Vrdoljak: Uskoro pokretanje predstečajnog postupka za Imunološki

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2014. u 14:20
Ivan Vrdoljak. Photo: Davor Puklavec

Država će u što skorije vrijeme pokrenuti postupak predstečajne nagodbe za Imunološki zavod.

Država će u što skorije vrijeme pokrenuti postupak predstečajne nagodbe za Imunološki zavod te na taj način otvoriti mogućnost izrade plana restrukturiranja, otvoriti vrata za dubinsko snimanje potencijalnim investitorima kako bi se završetkom predstečajne nagodbe ostvarili strateški ciljevi – da proizvodnja Imunološkog ostane u Hrvatskoj, izjavio je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak je to izjavio nakon radnog sastanka o Imunološkom zavodu na kojem su bili i predstavnici ministarstava zdravstva te rada i mirovinskog sustava, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, bivša stečajna upraviteljica te predstavnici Imunološkog zavoda, kao i čelnici Jadranskog Galenskog laboratorija (JGL) koji su potvrdili načelni interes za Imunološki.

"Dogovoreno je da će država, kao najveći vjerovnik i vlasnik, u što skorije vrijeme pokrenuti predstečajni postupak, na taj način otvoriti mogućnost izrade plana restrukturiranja koji je održiv, otvoriti vrata za dubinsko snimanje potencijalnim investitorima i završetkom predstečajne nagodbe dobiti ono što su strateški ciljevi, a to je da proizvodnja Imunološkog zavoda od cjepiva do krvnih derivata ostane u Hrvatskoj", kazao je Vrdoljak nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva.

Visoki trgovački sud je prošli tjedna poništio stečaj nad Imunološkim zavodom koji je 20. prosinca pokrenuo Trgovački sud u Zagrebu.

Tijekom prošle godine Agencija za lijekove i medicinske proizvode je Imunološkom zavodu uskratila dozvole za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi i plazme.

Na upit što je s dozvolama, hoće li se obnoviti te postoji li šansa da Imunološki dobije privremene dozvole, ministar Vrdoljak je kazao kako će to pokazati dubinsko snimanje i tijek predstečajne nagodbe.

"To će pokazati dubinsko snimanje i tijek predstečajne nagodbe, u kojoj mjeri i u kojim rokovima možemo očekivati nove dozvole za cjepiva i krvne derivate. Mislim da i stav potencijalnih investitora i njihova želja može ubrzati povrat dozvola", kazao je ministar.

U izjavi novinarima nakon sastanka, vlasnik i direktor JGL-a Ivo Usmiani potvrdio je načelni interes za Imunološki, ističući kako je prije nužno napraviti dubinsko snimanje tvrtke kako bi se vidjelo stvarno stanje.

Naš načelni interes postoji, tražili smo da ustanovimo prije svega kakvo je stanje tehnologije, registracijskog statusa, cijepiva, i virusnih i bakterijskih, te krvnih derivata, kazao je Usmiani.

Dodaje kako se bez dubinskog uvida u stanje, znanja i tehnologije, intelektualnog vlasništva, ne može ići dalje.

"Ići će transparentan poziv, svi zainteresirani će imati priliku da se pojave i dubinski snime. Jedan stručan due diligence je nužan prije bilo kakvih odluka", ističe Usmiani.

Po njegovim procjenama, investicija u Imunološki zavod kretala bi se oko 30 milijuna eura, od čega oko 10 milijuna eura za obrtna sredstva.

To je vrlo zahtjevna investicija koja ima svoja pravila, a da li je isplativa vidjet će se nakon što se napravi uvid u stanje, istaknuo je.

Što se tiče radnika, Usmiani je kazao kako bi jezgro ljudi sa znanjima i kompetencijama u virusnim cjepivima, u proizvodnji i kontroli tih cjepiva apsolutno zadržali, jer to je jedina vrijednost koju Imunološki ima, ovo sve drugo je stara tehnologija koja će se morati mijenjati.

Komentirajte prvi

New Report

Close