I Norveška obustavila uporabu AstraZenecina cjepiva, to je osma država u nizu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2021. u 15:57
FOTO: REUTERS/Luis Echeverria

Do sada je ukupno šest europskih zemalja prestalo koristiti cjepivo iz jedne serije AstraZenece. Osim Islanda, Austrije i Danske, to su učinile Estonija, Litva, Luksemburg i Latvija.

Norveške zdravstvene vlasti priopćile su u četvrtak da “iz opreza” obustavljaju primjenu AstraZenecina cjepiva protiv covida, slijedeći primjer Danske koja je donijela istu odluku nakon izvješća o slučajevima zgrušavanja krvi.

“Uvodimo stanku u Norveškoj u cijepljenju AstraZenecom”, rekao je visoki dužnosnik u državnom institutu za javno zdravstvo Geir Bukholm na tiskovnoj konferenciji. “Čekamo informacije da vidimo postoji li veza između cijepljenja i slučaja zgrušavanja krvi”.

“To je načelo opreza”, istaknuo je Bukholm, dodajući da zasad nema dokaza o povezanosti cjepiva englesko-švedskog laboratorija i slučajeva tromboze prijavljenih u Danskoj, od kojih se jedan završio smrću.

Danska, a za njom ubrzo i Island, donijeli su istu odluku nešto ranije, pozivajući se također na načelo opreza.

AstraZeneca pak, koja je proizvela cjepivo u suradnji s Oxfordskim sveučilištem (Velika Britanija) branila je sigurnost svog proizvoda. “Sigurnost cjepiva je temeljito provjerena u kliničkim ispitivanjima tijekom III. faze i podaci (…) potvrđuju da se cjepivo općenito dobro podnosi”, rekao je glasnogovornik grupacije za AFP.

I britanska vlada je ocijenila cjepivo “sigurnim” i “djelotvornim”.

Komentirajte prvi

New Report

Close