Opasan virus pronađen u mlijeku: Pomno se prati situacija u Europi

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2024. u 10:14
03, February, 2023, Belgrade - The milk producers, gathered in front of the Ministry of Agriculture, ended the Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

Ptičja gripa prešla je na krave i brzo se širi stadima u Sjedinjenim Američkim Državama, a znanstvenici su sve zabrinutiji.

Jeremy Farrar, glavni znanstvenik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je prošlog tjedna da je rizik od prenošenja novog soja virusa H5N1 na ljude ‘sve veći’. Ptičja gripa rijetko zarazi ljude, ali je smrtonosna kada se to dogodi. Prema WHO-u, stopa smrtnosti među ljudima od 2003. iznosi 52 posto.

Činjenica da se virus pojavio kod sisavaca kao što su krave sugerira da je mutirao, što ga dovodi korak bliže tome da prijeđe na ljude, piše N1.

“To je potvrda sposobnosti gripe da nas iznenadi”, rekao je za Paul Digard, profesor virologije i specijalist za gripu na Sveučilištu u Edinburghu, za Politico. “Povijesno gledano, smatrali smo da su krave vrlo niskorizične za gripu A (podskupina gripe koja uzrokuje bolest kod ljudi i uključuje virus koji se sada širi kod goveda). Ovo sad podiže procjenu prijetnje za jedan stupanj”, dodao je Digard.

“Infekcije mliječnih goveda sojem H5N1 nisu otkrivene u Europi. Pomno pratimo situaciju i njezin mogući razvoj”, rekao je glasnogovornik Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Dodao je da je “prijetnja ljudskom zdravlju i dalje niska”.

EFSA je savjetovala zemljama članicama pojačan nadzor sisavaca, posebno onih u blizini peradarskih objekata zaraženih ptičjom gripom.

Postoje cjepiva koja bi mogla djelovati protiv ptičje gripe, ali još uvijek nije jasno koliko bi bila učinkovita u odnosu na određeni soj i koliko bi brzo tvrtke mogle povećati proizvodnju.

Glasnogovornik GSK rekao je da tvrtka ima ugovor s Uredom za pripravnost i odgovor na hitne zdravstvene situacije EU-a za proizvodnju 85 milijuna doza svog cjepiva Adjupanrix za pripravnost na pandemiju ako to bude potrebno. Adjupanrix je mock-up cjepivo, ono koje se može prilagoditi bilo kojem soju gripe.

Europska komisija potvrdila je da ima ugovor s tvrtkama GSK i CSL Seqirus za isporuku prilagođenih cjepiva protiv gripe u slučaju pandemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close