Hrvatska uspješno prešla na euro: Uveden je kodeks poslovne etike zbog stabilnosti cijena robe i usluga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2023. u 14:09
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Potrošači su u gotovo svim transakcijama, 99 posto, dobili samo eure.

Hrvatska je uspješno završila prelazak na euro i zadnja dva dana kada se moglo plaćati u eurima i kunama, gotovo sva, 89 posto gotovinskih plaćanja, obavljena su u eurima, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Komisija je provela istraživanje 13. i 14. siječnja, zadnja dva dana dvostrukog optjecaja, kada su se mogle upotrijebiti i kune i euri.

Rezultati istraživanja pokazuju da je u ta dva dana 89 posto gotovinskih plaćanja u trgovinama obavljeno u eurima.

Potrošači su u gotovo svim transakcijama, 99 posto, dobili samo eure.

Preko dvije trećine, 67 posto ispitanih hrvatskih građana, izjavilo je da sa sobom imaju samo novčanice eura, dok je 68 posto izjavilo da imaju samo kovanice eura.

Hrvatski maloprodajni sektor dobro se nosio s prelaskom i paralelnom uporabom dvije valute. Nisu prijavljeni veći redovi, čekanja ili problemi na blagajnama.

Konverzija bankomata također se odvijala neometano, navodi Komisija.

Hrvatska nadležna tijela poduzimaju mjere u skladu s pravilima o uvođenju eura kako bi zaštitila potrošače i otklonila zabrinutost zbog nepoštenog povećanja cijena u razdoblju prelaska.

Dvostruki prikaz cijena u kunama i eurima postao je obvezan 5. rujna 2022. i primjenjivat će se do 31. prosinca 2023. godine, navodi Komisija.

Uveden je kodeks poslovne etike kako bi se osigurala stabilnost cijena robe i usluga pomažući poduzećima da ispravno izračunaju i prikazuju cijene bez neopravdanih povećanja.

Nacionalno inspekcijsko tijelo zaduženo je za praćenje i kontrolu cijena te može poduzeti odgovarajuće mjere u slučaju prekršaja, dodaje Komisija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

hvalite me usta moja

New Report

Close