Što donosi novi zakon o povlasticama u prometu za osobe s invaliditetom

Autor: Suzana Varošanec , 29. ožujak 2023. u 10:55
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Cilj zakona je urediti jednim zakonskim aktom sve povlastice u prometu osobama s invaliditetom koja ta prava ostvaruju – učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom, vojni i civilni invalidi rata. Državne institucije imat će podatke u realnom vremenu, a u okviru NPOO-a predviđeno je oko 2 milijuna eura za uspostavu informatičkog sustava za izradu nacionalne i EU iskaznice te parkirališne karte. i sporazum s AKD-om već je potpisan.

Donošenjem novog Zakona o povlasticama u prometu do kraja godine Hrvatska će očito prva u EU (izvan pilot projekta) uvesti nacionalnu iskaznicu za osobe s invaliditetom.  Na temelju te iskaznice izdavati će se i parkirališna karta za osobe s invaliditetom, dok se istodobno s novom nacionalnom iskaznicom kao obostranim dokumentom predviđa i izdavanje EU iskaznice.

Tako će se potvrđivati status osobe s invaliditetom u zemljama Europske unije te ostvarivati prava iz područja turizma, kulture, sporta i slobodnog vremena, odnosno prava koja im pripadaju iz području mobilnosti.

Nova regulativa

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture priprema se ova nova regulativa, a već je u tijeku i e-savjetovanje o obrascu prethodne procjene učinka novog propisa prema kojem zakonski ciljevi obuhvaćaju sve povlastice u prometu za osobe s invaliditetom.

“Cilj Zakona je urediti jednim zakonskim aktom sve povlastice u prometu osobama koja ta prava ostvaruju: to su učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom, vojni i civilni invalidi rata. Državne institucije na ovaj način će imati podatke u realnom vremenu što će olakšati  vođenje evidencija, izvještavanje prema Europskoj komisiji, smanjit će administraciju i dokumentaciju koja je prisutna u postojećem sustavu i također će omogućiti  donošenje strateških odluka na poljima koja su ključna za osobe s invaliditetom”, navodi se u obrascu.

Prema ministru Olegu Butkoviću, putem iskaznica osobe s invaliditetom moći će lakše ostvarivati trenutna prava koja imaju u području mobilnosti i pristupačnosti, poput prava na povlaštenu cestarinu i na olakšice kod registracije automobila, povlašteni prijevoz u pomorskom prometu i druga prava.

Krajnjim korisnicima – osobama s invaliditetom će se na ovaj način značajno olakšati korištenje navedenih prava, a istovremeno će se  povećati dostupnost interoperabilnih digitalnih javnih usluga. Pored toga, ovim zakonom osigurat će se provedba dijela EU strategije „Unija ravnopravnosti: Strategija o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021.–2030.“ koja je donesena 2021. u području prometa, i to posebice unaprjeđenje usluga uz pomoć informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Potpisan sporazum

U resoru ministra Butkovića nedavno je potpisan i Sporazum o partnerstvu između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za provedbu projekta “Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“. Sporazumom se uređuju međusobni odnosi u provedbi ovog projekta između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je korisnik projekta i AKD-a, partnera u projektu.

Kako navodi glavni direktor AKD-a Jure Sertić, ovim su projektom MMPI i AKD otišli i korak dalje te će “transformirati proces dodjele prava jedinstvenim IT sustavom, dok će navedeni sustav biti povezan sa svim potrebnim registrima unutar državne infrastrukture”.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predviđeno je oko 2 milijuna eura za uspostavu informatičkog sustava za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom (nacionalne i europske) i parkirališne karte.

Komentirajte prvi

New Report

Close