Bili su među najpogođenijim pandemijom, ali se sada opire virusu: Evo zbog čega su trenutno uspješniji od drugih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2020. u 08:41
Foto: Reuters

Privatni sektor također ističe da se iznimno trudi spriječiti zarazu u dućanima, poslovnicama i restoranima.

Italija je bila prva europska država pogođena pandemijom koronavirusa, no danas je s manjem brojem zaraženih iznimka u Europi u kojoj zemlje svakodnevno bilježe rekorde u novim slučajevima. Zašto je tome tako i hoće li potrajati?

Francuska je prošli tjedan zabilježila rekordnih 16 tisuća, a Španjolska više od 10 tisuća novih slučajeva u jednome danu, dok je dnevni broj novozaraženih u Italiji ispod dvije tisuće.

Talijani provode nešto manje testova, njih 120 tisuća u odnosu na francuskih 180 tisuća, no to ne objašnjava u potpunosti veliku razliku u brojevima.

Stručnjaci smatraju da je boljoj situaciji u Italiji pripomogao uspjeh stroge i duge karantene u kombinaciji s kolektivnom traumom.

Strašna sjećanja na lijesove poslagane na grobljima na sjeveru države te prenapučene jedinice intenzivne njege primorale su Talijane da poštuju pravila. Mnogi nose maske čak i u situacijama kad to nije obavezno.

“Epidemija je prvo pogodila Italiju i vrlo brzo su uvedene stroge mjere obuzdavanja”, rekao je profesor Massimo Andreoni, stručnjak za zarazne bolesti iz rimske bolnice Tor Vergata.

“Radikalna intervencija”

Karantena uvedena početkom ožujka nije ukinuta sve do svibnja, i to puno sporijim koracima nego drugdje u svijetu, istaknuo je Andreoni.

Massimo Galli, šef odjela za zarazne bolesti milanske bolnice Sacco slaže se s rimskim stručnjakom, a u subotnjem izdanju dnevnih novina Corriere della Serra kazao je kako je ta “radikalna intervencija, duža i stroža, proizvela neki oblik zaštite”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovaj je tjedan istaknula Italiju kao pozitivan primjer, hvaleći “jasne savjete vlasti i snažnu potporu javnosti u sprječavanju širenja zaraze”.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je prošli tjedan da je broj zaraženih u njegovoj državi veći nego u Italiji i Njemačkoj jer Britanci “vole slobodu”.

Talijanski predsjednik Sergio Matarella mu je odgovorio da Talijani također vole slobodu, “ali su i odgovorni”.

U Italiji su maske obavezne na svim mjestima gdje su gužve, od 6 sati ujutro do 18 sati. Turisti pozdravljaju tu mjeru, poput Šveđanina Louisa Tietjensa koji je tijekom posjeta rimskoj Fontani di Trevi naglasio da se osjeća “veoma sigurno ovdje u Italiji”.

Rimska zračna luka Fiumicino bila je među prvima u svijetu koja je za svoje upravljanje pandemijom od agencije za ocjenjivanje Skytrax dobila pet zvjezdica. Agencija je pozdravila mjerenje temperature, nošenje maski, dostupnost dezinfekcijskih sredstava i fizičko distanciranje.

Strah od ljudi

Privatni sektor također ističe da se iznimno trudi spriječiti zarazu u dućanima, poslovnicama i restoranima.

U restoranu Green Tea u centru Rima, nekoliko koraka od Panteona, vlasnik Giacomo Rech objašnjava kako se gostima na ulazu mjeri temperatura, daje im se dezinfekcijsko sredstvo te uzimaju podaci da se može stupiti u kontakt s njima ako to bude potrebno.

Velik broj škola otvorio se sredinom rujna, a od tada je 400 njih izvijestilo o najmanje jednom slučaju zaraze, pišu novine Sole 24 Ore. Učenici s bilo kakvim sumnjivim simptomima moraju se testirati prije no što se vrate u učionice.

Bolnice i istraživački instituti bilježe rast broja slučajeva depresije i mentalnih bolesti, što također ima svoju ulogu u ograničavanju širenja zaraze.

Psihologinja Gloria Volpato, koja radi u Bergamu, jednom od najteže pogođenih talijanskih gradova, rekla je u subotu za novinsku agenciju AGI kako susreće sve više slučajeva “straha od drugih” kad pojedinci svoje sugrađane vide kao potencijalni izvor zaraze.

Talijani s oprezom pristupaju čak i najmanjem rastu broja novozaraženih. Trenutna najveća briga zdravstvenih vlasti je ponovno otvaranje škola ovaj tjedan u pet južnih regija koje su odgodile početak školske godine, kao i vraćanje publike na nogometne utakmice diljem države – iako je dopušteno samo tisuću gledatelja po utakmici.

“Ovaj mjesec ćemo vidjeti posljedice tih odluka, kao i hoće li Italija uspjeti zadržati niske razine broja novozaraženih ili će se pridružiti Francuskoj i Španjolskoj”, zaključuje Andreoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close