Ekonomist koji je predvidio veliku ekonomsku krizu 2008. ima novu crnu prognozu

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2023. u 12:25
Foto: Luiz Rampelotto/EuropaNewswire | usage worldwide /DPA/PIXSELL

Njegovi komentari dolaze nakon upozorenja da su problemi u SVB-u i Credit Suisseu pokazatelji dubljih temeljnih problema u financijskom sustavu.

Raghuram Rajan — bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je predvidio globalnu financijsku krizu prije više od deset godina — upozorio je da će bankarski sustav krenuti prema još većim previranjima nakon spašavanja banka SVB i Credit Suisse.

Rajan, koji je također bio guverner Reserve Bank of India, rekao je da je desetljeće lakog novca i poplava likvidnosti iz središnjih banaka izazvalo “ovisnost” i krhkost unutar financijskog sustava dok kreatori politika istovremena pooštravaju politiku.

“Nadam se najboljem, ali očekujem da bi moglo biti još toga, dijelom zato što je nešto od onoga što smo vidjeli bilo neočekivano“, rekao je Rajan za Bloomberg.

On pojašnjava da su razdoblje lakog novca i visoke likvidnosti tijekom dugog razdoblja stvorili “perverzne poticaje i strukture koje postaju krhke kada sve preokrenete”.

Njegovi komentari dolaze nakon upozorenja da su problemi u SVB-u i Credit Suisseu pokazatelji dubljih temeljnih problema u financijskom sustavu.

Dok je bio glavni ekonomist MMF-a 2005., Rajan je dao dalekovidno upozorenje o bankarskom sektoru uoči globalne financijske krize 2008. godine. Rajan, koji trenutno radi kao profesor na Sveučilištu Chicago Booth School of Business, osvojio je i priznanje za svoje upravljanje indijskim gospodarstvom dok je bio na čelu središnje banke države u razdoblju od 2013. do 2016. godine.

Dionice banaka pale su nakon krize u SVB-u i Credit Suisseu, ali su središnje banke nastavile sa pooštravanjem politike kako bi obuzdale inflaciju, prenosi N1.

Rajan navodi da su središnje banke dobile “besplatnu vožnju” jer kreatori politike brzo mijenjaju krajnje popustljivo stajalište koje su zauzeli u desetljeću nakon financijske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close