U moćnoj državi zločin je kontaktirati EU

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2020. u 09:15
Getty Images

Unatoč brojnim javnim diskursima EU-a o važnim ljudskim pravima, čini se kako će cijela ta rasprava ispasti isprazna.

 

Loujain al-Hathloul, saudijska aktivistica, odvedena je u srijedu na sud na raspravu o njezinu suđenju, prenosi EUobserver.

Al-Hathloul je bila jedna od aktivistica koja se suprotstavila muškom skrbništvu nad ženama Saudijske Arabije i suprotstavila se zabrani ženama da voze automobile.

Otmica, zatvaranje, mučenje, tajno suđenje….

U ožujku 2018. oteta je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i stavljena u zatvor u Saudijskoj Arabiji, gdje je mučena. Nakon kraćeg puštanja, ona i još četiri aktivistice za prava žena ponovno su uhićene u svibnju 2018.

Kada je Saudijska Arabija legalizirala vožnju automobila od strane žena u lipnju 2018., al-Hathloul je i dalje bila u pritvoru, zajedno s drugim aktivistima.

Prema riječima njezine sestre Line al-Hathloul, koja živi u Bruxellesu, Loujain je „držana u samici najmanje osam mjeseci, ne znajući za što je optužena, što je apsolutno neprihvatljivo”.

Osam mjeseci kasnije započelo joj je suđenje i optužbe su poznate.

Jedan od njezinih „zločina” je to što je kontaktirala veleposlanstvo Nizozemske i izaslanstvo EU. Prema navodima, „zatražila je od njih da razmotre njezino ranije pritvaranje s europskim vladama i udrugama za ljudska prava kako bi se izvršio pritisak na kraljevstvo”. Drugim riječima, kako jedna od optužbi jasno kaže, u Saudijskoj Arabiji, kontaktiranje veleposlanstva EU predstavlja zločin.

Prema riječima Line, tužitelj traži „maksimalnu kaznu, koja bi značila pet godina zatvora, kaznu od 3 milijuna rijala [700.000 eura] i zabranu putovanja”.

Iako je kontaktiranje s EU jedan od razloga zbog kojeg bi al-Hathloul mogla biti osuđena, nije bilo javne reakcije službi vanjskih poslova EU-a, niti je od saudijskog veleposlanika zatraženo da pojasni tu optužbu. Umjesto toga, izjavio je glasnogovornik Europske komisije, EU je „svjesna tog slučaja i iznijela ga je različitim razinama saudijskih vlasti, uključujući tijekom posjeta saudijskog državnog ministra al-Jubeira Bruxellesu u siječnju”.

Dodao je kako je „EU tražila dodatnu preciznost glede optužbi i o tome je li njezino uhićenje također temeljeno na njezinu angažmanu s izaslanstvom EU i veleposlanstvima zemalja članica”. No čini se kako Saudijska Arabija nije impresionirana time jer nije dozvolila diplomatima EU-a nazočnost ročištu suđenja – unatoč zahtjevu izaslanstva EU da to učine.

Posjet parlamentaraca

Europski parlament glasovao je o nekoliko rezolucija za osudu zatvaranju aktivista, kao što su liberalni bloger i osvajač nagrade Sacharov Raif Badawi i spomenuta al-Hathloul.

Koncem veljače izaslanstvo Europskog parlamenta boravilo je u posjetu Saudijskoj Arabiji. U izaslanstvu je bilo četvero članova EP-a: Hannah Neumann (Zeleni) na čelu izaslanstva, Silviu Busoi (EPP), Eva Kaili (S&D) i Matteo Adinolfi (ID). Neumann je kazala EUobserveru da „iako postoje poboljšanja u pravima žena u Saudijskoj Arabiji, potpuno je neprihvatljivo što je kontakt s izaslanstvom EU, drugim veleposlanstvima ili Human Rights Watchom ili Amnesty Internationalom razlog za zatvorsku kaznu”.

Reakcija izaslanstva EP-a na slučajeve Badawija i al-Hathloul nije prisilila Saudijce da se predomisle. Upitana čini li EU dovoljno za al-Hathloul, Neumann je kazala kako „EU, a posebice izaslanstvo EU u Riyadhu, naporno ustrajava da im se omogući nazočnost sudskim procesima, prijašnjim i sadašnjim, ali ono nikada nije bilo dozvoljeno”.

Nesloga u Europi

Međutim, moglo bi se učiniti više. Dva su glavna problema prema  Neumann. Prvi je da Saudijci uvijek tvrde kako bi ti slučajevi bili lakše riješeni ako EU ne radi previše buke oko njih.

Međutim, „još važnije” je, dodala je, „EU bi mogla vršiti veći pritisak na Saudijsku Arabiju ukoliko EU i zemlje članice budu na istoj liniji. To danas nije slučaj jer Francuska i druge zemlje i dalje prodaju oružje Saudijcima unatoč opetovanim pozivima Europskog parlamenta na zabranu”.

Rješavanje tog problema unutarnje europske podjele trajat će dulje nego što ga al-Hathloul ima. Stoga, prema riječima njezine sestre Line, EU „treba nastaviti pokušavati nazočiti suđenju, osim ako se ne pruži jasan pravni razlog – zašto se promatračima neće dozvoliti ulazak (u sudnicu)”.

Zahtjev EUobservera saudijskom veleposlanstvu u Bruxellesu za komentar slučaja al-Hathloul ostao je neuslišan. Međutim, budući da je rasprava o suđenju održana u srijedu, čini se kako nema puno nade da će Saudijska Arabija promijeniti mišljenje.

Unatoč javnim diskursima EU-a o važnim ljudskim pravima, čini se kako će ta rasprava ispasti isprazna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

zapravo je dobro da je predstavnik stranke zelenih bio na putu tamo..

Objava čeka odobrenje

New Report

Close