Hrvatsko superračunalo Isabella u borbi protiv koronavirusa

Autor: Bernard Ivezić , 24. ožujak 2020. u 16:02
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Isabella je drugo najjače superračunalo u Hrvatskoj nakon riječke Bure, a sadrži 3100 procesora.

Hrvatsko superračunalo Isabella stavljeno je na raspolaganje istraživačima koji se bore protiv koronavirusa. Sveučilišni računski centar SRCE, u kojem se nalazi superračunalo Isabella, pozvalo je sve istraživače da im se jave i iskoriste njihove kapacitete.

“Srce poziva sve istraživače i znanstvenike koji sudjeluju u istraživačkom radu koji se bavi suzbijanjem pandemije COVID-19 da nas kontaktiraju ako imaju potrebu za značajnom računalnom snagom i spremištem za potrebe modeliranja, simuliranja ili obrade podataka”, piše SRCE.

Isabella je superračunalo sastavljeno od 3.100 procesorskih jezgri za proizvoljne zahtjevne izračune i 12 grafičkih procesora NVIDIA V100 pogodnih za algoritme iz područja umjetne inteligencije. Usto, u SRCE-u dodaju da njihov HTC Cloud pruža 600 procesorskih jezgri i 150 TB podatkovnog spremišta na kojima se na jednostavan i fleksibilan način mogu pokretati proizvoljne programske sustave i aplikacije.

“Stručnjaci Srca također mogu pružiti podršku u instalaciji i podešavanju znanstvenih aplikacija potrebnih za istraživanje”, objavilo je SRCE.

Prije šest godina najavljeno je da će Isabella do 2020. postane jedno od 500 najbržih na svijetu. Tada je imala 800 jezgri i brzinu od 10 TFLOPS-a. U to vrijeme najsporiji među TOP500 svjetskih superračunala bio je njemački Wetterdienst koji je imao 7280 procesorskih jezgri i brzinu od 133 TFLOPS-a dok je najbrže bio kineski Tianhe s 3,12 milijuna jezgri i brzinom od 33,8 tisuća TFLOPS-a.

Prvi veliki korak u izgradnji jednog od 500 najbržih superračunala na svijetu baš u Hrvatskoj bio je prije dvije godine, kad je na proslavi 15. godina rada, SRCE-a najavilo da će Isabella utrostručiti svoje kapacitete, jer joj se pridružilo drugo superračunalo VELEbit. U međuvremenu je najjače hrvatsko superračunalo postala riječka Bura. Međutim, u Hrvatskoj se na nacionalnoj razini stvara novo superračunalo, koje bi kroz cloud povezivalo postojeća superračunala, a taj projekt zvan Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak trebao bi stvoriti superračunalo s 20.000 procesora i 4 petabajta memorije.

Komentirajte prvi

New Report

Close