Hrvatski suverenisti imaju prijedlog zbog neopravdanog povećanja cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2023. u 13:33
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pavliček strahuje da će sada doći do drastičnog pada standarda građana, a da će inflacija vrlo vjerojatno ići preko 15 posto, što će, smatra izazvati novi val iseljavanja, a time i totalni demografski potop Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček najavio je u ponedjeljak da kreću s prikupljanjem potpisa za interpelaciju zbog neopravdanog povećanja cijena, za što je po njemu najodgovorniji premijer Plenković koji je, unatoč upozorenjima, gurao Hrvatsku u eurozonu.

„Krećemo s prikupljanjem potpisa za interpelaciju o radu Vlade u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena, prije i nakon uvođenja eura. U zadnjih nekoliko mjeseci došlo je do drastičnog rasta cijena proizvoda i usluga, što možemo vrlo usko povezati s ulaskom Hrvatske u eurozonu”, najavio je Pavliček na konferenciji za novinare u Saboru.

Istaknuo je da se prvi val poskupljenja dogodio uoči početka dvojnog iskazivanja cijena, kada su trgovci i pružatelji usluga počeli zaokruživati cijene.

“Do drugog vala poskupljenja došlo je tijekom jeseni zbog rekordne inflacije od 13,5 posto, a do zadnjeg neposredno nakon ulaska u eurozonu, kada su brojne cijene porasle od pet do čak 50 posto.”

„Glavni i odgovorni za ovakav neopravdani rast cijena su Andrej Plenković i njegovi ministri. To je bio njegov politički projekt i on je, unatoč svim upozorenjima, gurao Hrvatsku u eurozonu. U više navrata smo upozoravali da će doći do drastičnog poskupljenja roba i usluga”, kazao je.

Dodao je da nijedna država nije ulazila u eurozonu kada je imala inflaciju 13,5 posto. Smatra da je uvođenje eura trebalo biti odgođeno i da se o tome trebalo pitati građane na referendumu.

Interpelacijom, naglasio je, želimo Vladu obvezati da ministar gospodarstva najmanje jednom mjesečno Sabor izvijesti što se poduzima za suzbijanje neopravdanog rasta cijena te da nakon usvajanja interpelacije objavi ‘crne liste’ svih poslovnih subjekata za koje Državni inspektorat utvrdi da su neopravdano dizali cijene, ali i da se za takve ukinu državne subvencije za 2023. godinu.

Naveo je da je poljski premijer prije tri dana izjavio da zbog ovakvog sumanutog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu, a, napominje, riječ je o državi s 40 milijuna stanovnika koja je financijski daleko jača od Hrvatske.

Pavliček strahuje da će sada doći do drastičnog pada standarda građana, a da će inflacija vrlo vjerojatno ići preko 15 posto, što će, smatra izazvati novi val iseljavanja, a time i totalni demografski potop Hrvatske.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Cilj ove Vlade i jeste da se što više ljudi iseli. Tako si oni osiguravaju glasačku mašineriju kojoj je dobro pa će na idućim izborima i sa 15% od ukupnog broja glasača osvojiti većinu. Za oporbu bi bilo bolje da krene sa akcijom oko izlaznosti. Ako 75% glasača u nekoj izbornoj jedinici ne izađe na glasovanje izbore treba ponoviti .

New Report

Close