Odobrenje ovog cjepiva tek se očekuje, a proizvođač već najavljuje zastoje u isporuci Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2021. u 15:46
FOTO: Reuters

Svako novo kašnjenje bilo bi dodatni udarac europskom planu cijepljenja koji su već otežale smanjene pošiljke proizvođača cjepiva i sporo uvođenje cijepljenja u brojnim članicama bloka. 

Johnson & Johnson upozorio je Europsku uniju da bi problemi u opskrbi mogli zakomplicirati plan isporuke 55 milijuna doza cjepiva bloku u drugom kvartalu godine, rekao je u ponedjeljak dužnosnik EU-a Reutersu.

Svako novo kašnjenje bilo bi dodatni udarac europskom planu cijepljenja koji su već otežale smanjene pošiljke proizvođača cjepiva i sporo uvođenje cijepljenja u brojnim članicama bloka.

J&J je prošli tjedan rekao EU-u da “brine” da zbog problema u opskrbi sastojcima za proizvodnju cjepiva i opremom neće moći dostići cilj isporuke 55 milijuna doza cjepiva do kraja lipnja, rekao je za Reuters dužnosnik EU-a uključen u povjerljive razgovore s američkom tvrtkom.

Dužnosnik je dodao da je kompanija rekla da nije nemoguće dostići cilj, ali je pokazala oprez.

Očekuje se da će medicinski regulator EU-a 11. ožujka odobriti cjepivo tvrtke J&J koje se daje u jednoj dozi. Dužnosnici EU-a naveli su da bi isporuke tog cjepiva mogle započeti u travnju.

Kompanija se obvezala na isporuku 200 milijuna doza svog cjepiva bloku ove godine.

“U skladu s našim dogovorom, očekujemo da ćemo početi isporučivati svoju obvezu od 200 milijuna doza EU-u u drugom kvartalu 2021.”, priopćio je J&J i odbio komentirati moguća kašnjenja u isporuci.

J&J je u ožujku počeo isporučivati cjepivo Sjedinjenim Državama i treba im isporučiti 100 milijuna doza do kraja svibnja, ali je gotovo prepolovio svoje prognoze za ožujak na tek 20 milijuna doza dok nastoji pojačati nove proizvodne pogone.

Glasnogovornik Europske komisije odbio je komentirati raspored isporuke cjepiva te tvrtke. Komisija koordinira pregovore EU-a s proizvođačima cjepiva i našla se na udaru kritika zbog svoje uloge u uvođenju cijepljenja koje zaostaje za Velikom Britanijom i SAD-om.

Interni dokument njemačkog ministarstva zdravstva od 22. veljače i raspored koji je talijansko ministarstvo zdravstva objavilo 3. ožujka, potvrđuje da se J&J prema ugovoru sklopljenim s EU-om obvezao na isporuku oko 55 milijuna doza u drugom kvartalu godine.

To uključuje oko 10 milijuna doza Njemačkoj i 7,3 milijuna Italiji. Očekuje se da će se u trećem kvartalu te zalihe udvostručiti.

No J&J još nije iznio podatke o planiranim isporukama. “Mi zapravo ne znamo koliko možemo očekivati”, rekao je dužnosnik EU-a.

Članice EU-a već su pokrenule pitanja ranije ove godine o proizvodnoj mreži J&J-a i ugovoru s EU-om po kojemu će se cjepiva proizvedena u nizozemskoj tvornici slati u SAD na pakiranje u bočice prije nego što se ponovno pošalju u EU.

Drugi europski dužnosnik, također uključen u razgovore s proizvođačima cjepiva, rekao je da blok pokušava ojačati industrijski kapacitet i povećati pakiranja tih cjepiva u EU-u.

Stvarne isporuke cjepiva često se razlikuju od ugovornih obveza jer se proizvođači cjepiva muče s isporukom milijuna doza u što bržem tempu usred pandemije.

AstraZeneca je smanjila planiranu isporuku 90 milijuna doza cjepiva na 40 milijuna doza Uniji u prvom kvartalu i najavila bloku da će prepoloviti zalihe cjepiva u drugom kvartalu. Kasnije je priopćila da nastoji isporučiti više doza cjepiva izvan Europe.

Tvrtke Pfizer/BioNTech i Moderna također su kasnile s isporukom cjepiva u EU, ali su uspjele zadržati ciljeve za prvi kvartal.

Prema ugovoru EU-a i J&J-a, Unija može naručiti još 200 milijuna doza i udvostručiti svoju zalihu cjepiva iz te američke tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close