Zigante tartufi d.o.o. Plovanija, prva i jedina u Istri i Hrvatskoj tvrtki koja se bavi konzerviranjem, pakiranjem i prodajom proizvoda od egzotične podzemne gljive tartufa, koja je uspjela izboriti potporu SAPARD programa po Mjeri 2. Riječ je o nepovratnih pet milijuna kuna za izgradnju tvornice za preradu tartufa u Plovaniji, vrijedne inače deset milijuna kuna na prostoru od 1600 četvornih metara. Time će Zigante sada manufakturnu proizvodnju automatizirati, količinski upeterostručiti i zaposliti 30 novih radnika, te asortiman proizvoda sa 40 povećati na 60. Do sad su preradili godišnje sedam do osam tona tartufa, a nova automatska linija samo u jednoj smjeni od osam sati izbacivat će 10.000 staklenki raznih proizvoda od tartufa. S ovim značajnim postignućem potkraj prošlog tjedna akteri ovog posla upoznali su u Županijskoj gospodarskoj komori u Puli istarske gospodarstvenike, posebno ugostitelje i trgovce kao potencijalne korisnike Zigante proizvoda. Obitelj Zigante već trideset godina se bavi tartufarenjem, najprije je to bilo traženje i prodaja sirovih gljiva na nesređenom tržištu, najviše preko granice, da bi 1992. osnovali tvrtku za preradu i ušli u, za naše prilike, nepoznat posao, s gotovo nepoznatim proizvodima. Iskustva su pokupili u Italiji i ušli u rizik i, na sreću, dobro je krenulo. Danas Zigante imaju tri tvrtke, za preradu Tartufi d.o.o. Plovanija, Zigante tartufi trgovina d.o.o. i Livade Tartufi d.o.o. Sa 62 zaposlenih i širokom mrežom stalnih dobavljača, ne samo tartufa nego i drugih komponenti , kao što su šampinjoni, vrganji, maslinovo ulje, med. Svi se proizvodi rade po zaštićenoj obiteljskoj recepturi. Iako su već bili krenuli u nove investicije, na poticaj Županijske gospodarske komore da traže potporu SAPARD programa, sve su zaustavili da bi, ako sredstva stignu, sve prilagodili najstrožim EU standardima od ISO normi do HACCAP-a i ostalih, kaže Damir Marušić, stručni suradnik u Komori za poljoprivredu.
Veliku pomoć, osim pulske Komore, Zigante su dobili i od konzultantske zadruge Ekoruris iz Zagreba, koja je preuzela aplikaciju projekta. Prema riječima voditelja projekta Lovre Benčevića, najveći je problem bio izboriti se da tartufi, (gomoljaste gljive koje rastu 30 centimetara ispod zemlje i pronalaze ih jedino dresirani psi) uopće uđu na spisak poljoprivrednih proizvoda za koje se daju poticaji. Kad je to uspjelo trebalo je priskrbiti 30 raznih dokumenata koji moraju biti bez i najmanje greške, a onda je posebna stručna komisija na terenu prekontrolirala sve pojedinosti i tad se moglo ići pred komisiju fonda. Inače, tartufi se vade od tridesetih godina prošlog stoljeća, ali na ovim prostorima to se radilo na crno, krijumčarilo u sirovom stanju preko granice, najčešće u Italiju koja je uznapredovala u preradi, ali i potrošnji. “Ovim našim poslom, preradom tartufa, u velikoj je mjeri suzbijeno krijumčarenje sirovih gljiva, a otkupne se cijene danas kreću, za najkvalitetniji bijeli tartuf oko 15.000 kuna po kilogramu dok je crni znatno jeftiniji. Kako gljiva predstavlja rijetkost u svjetskim razmjerima, bere se kod nas i u Italiji, a crni tartuf nešto i u Francuskoj, mi svoje proizvode i izvozimo preko Slovenije u zemlje EU-a, a i najveći smo uvoznik tartufa u SAD,” kaže Giancarlo Zigante i obrazlaže putove promocije odnosno dolaska do kupca skupocjene delicije. “Ako nam je do sad najveći pronađeni tartuf na ovim prostorima težak 1310 grama što sam ga pronašao upravo ja 1999. godine, ušao u Guinessovu knjigu rekorda (nazvan Millenium) donio ogromnu promociju, onda vjerujem da je SAPARD-ova potpora njegovoj preradi ne manje važna i za tržišnu promociju. Svjesni smo da ovako rijetki i ne baš jeftini proizvodi teško otvaraju novčanike kupaca pa i inače mnogo ulažemo u promociju. Otvaramo vlastite prodavaonice u kombinaciji s još nekim autohtonim istarskim proizvodima, nastojimo ući u sve velike trgovinske lance, pojavljujemo se na svim značajnijim sajmovima prehrane u regiji. U Livadama, tradicionalnom mjestu tartufara, otvorili smo renomirani restoran specijaliziranih jela sa svojim proizvodima. U Livadama smo i suorganizatori turističke manifestacije Sajam tartufa koji se održava mjesec dana u rujnu i listopadu, a uz tartufe, proizvode i jela od tartufa, tu se izlažu, degustiraju i prodaju i drugi istarski autohtoni proizvodi,” ističe Giancarlo, Zigante.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu