Preporuke za učinkovitu EU politiku za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2020. u 15:00
FOTO: PRESS

Dok Europska komisija (EK) priprema stvaranje čvrstog okvira politike Europske unije za borbu protiv perača novca, Europska bankovna federacija (EBF) predstavila je 10. ožujka 2020., izvršnom potpredsjedniku EK, Valdisu Dombrovskisu, svoj nacrt s preporukama za učinkovitu politiku sprječavanja pranja novca Europske unije, poznatu pod nazivom AML.

Wim Mijs, izvršni direktor Europske bankovne federacije:

„Borba protiv financijskog kriminala zapravo je borba protiv stvarnih kriminalaca koji potkopavaju naše društvo. Potreban nam je europski okvir koji sprječava i zaustavlja kriminal, umjesto da nastavimo sa sadašnjom, nedovoljno kvalitetnom praksom. Banke su zaista dio rješenja. Potrebna nam je učinkovita suradnja svih aktera u financijskom sustavu, kako javnom, tako i privatnom. To znači razmjenu više informacija, i preko granica, te usklađivanje pristupa na europskoj razini. Jednako tako moramo biti pametniji i koristiti nove tehnologije.”

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka :

„S ciljem što veće učinkovitosti sustava, na razini Europske unije mnogi stručnjaci i Europska bankovna federacija predlažu unaprjeđenje regulacije kako bi se dodatno poboljšala trenutna situacija. Prema zadnjim podacima, na razini Europske unije banke su prijavile više milijuna sumnjivih transakcija od čega je samo 1% procesuiran. Stoga je u cijelom procesu važna koordinacija, aktivna suradnja i razmjena podataka između raznih institucija koje aktivno sudjeluju i kontroliraju sumnjive aktivnosti i pronalaze nedozvoljene transakcije.“

Više informacija pronađite u objavi za medije koja se nalazi u privitku ili na Internet stranici HUB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close