Nužno odrediti gornju cijenu energenta, a uz građane zaštititi i male i srednje tvrtke

Autor: Suzana Varošanec , 10. listopad 2022. u 13:15
Predlaže se i da neke od najvećih energetskih kompanija u EU-u možda ne podliježu doprinosu/G. Stanzl/PIXSELL

Traži se bolje povezivanje članica EU i borba s računima po načelima postignutim u pandemiji.

Radi ublažavanja pritiska brzorastućih cijena energije na europska kućanstva i poduzeća hitno su potrebne mjere u cijelom EU-u. Slično kao i kod izbijanja pandemije, i u uvjetima nestabilnosti na energetskom tržištu te povećanja cijene energije i krize zbog rastućih troškova života, trasirat će se zajednička rješenja.

Poruka je to u Rezoluciji koja je u Europskom parlamentu prošlog tjedna i usvojena, a nakon upućivanja prema Europskoj komisiji, iz ureda našeg europarlamentarca Tonina Picule navode da se očekuje rasprava u trijalogu koja bi trebala dovesti do donošenja hitnih konkretnih mjera.

Također, na neformalnom Europskom vijeću u Pragu i predsjednica EP-a Roberta Metsole uputila je snažan poziv na europsko jedinstvo. Stoga je Europski parlament pozvao na ograničenje cijene plina u cijelom EU-u, navela je Metsole dodavši da mnoge energetske tvrtke ostvaruju ogromne profite na tržišnim špekulacijama.

“Višak dobiti treba usmjeriti na ublažavanje situacije s kojom se suočavaju kućanstva, mala i srednja poduzeća i industrije koji se bore s vrtoglavo visokim računima.

Moj prijedlog je da naučimo iz pandemije – i, kao i s cjepivima, pregovaramo kao blok i zaustavimo špekulacije o cijenama”, kazala je dodavši da je potrebna bolja suradnja između država po pitanju dugoročnih cijena plina.

Pozadina Rezolucije
U pozadini ove Rezolucije nalazi se inicijativa koja je stigla od političke grupacije Socijalista i demokrata u EP, gdje su, kako navode u odgovoru na naš upit u uredu Picule, od Europske komisije i država članica zatražili da se istraže slučajevi potencijalnog manipuliranja tržištem energenata i cijenama električne energije.

“To je i usvojeno u rezoluciji na koju se referirate. Naši su zahtjevi utemeljeni na službenim statistikama EU, istraživanjima Eurostata i drugim relevantnim izvorima europskih radnih tijela.

Kao politička grupacija ljevice dodatno smo inzistirali na paketu socijalnih mjera potrebnih da se ublaže negativne posljedice energetske krize na građane tako da se postojeći mehanizam SURE, kojim su izbudžetirane mjere borbe protiv nezaposlenosti u COVID-19 pandemiji; protegne i na ovu energetsku krizu.

Dakle, u Rezoluciju su ušli dodatni zahtjevi za zaštitu najnezaštićenijih građana od daljnjeg pada u siromaštvo zbog rekordno visokih cijena energenata. Također, zahtijevali smo u uspjeli da se u paket mjera ponovno uključe izravno i mala i srednja poduzeća”, navode.

Uz te mjere, zatražili su i da se konkretno odrede gornje granice cijena energenata za krajnje potrošače u zemljama članicama, s posebnim naglaskom na cijene plina koji se uvozi u EU.

Također, kao sljedeći uspjeh ove grupacije nadovezuje se uključivanje zahtjeva za razrezivanjem jednokratnog windfall poreza na dobit energetskih kompanija kojima se u ovom slučaju oporezuje ono što se kolokvijalno naziva ekstraprofitom.

Moguće zloporabe
“Nadalje, kao dio rješenja tog problema, pozivamo članice na ulaganja u izgradnju interkonekcija unutar EU, koje će im omogućiti transfer plina i zelenog vodika. Tražimo objedinjavanje javne nabave energenata na razini EU, po uzoru na provedene javne nabave cjepiva za vrijeme COVID-19 pandemije, što bi ojačalo pregovaračku snagu EU prema dobavljačima iz trećih zemalja”, kažu u Piculinom uredu.

Uz alat EU-a za zajedničku nabavu plina kako bi se smanjila cijena uvoza, zastupnici upozoravaju da neke od najvećih energetskih kompanija u EU-u možda ne podliježu doprinosu pa stoga pozivaju da se osmisli doprinos kako bi se spriječilo izbjegavanje plaćanja poreza.

Također, zahtijevaju od Komisije da procijeni odgovarajuću profitnu maržu i da poduzme daljnje korake prema uvođenju poreza na neočekivanu dobit za tvrtke koje su prekomjerno profitirale od energetske krize.

Traže rješenja za izbjegavanje posljedica cjenovnog udara na kućanstava, kroz izbjegavanje deložacije i protive se prekidu opskrbe energijom potrošačima koji ne mogu priuštiti. Hoće li to ići u smjeru određivanja kriterija i uvođenja privremenih ovršnih moratorija, odnosno kako to regulirati bez rizika od eventualnih zlouporaba, vidjet će se ubrzo.

Komentirajte prvi

New Report

Close