Štedljiva industrijska rasvjeta iz Ludbrega osvaja Veliku Britaniju

Autor: Biserka Ranogajec , 21. listopad 2012. u 22:01
Energy Plus zapošljava 84 radnika, a s novim narudžbama otvarat će i nova rada mjesta

Energy Plus uložio milijun eura u opremu, školovanje i obrazovanje te u certifikaciju svojih proizvoda.

Tvrtka Energy Plus iz Ludbrega priprema za tržište Velike Britanije probnu isporuku petstotinjak komada visokoenergetski učinkovite LED industrijske rasvjete. Do sada su ovu rasvjetu prihvatile mnoge hrvatske kompanije i ugradile u svoje proizvodne pogone, kaže Daša Crha Lorencin, predstavnica tvrtke u Zagrebu.

Orijentirani na izvoz

Na britanskom je tržištu led probio njihov zastupnik Denis Vlahović, koji se na jednom od specijaliziranih sajmova susreo s predstavnicima kompanija Anglia LED Lighting i InterLed koje već duže vrijeme traže takve proizvode u Europi i Kini. Zvonko Magić, direktor i vlasnik Energy Plusa, nada se da će britanskim tržištem zaploviti iduće godine jer "ono je zahtjevno i glavno da su tamo prepoznati". "Sredinom kolovoza ove godine predstavnici Anglia LED Lightinga posjetili su nas u Ludbregu i odlučili preuzeti distribuciju. Predstavnici kompanije InterLed ponudili su nam pak da će svojim brendom, reputacijom i logistikom potpuno stati iza proizvoda. Štoviše, zainteresirani su da zajednički razvijamo nove proizvode", poručuje Vlahović iz Londona. Energy Plus je u godinu dana uložio milijun eura u novu opremu, školovanje i obrazovanje te u certifikaciju proizvoda. "Orijentirani smo na izvoz, a LED rasvjeta i solarni sustavi novi su proizvodi s kojim se želimo probiti u inozemstvu. Izvozimo u Austriju i Njemačku, a uz Veliku Britaniju, uzorke smo poslali u Izrael, Švedsku i SAD", kaže Magić čija tvrtka godišnje ostvaruje ukupni prihod od 26 milijuna kuna i zapošljava 84 djelatnika. Kako se budu dizale narudžbe, tako će se zapošljavati i novi radnici.

Rast klastera

"Promet raste i u klasteru, odnosno u tvrtkama s kojima zajednički proizvodimo LED rasvjetu, a to su bjelovarski Data Link i zagrebački Metal Produkt. Data Link razvija proizvode i proizvodnu tehnologiju, softverska rješenja i tehnologiju LED rasvjetnih tijela, Metal Produkt proizvodi kućišta, dok se montaža i testiranje obavljaju u Ludbregu," objašnjava Magić. Energy Plus proizvodi i montira dijelove i uređaje sustava obnovljivih izvora energije, ponajprije u fotonaponskim solarnim sustavima i vjetrenjačama.

Elka

Očekuju uštedu do 80 posto

David Burcar, upravitelj održavanja i energetike u zagrebačkoj Elki, vodećem proizvođaču kabela, vodio je projekt uvođenja visokoenergetski učinkovite LED rasvjete iz Ludbrega, koja će zamijeniti klasičnu. Burcar kaže da očekuju uštede od 70 do 80 posto u utrošku električne energije. Investiciju od milijun kuna kroz model ESCO zaokružuje tvrtka HEP ESCO.

Komentirajte prvi

New Report

Close