Za 100 kuna podignutih na bankomatu druge banke plaća se i do 25 kuna, evo koja je opcija povoljnija

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2021. u 08:38
FOTO: Pixabay

Podizali novac debitnom karticom na bankomatu druge banke u svom kvartu ili u Parizu, Beču ili Pragu, za vašu je matičnu banku svejedno: naplatit će vam istu naknadu.

Tisuću kuna podignutih debitnom karticom na bankomatu druge banke koštat će od 25 do 40 kuna naknade, dok će od 45 do 90 kuna naknade koštati podizanje 3000 kuna na bankomatu druge banke nalazila se ona u Hrvatskoj, Francuskoj ili Austriji.

To izjednačavanje naknada dogodilo se prošle godine po direktivi Europske komisije. Tako su banke u članicama koje nisu uvele euro i banke u zemljama Europskog gospodarskog područja koje uz članice EU-a uključuje još Norvešku, Island i Lihtenštajn izjednačile nacionalne naknade u domaćoj valuti s onima za plaćanja u eurima. Iz Europske komisije objasnili su da su se na takav potez odlučili zbog previsokih naknada u nekim članicama izvan eurozone pa se građanima obračunavalo naknade što su iznosile 24 eura za plaćanja od 10 eura. Banke u Hrvatskoj su izjednačile naknade za plaćanja i podizanja gotovine na bankomatima u zemlji s onima na području Unije, piše Slobodna Dalmacija.

Staro pravilo vrijedi i dalje, podizanje novca debitnim karticama na bankomatima matičnih banaka i dalje je besplatno. Neke banke naplaćuju podizanje novca na bankomatima drugih banaka i u inozemstvu naknadama koje se obračunavaju kao provizije, u postotku od propisanog iznosa, a neke od njih imaju propisane minimalne iznose naknada. Druge banke imaju kombinaciju provizija i fiksnih naknada.

Najskuplje je podizanje manjih iznosa. Tako sto kuna podignutih na bankomatu druge banke košta od 11 kuna do 25 kuna naknade.

Ako već debitnom karticom podižete novac na bankomatima drugih banaka, računajte da je, što se naknada tiče, bolje podići odjednom veći iznos nego više puta manji. Tisuću kuna koštat će od 25 kuna naknade kod Raiffeisenbank i OTP banke, 29 kuna klijente Privrede i Hrvatske poštanske banke, 34 kune naplatit će Erste i Zagrebačka banka, dok će Addiko klijentima naplatiti 40 kuna naknade. Naknada za podizanje 3000 kuna na bankomatu druge banke u Hrvatskoj ili na Europskom gospodarskom području, ovisno o banci, kreće se od 45 kuna kod Raiffeisenbank do 90 kuna kod Addiko. Ako ste 10 puta u jednoj godini podigli po 3000 kuna na bankomatu druge banke debitnom karticom, ukupno ste platili od 450 kuna do 900 kuna naknade.

Podizanje novca kreditnom karticom košta i na bankomatima matične banke, dok je nešto skuplje podizanje na bankomatima drugih banaka i izvan Hrvatske. Ukratko, to je najskuplje podizanje novca.

Komentirajte prvi

New Report

Close