne informanke.

– previše novaca sam zaradila na tim dionicama, veliki dio te zarade sam prebacila u svoj turistički biznis, tako da više ni teoretski ne mogu bankrotirati.

– na našem dioničkom tržištu ima dosta kriminala iliti mina gdje neiskusni investitori mogu pogubiti lovu, zbog toga služi pisanje na ovoj temi.

– ali ima i tridesetak dobrih dionica koje se mogu vrtiti i na kojima se mogu zaraditi lijepi novci.

– kod investiranja je jako važna disperzija i koliko uložiti % kapitala u pojedinu dionicu.

– dosta mi se sviđa kako investira mladi gospon Yieldchaser, imamo njegov portfelj, tu nije važno o kolikom novcu se radi, probati ću u sljedećim postovima analizirati njegovo ulaganje, dobrodošli su i vaši komentari.

– mislim da bi svaki po-“četnik” morao investirati slično kao gospon Yieldchaser.

yieldchaser, 05.09.2021. u 16:22

Daj umjesto ovolikog bombardiranja ovdje na Best Buy, razotkri tu i tamo na Razotrkivamo portfelje.

– ponekad budem u Top10 i kada bi razotkrila portfelj i napisala %……

– moje investiranje je tipično fondovsko, ali koliko % u koju dionicu to skrivam kao zmija noge, ne morate sve znati, a oni koji kupuju knjige i znaju me, to im opet ništa ne znači jer trenutno radim s 4-5 portfelja.

– nekad je na ovoj temi pisao gospon Drevil, svaki mjesec smo znali koje dionice, koliko % u kojoj, koliki je rast portfelja….

– ja sam stalno na ovoj temi hvalila njegov portfelj i pisala kako je to odlično složen portfelj i kako ja imam cca 70% keša investiranog upravo u dionice koje su u portfelju gospona Drevila.

– ali na žalost, u zadnjem većem padu (prošle godine), gospon Drevil je slabo koristio “stop loss”, na samom dnu kad mu je portfelj pao cca 20% sve je prodao i više ne piše, stvarno šteta.

– a da ništa nije dirao sada bi bio u lijepom plusu.

– te 2020. sam i ja napravila minus, evo kako je to kod mene bilo zadnjih par godina:

– 2019. +42.0 %

– 2020. -2.8%

– 2021. +22.5%

– s velikim portfeljem, pazeći na disperziju rizika stvarno je teško ostvariti rast veći od 15-20, zbog toga u neke investicije “moram” ulaziti s cca 30% (što nije baš pametno) kako bi taj rast bio veći, e sada pitanje je ako pogodim, u većini slučajeva pogodim.

yieldchaser, 05.09.2021. u 16:22

Tvoj se često mijenja jer trejdaš,

– moj portfelj se slabo mijenja jer ja jako malo trejdam.

– još nikada nisam ujutro kupila dionicu i poslijepodne ju prodala, ne vidim u tome neku zaradu.

– MDKA, kupujem ju godinama, kod zadnje krize nešto prodala “stop loss” i jedva nekako povratila prodano.

– KODT tu sam bila u Top10, dio prodam zbog turističke disperzije u beton, ali da ju nisam prodala puno više bi profitirala iako je i nekretninama cijena dosta porasla. Još imam dosta dionica KODT.

– kad gledam na cijenu investiranoga novca u MDKA ili moj turizam, MDKA mi nosi kroz div. veći % zarade od turizma, s time što posjedovanjem dionice MDKE ništa ne radim a dobra lova kapne jednom godišnje, kod toga turizma imate dosta posla a prinos kada gledate cijenu nekretnine je stvarno mali.

– a što ako MDKA ne isplati dividendu ??? zbog toga sam disperzirana u punoooo dionica, investicija, svugdje nešto kapne.

– zbog svega toga bi stvarno preporučila investiranje u dionice, ali dobro pazite u koje.

u svakom slucaju Atpl premda sam ga podosta skratio kupovao s tim parama Opte,Hpb,Adrs2,Rivp i Ckml cisto radi disperzije a sem toga zaradjuju i druge firme osim brodara tako da sam ostao izlozen sa cca 25 posto portfelja u njemu ljepo sam zaradio ovaj dio koji imam ostaje do 600 kn pa nek ide po meni idruge firme zaradjuju daju ljepu dividendu i imaju mogucnost rasta preko preuzimanja ili ljepe dividende

osim brodara koji su dobar peak mi zaboravljamo da nam je maloprodaja rasla ove godine po stopi od 19 posto pa bi u svakom slucaju obratiti pozornost na tvrtke koje se bave tom proizvodnom granom pa ako me pitatate ockujem sjajne rezultate Podravke,Atlantica i Ckml ovi potonji me najvise zanimaju iz vise razloga.Nakon provedeong vikenda sa njihovim FI dosao sam do zakljucka koliko cete se iznenaditi sa 3Q Ckml

gđa Ivana zašto ne pišete o ATGR

Portfelj gospona Yieldchascra:

– ERNT 30%

– ZABA  25%

– HT 10%

– ADPL 2%

– keš 30 %

– zanima me što bi ovom portfelju dodali, što oduzeli.

– vaše mišljenje o ovome portfelju, svi prijedlozi su dobrodošli.

– evo ja ću napisati što bi o ovome rekla gospođica Marielena:

– ona bi sve to prodala, pa kupila s 50% ATPL a s drugom polovicom 50% bi trejdala ATPL, ujutro kupi – poslijepodne ili sutradan proda,  a prije toga bi bila u DLKV i to bi prodala jedan dan prije kobne odluke uprave.

plavi05, 12.09.2021. u 22:48

gđa Ivana zašto ne pišete o ATGR

– imam jednu jedinu dionicu ATGR, toliko da ju pratim.

– tu bi mogli reći, dobra firma loša dionica.

– mislim da se tu dogodio previše velik i nagli rast s 1.000 na 1.500 kn i sada tehnički gledano nema tu materijala za neki rast.

– dionica je strogo kontrolirana od fondova, malim investitorima dosta nezanimljiva, previše mala dividenda a neki veći rast cijene se ne vidi.

– pratite tržište i ako se dogodi tu veći pad kupiti, a možda bude dobro izvješće pa fondovska industrija zbog svojeg prinosa ponovno podigne cijenu dionice.

ivana7, 12.09.2021. u 23:48

Portfelj gospona Yieldchascra:

– ERNT 30%

– ZABA  25%

– HT 10%

– ADPL 2%

– keš 30 %

– zanima me što bi ovom portfelju dodali, što oduzeli.

– vaše mišljenje o ovome portfelju, svi prijedlozi su dobrodošli.

– evo ja ću napisati što bi o ovome rekla gospođica Marielena:

– ona bi sve to prodala, pa kupila s 50% ATPL a s drugom polovicom 50% bi trejdala ATPL, ujutro kupi – poslijepodne ili sutradan proda,  a prije toga bi bila u DLKV i to bi prodala jedan dan prije kobne odluke uprave.

Taj “dosadni” portfelj valjalo bi ubrzat sa nekom zivom dionicom koja je u trendu (lani VLEN, a ove godine ATPL ili SAPN)…nekih 10% portfelja…ipak smo aktivni sudionici TK i trebamo imat osjecaj da smo zivi…

Novu živost iz gornjeg pasusa valjalo bi zatuc sa kupnjom betonirane OPTE i “sigurnih” 10% prinosa kroz 6 mjeseci…

A kao nadogradnju “dosadnom” portfelju preoprucio bih ATGR i KODT…moze se uzet malo i HPB-a, ali on moze u zivlji dio portfelja (sa ATPL i ekipom)…

Na duzi rok, definitivno bb mi je ATGR…za mene oni su najbolje vodjena kompanija na TK

Rastimo zajedno...

relativno bi se slozio oko Opte s time da ako sabor izglasa zakon ovaj tjedan nema razloga da se ceka 6 mj. vjerujem da je gotovo sve do nove godine sa minimalnih 10 posto prinosa a mozda ponude i premiju pogotovo ako zele vise od 75 posto

E Ivancice, sto si tako opsjednuta sa mnom😂

Ne trejdam 50% portfelja samo sa Atpl nego sa onim sto je trenutno u fokusu.

Ja trenutno ne vidim bolju priliku od shippinga.

Kolegu Yielda cijenim iako nam se ulagacka taktika dosta razlikuje.

I evo, danas nisam prodala niti 1 dionicu Atpl. Cijene su mi prejeftine danas.

Nisam niti kupovala danas. Sto sam mislila dokupiti sam kupila prosli tjedan dok je BDI padao.

New Report

Close