Tko stoji iza najvrjednije kompanije na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2020. u 13:10
Foto: Reuters

U centru pažnje svjetske poslovne javnosti zadnjih mjesec dana nalazi se saudijska naftna kompanija Saudi Aramco, koja je prošli mjesec izašla na burzu i postala najvrjednija javna kompanija na svijetu.

Njena vrijednost na trenutak je dosegnula nevjerojatnih dva bilijuna dolara (odnosno 2 tisuće milijardi), da bi kasnije vrijednost dionica postala nešto umanjena, piše biznisinfo.ba.

No, i dalje ova firma vrijedi više od i jedne druge kompanije na svijetu, pa se postavlja pitanje tko od njenog profita ima najviše koristi.

Naravno, riječ je o saudijskoj kraljevskoj porodici, na prvom mjestu princu Mohammedu Bin Salmanu Al Saudu.

Iako će se ovaj 34-godišnjak popeti na prijestolje tek nakon svog oca, 83-godišnjeg kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, već sada se smatra najmoćnijom figurom u državi, a njegova porodica decenijama kontrolira proizvodnju i prihode od nafte.  

Ima sve što poželi

Kako su američki mediji ranije pisali, Princ je poznat po razuzdanom trošenju. Kupio je jahtu vrijednu čak 500 milijuna dolara, koja ima 15 kabina i može na duže vrijeme primiti 24 gosta.

Navodno je jahtu kupio nakon što ju je ugledao tijekom odmora u vodama južne Francuske. Jahta Serene ima više bazena, hangar za helikopter, kino, teretanu itd.

Princ je, osim toga, kupio dvorac iz 17. vijeka Chateau Louis XIV vrijedan 300 miliona dolara, zapadno od Pariza.

Osim toga, postao je vlasnik slike Leonarda da Vincija vrijedne 450 milijuna dolara. Riječ je o djelu “Salvator Mundi” koje je kupio 2017. godine.

Teški čak 1,4 bilijuna dolara

Prema nekim procjenama, saudijska kraljevska porodica ima bogatstvo vrijedno čak 1,4 bilijuna dolara.

Riječ je o bogatstvu koje se nakupljalo decenijama uglavnom od prihoda od nafte.

Saudijska kraljevska porodica ima oko 15.000 članova, ali je većina bogatstva raspodijeljena među njih 2.000, a naravno da onima na vrhu pripada najveći dio kolača.

Uspon do vrha

Bin Salman Al Saud je rođen kao dijete Kralja Salmana i njegove treće žene, Fahde bint Falah, 1985. godine.

Za princa nasljednika imenovan je polovicom 2017. nakon što je njegov otac odlučio da ukloni Muhammada bin Nayefa s pozicije.

Američki The New York Times kasnije je pisao o špekulacijama da je Mohammed bin Salman tajno isplanirao uklanjanje Bin Nayefa i zauzimanje njegove pozicije.

Bin Salman Al Saud se u jesen 2018. godine našao u centru skandala, kada je američka CIA zaključila da je on naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggia.

Komentirajte prvi

New Report

Close