Znači pored toga da nas država vara lažirajući stopu inflacije i zbog koje smo zapravo u minusu vi predlažete da nas se dodatno harači porezom na štednju(a koja je već oporezovana prije nego što je to postala).Nema vam druge nego trkom u ministarstvo financija po nagradu.Ima da dobijete Resor Đorđa Orvela ili Ministarstvo za dodatno oporezivanje.
Jel postoji neka normalna zemlja u kojoj se oporezuje štednja?
Slovenija?
[
Osnovni problem koji ja vidim kod oporezivanja dividende je u tome sto se oporezuju samo dionice, a ne i drugi oblici investiranja. Ako dividenda bude oporeziva, a orocena stednja ne bude onda ce to biti potencijalno veliki udar na trziste kapitala.
US i Kanada oporezuju stednju, koliko znam i Njemacka i UK i Irska.
Depozit je investicija kao i dionice. Razlika je samo u tome sto je depozit sigurnija investicija. Ako netko zaradi 10000 kuna od dividende i netko 10000 kuna od kamate. Oba su zaradili investirajuci isti iznos samo koristeci razlicite instrumente.
Ako ne oporezujes stednju, a oporezujes dividendu, onda efektivno subvencioniras bankama net interest margin. Depoziti ce biti atraktivniji nego oporeziva dividenda. Vise ljudi ce orocavati nego ulagati u dionice. Vise depozita znaci da banka mora manje platiti za te depozite i raste NIM. Manje novaca na burzi znaci i da ce se firme skuplje zaduzivati od banka pa opet raste net interest margin.
A zar nije sumanuto oporezivati kapital na štednji u situaciji dok nam kronično nedostaje kapitala?A s druge strane se guziti oko dolaska stranog kapitala?
[
Osnovni problem koji ja vidim kod oporezivanja dividende je u tome sto se oporezuju samo dionice, a ne i drugi oblici investiranja. Ako dividenda bude oporeziva, a orocena stednja ne bude onda ce to biti potencijalno veliki udar na trziste kapitala.
US i Kanada oporezuju stednju, koliko znam i Njemacka i UK i Irska.
Depozit je investicija kao i dionice. Razlika je samo u tome sto je depozit sigurnija investicija. Ako netko zaradi 10000 kuna od dividende i netko 10000 kuna od kamate. Oba su zaradili investirajuci isti iznos samo koristeci razlicite instrumente.
Ako ne oporezujes stednju, a oporezujes dividendu, onda efektivno subvencioniras bankama net interest margin. Depoziti ce biti atraktivniji nego oporeziva dividenda. Vise ljudi ce orocavati nego ulagati u dionice. Vise depozita znaci da banka mora manje platiti za te depozite i raste NIM. Manje novaca na burzi znaci i da ce se firme skuplje zaduzivati od banka pa opet raste net interest margin.
[/quote]
To je teoretski tako.Ali praksa pokazuje nešto sasvim drugo.Taj novac na štednji ne samo da je oporezovan nego u US uopće ne zadržava svoju realnu vrijednost nego je gubi.Znači realno gubiš a onda još dođe pohlepna birokracija pa ti lupi porez na zaradu koje u stvarnosti – nema.Bravo.Nije ni čudo da nam birokracija radi što je volja uz takve indoktrinirane lumene poput vas.
Bas sam gledao.
U Hrvatskoj ti mozes dobiti na orocenu stednju u EUR 3.5%. U manjim bankama i na vece iznose sigurno i 4%. Mozda i vise. I ti tu imas minimalan rizik i ulazes u instrument koji je izuzetno likvidan. Mozes razrociti kada god zazelis u dobiti novce nazad u vrlo kratkom vremenu.
S druge strane ako investiras u dionicu koja donosi 5% dividende ti preuzimas sve moguce rizike: valutni, kreditni, rizik neneaplativosti potrazivanja. I tvoja investicija je na vrlo nelikvidnom trzistu gdje povlacenje novca obicno znaci odredjeni gubitak.
Isplati li se preuzeti sve te rizike zbog 1.5% ili manje godisnje ? I sada jos ako se bude placao porez na dividendu, a ne bude na orocenu stednju.
Depoziti i sada prestavljaju bolji risk/reward. A tek kada se uvede porez ulaganje na burzu, pogotovo u dividendne dionice, gubi svaki smisao.
U čemu je problem, tko ne želi preuzeti rizik radi 1,5% neka ne ulaže u burzu.
Vremena se mijenjaju i oni koji su zarađivali na dionicama više u jednoj godini nego ovi na štednji u dvadeset godina neka se malo strpe. Kaj sad jamraju.
[kiss]
Best buy.
– odavno nisam drukala po pitanju dionica.
– CROS……
– evo ponekad i ja nešto pogodim.
– I love this game.
Pozdrav !
Psihologija burze.
– ovo mi nikad neće biti jasno.
– kad je jeftino ne želite kupiti.
– kad je skupo kupujete ko ludi na velikom prometu.
– evo np. CROS vam je bila loša kad ste ju mogli kupiti po 4.000kn i jeftinije od toga.
– evo danas je burza bila u minusu i preko 1%.
– ali sve dionice iz mojeg zadnjeg druka stoje i više nego o.k.
– na nekim imate velik porast cijene.
– neke velik promet i stabilan sitan rast.
– a opet na nekim pojačanu kupnju i skidanje s prodaje.
– a na nekim se i ne trguje ali se dobro diže cijena na kupnji.
– kad bi ovo potrajalo barem 2 mjeseca.
– I love this game.
Pozdrav !
– evo ponekad i ja nešto pogodim.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Pogodila si i Gencerbirigli. To su vec dva pogodka.
U čemu je problem, tko ne želi preuzeti rizik radi 1,5% neka ne ulaže u burzu.
Vremena se mijenjaju i oni koji su zarađivali na dionicama više u jednoj godini nego ovi na štednji u dvadeset godina neka se malo strpe. Kaj sad jamraju.
[kiss]
Ne mora otici sa burze, samo sa hrvatskog trzista. Postoji puno burzi gdje dividende nisu diskriminirane u odnosu na depozite.
Pogodila si i Gencerbirigli. To su vec dva pogodka.
– od ovog investitora sam učinila milijunera s svojim preporukama što kupiti.
– i onda me zahebava na ovoj temi.
– a samo gospon Twixer i nitko više, od mene dobije preporuku što kupiti.
– ali ti savjeti nikada nisu bili ispod rasta dionice od 100%.
– zbog toga je danas milijuner, ali dolarski.
– zašto mu pomažem pri investiranju ???
– jer je pametan i jer je morao ići u tuđi svijet trbuhom za kruhom.
– gospon Twixer je od mene dobio preporuku za dionicu koja je samo danas porasla 31.7%.
– lako se je bogatiti na tako lak i jednostavan način.
– I love this game.
Pozdrav !