Potpuni preokret: Riječka ‘Bura’ postala vodeće superračunalo u ovom dijelu Europe

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2019. u 09:47
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U skladu sa strateškom usmjerenošću uprave Sveučilišta.

Rimac Automobili, Rolls Royce, Gekom, Xelia i Hydrotec G.m.b.h tvrtke koje su koje trenutno koriste superračunalne resurse Sveučilišta u Rijeci, odnosno superračunalo Bura koje djeluje unutar Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta (CNRM).

Bura je, kaže voditelj Centra i pomoćnik rektorice za informacijske tehnologije, prof. dr. Lado Kranjčević, u punom zamahu, što je u skladu sa strateškom usmjerenošću uprave Sveučilišta prema što većoj valorizaciji nabavljene opreme u sveučilišnim centrima i laboratorijma koji su mjesta okupljanja riječkih i hrvatskih znanstvenika u interdisciplinarnom radu i znanstvenoj produkciji te povezivanju s industrijom u znanstvenom radu i komercijalizaciji znanja i opreme, piše Novi list.

– U tom nastojanju ostvaren je potpuni preokret u dosadašnjem radu, pogotovo superračunala Bure, kao vodećeg superračunalnog resursa u ovom dijelu Europe, jer u blizini su još jedino superračunalni resursi Sveučilišta u Beču te talijanski nacionalni superresursi u Veneciji – CINECA – ističe prof. dr. Kranjčević.

Dodajući da se Bura koristi u znanstvenom smislu, ali i u smislu komercijalne upotrebe, voditelj Centra podsjeća da je riječko superračunalo nabavljeno kroz europski projekt »Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci« čiji su uvjeti natječaja propisivali maksimalno korištenje nabavljene opreme za komercijalne svrhe do 20 posto, dok se ostatak mora koristiti za znanstveni rad. Sveučilište će se tog uvjeta morati pridržavati još dvije godine, međutim prof. dr. Kranjčević navodi da je i odobrenih 20 posto korištenja u komercijane svrhe puno, jer riječki superračunalni resursi šest su puta jači nego svi ostali hrvatski HPC resursi zbrojeni zajedno.

Komentirajte prvi

New Report

Close