Unicredit: Srednja i istočna Europa nadmašit će rastom ostala rastuća tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. svibanj 2019. u 13:42
Foto: Getty Images

U eurozoni se tijekom ove i iduće godine očekuje usporavanje ekonomskog rasta na jedan posto.

Iako se ove i sljedeće godine očekuje cikličko usporavanje globalnog rasta, područje srednje i istočne Europe rezultatima će nadmašiti ostala rastuća tržišta, priopćili su u četvrtak iz Unicredita.

Stručnjaci UniCredita na Godišnjem sastanku i poslovnom forumu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) prezentirali su makroekonomske izglede za 2019-2020, istaknuvši da u tom razdoblju očekuju cikličko usporavanje globalnog rasta, prije svega kao posljedicu očekivane tehničke recesije u SAD-u, gdje će aktualno razdoblje rasta vjerojatno potrajati najduže u povijesti.

Navode i da se usporavanje globalne trgovine već materijaliziralo, pri čemu se ovog ljeta očekuje kratkoročni oporavak zahvaljujući vjerojatnom skoku njemačke proizvodnje, potencijalnom trgovinskom sporazumu SAD-a i Kine te povoljnim globalnim financijskim uvjetima, a nakon što se američka središnja banka Fed i europska središnja banka ECB ponovno okrenu umjerenijoj monetarnoj politici.

Kasnije u 2019. te u 2020. na globalno usporavanje utjecat će ponajprije kraj ciklusa rasta u SAD-u. U eurozoni se tijekom ove i iduće godine očekuje usporavanje ekonomskog rasta na jedan posto.

S druge strane, predviđaju da će srednja i istočna Europa rezultatima nadmašiti ostala rastuća tržišta.

"Poput ostatka svijeta, srednja i istočna Europa također će biti pod utjecajem globalnog usporavanja. Međutim, ta regija mogla bi biti bolje pozicionirana za suočavanje s vanjskim nepovoljnim kretanjima od drugih rastućih tržišta zahvaljujući snazi domaće potražnje, povoljnoj monetarnoj politici i manjem oslanjanju na kratkoročno nestabilno vanjsko financiranje. Očekuje se da će ekonomsko okruženje u 2019. ostati povoljno", stoji u priopćenju.

Nakon dostizanja vrhunca u 2018., očekuje se da će BDP država srednje i istočne Europe koje su članice EU-a nastaviti rast iznad očekivanih dugoročnih stopa, pri čemu će Poljska, Mađarska, Bugarska, Slovačka, Srbija i Slovenija ostvariti rast veći od 3,2 posto na godišnjoj razini. U Rusiji se očekuje stopa rasta blizu jedan posto, dok Turska prolazi svoju prvu recesiju od globalne financijske krize, ali mogla bi se vratiti rastu u 2020. godini, stoji između ostalog u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close