VIDEO: Ovo je prvo superračunalo EU, performanse su nezamislive. Kad će takvo u Hrvatsku?

Autor: Sergej Novosel Vučković , 21. travanj 2021. u 13:34
Foto: Atos

U Mariboru je instalirana Vega, snage 6,9 petaflopsa, zajednički projekt EU i slovenske Vlade. Služit će MSP-ovima, znanstvenicima…

Maribor je nekad bio europska prijestolnica kulture, a od jučer se može dičiti i titulom prvoga grada u EU koji ima – superračunalo. Velika stvar za ovaj pomurski grad, Sloveniju kao državu i Europsku uniju kao zajednicu što je u rad pušten moćni stroj, snage od 6,9 petaflopsa (u sekundi može obraditi nezamislivih 6,9 milijuna milijardi operacija!, javljaju iz Europske komisije (EK).

Superračunalo je proizvod Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi EU (EuroHPC) i Vlade Slovenije, te Instituta za informacijske znanosti u Mariboru (IZUM), financirano je iz EU fondova i država članica, vrijedno 17,2 milijuna eura. Fizički ga je stvorila i sve komponente u funkcionalnu cjelinu sklopila francuska multinacionalna tvrtka Atos, koja je taj posao dobila na javnom natječaju lani. Superkompjuter je nazvan Vega, u čast slovenskoga matematičara i vojnog časnika Jurija Vege (1754.-1802.), a poticat će otvorenu znanost i poboljšati istraživanje i inovacije u Europi.

U sekundi obradi 6,9 milijuna milijardi operacija

Superračunalo Vega u detaljima: Snaga 6,9 petaflopsa, najveća (vršna) 10,1 petaflopsa Procesor: 122.800 jezgri, 1920 CPU, AMD Epyc 7H12 particija s 960 čvorova, 256 GB memorije po čvoru, 20% dvostruke memorije, HDR100 i GPU particije: 60 čvorova, HDR200 Grafika: 240 Nvidia A100 kartica Pohrana: NVMe Lustre od 1 petabajta (PB), Ceph visokog kapaciteta 23 PB

“Vega će podržati razvoj vodećih znanstvenih, javnih i industrijskih aplikacija u mnogim domenama, posebno uključujući strojno učenje, umjetnu inteligenciju i analitiku podataka visokih performansi”, navodi se što se od računala očekuje.

I kako je na svečanosti početka njena “rađanja” u Mariboru istaknula izvršna potpredsjednica Europske komisije za Europu spremnu za digitalno doba, Margrethe Vestager:
“Slavimo pokretanje superračunala Vega, prvog od nekoliko superračunala koja će stvoriti nove mogućnosti za europska mala i srednja poduzeća kako bi se mogla natjecati u visokotehnološkom gospodarstvu. Još važnije, europska superračunala mogu pomoći u spašavanju života podupiranjem umjetne inteligencije za razvoj novih revolucionarnih lijekova, praćenje broja zaraženih bolešću Covid-19 i drugih bolesti”, priopćeno je iz EK.

Uz Vestager u Mariboru je Vegu u rad pustio i slovenski premijer Janez Janša, a tom je prilikom rečeno i da će Vega poduprijeti razvoj u mnogim područjima kao što su strojno učenje, umjetna inteligencija i analiza podataka primjenom računalstva visokih performansi.
“Ono će europskim istraživačima i industriji pomoći da ostvare znatan napredak u bioinženjerstvu, prognoziranju vremena, borbi protiv klimatskih promjena, personaliziranoj medicini te otkrivanju novih materijala i lijekova koji će koristiti građanima EU. Zajedničko poduzeće EuroHPC objedinjuje europske i nacionalne resurse za nabavu i uvođenje vrhunskih superračunala i tehnologija”, pišu iz Komisije.

Prijedlogom Komisije za novu uredbu o Zajedničkom poduzeću EuroHPC iz rujna 2020. žele se omogućiti dodatna ulaganja od 8 milijardi eura u sljedeću generaciju superračunala, uključujući tehnologije u nastajanju kao što su kvantna računala.

Vega je tek dakle prva u nizu superračunala, slična će dobiti i Sofia Tech Park u Bugarskoj, IT4Innovations National Supercomputing Center u Češkoj, CINECA u Italiji, LuxProvide u Luksemburgu, Minho Advanced Computing Center u Portugalu i CSC SC IT Center for Science u Finskoj.

Hrvatska inače, ima strojeve koji su u rangu superračunala, u Centru za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta (CNRM) u Rijeci djeluje Bura, a u Sveučilišnom računskom centru Srce u Zagrebu Isabella (od lani pomaže u borbi protiv koronavirusa) no neusporedivo su slabijih performansi.

Srce je i voditelj i koordinator provedbe projekta HR-ZOO (Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak), u sklopu kojega će se u 4 grada Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, na pet mjesta urediti i opremiti podatkovni centri, za prihvat ICT opreme. Projek HR-ZOO ‘težak’ je 200 milijuna kuna, od čega EU daje 85%, a država preko Ministarstva znanosti i obrazovanja 15% iznosa.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close