Bubaš odgovorila na pitanje planira li Hrvatska obustaviti cijepljenje AstraZenecom

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2021. u 14:47
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Trećina osoba koje su cijepljene jednom ili dvije doze AstraZenecom su bez posljedica.

Danska je privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19 nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je jedan zabilježen u zemlji, priopćile su u četvrtak danske vlasti. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazala je za N1 kako se u Hrvatskoj sada ne namjerava obustava cijepljenja. Ponovila je kako ta serija cjepiva nije stigla u Hrvatsku.

“Istražuje se i navodno je povezano – ne možemo takvo što potvrditi niti opovrgnuti. Mi ćemo postupati po potvrdi. Mi tu seriju cjepiva nemamo, a utrošili smo oko 80 posto pristiglih doza AstraZenece, i sve je prošlo bez posljedica”, rekla je Marija Bubaš. Dodala je kako je u slučaju kada je kod nas došlo do smrti nakon cijepljenja, ustanovljeno je da ona nije bila povezana s cijepljenjem.

“Takve su nuspojave moguće i kod drugih cjepiva, no ona su u višedesetljetnoj primjeni, pa se o tome ne govori na tako bombastičan način”, rekla je Bubaš.

“Kada se počelo cijepiti Pfizerom, građani su prijavljivali nuspojave i komentiralo se među ljudima kako Pfizer ima mnogo nuspojava, ali tada je njega bilo najviše – a AstraZenece nije bilo”, objasnila je Bubaš.

Trećina osoba koje su cijepljene jednom ili dvije doze AstraZenecom su bez posljedica, dodala je.

Komentirajte prvi

New Report

Close