Nexe grupacija rekordno, s Ivanom Ergovićem seniorom na čelu obiteljskog biznisa s cementom, i uz podršku sinova

Autor: Suzana Varošanec , 16. lipanj 2021. u 09:06
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kombinacija unapređenja prodajnih aktivnosti te pozitivnih efekata u proizvodnom djelu, uz kontinuirano unapređenje svih poslovnih procesa, rezultirali su uspješnim poslovanjem, objasnio je Ergović.

Našička grupacija u 2020. s rekordnim isporukama cementa, prebacila sve planirano i ostvarila rast EBITDA od 35 posto u odnosu na 2019., a prosperira od značajnih projekata na čijem tragu nastavljaju prema najavama i u ovoj godini, u koju su ušli, ističe Ergović, “sa smanjenim ukupnim dugom Grupe i smanjenim troškom financiranja, uslijed uspješno okončanog procesa refinanciranja duga Grupe krajem 2020″.

Našička grupacija Nexe, najveći regionalni proizvođač građevinskog materijala, obiteljski biznis velikog hrvatskog poduzetnika Ivana Ergovića te sinova Stjepana, Ivana i Josipa, budućih nasljednika, nastavlja započeti rast koji je kontinuirana značajka poslovanja unazad već nekoliko uspješnih godina, dok uz aktualne statusne promjene i nadalje reduciraju rashode. Glavne skupštine Nexe Grupe i Nexea, ex-tvrtka Našicecement lani je promijenila ime u Nexe, a koje su održane danas u Našicama, donijele su odluke kojima se odobrava Ugovor o pripajanju društva Nexe Grupa društvu Nexe. Kako se s tim u vezi doznaje, pripajanje koje će biti provedeno danom upisa u nadležni sudski registar, provodi se s ciljem izravnog objedinjavanja poslovanja, čime će se dodatno osnažiti bilančna imovina i poslovanje Društva preuzimatelja. Pripajanjem će se dobiti, tvrde, jednostavnija organizacijska struktura u okviru jednog društva, smanjiti administrativni troškovi i troškovi potpornih funkcija te unaprijediti upravljanje ljudskim resursima u poslovnom sustavu Nexe. No, statusne promjene u Nexe grupaciji podrazumijevaju reorganizaciju u kojoj Ivan Ergović ostaje na poziciji br. 1 glede upravljanja poslovanjem ovog velikog obiteljskog koncerna.

Glavne skupštine navedenih društava primile su na znanje godišnja financijska izvješća i konsolidirano godišnje financijsko izvješće Nexe Grupe, kao i izvješća poslovodstava društava za 2020., te su donijete i odluke o upotrebi dobiti i davanju razrješnica Upravi i Nadzornom odboru Nexea i Nexe Grupe. Kako je predsjednik uprave Ivan Ergović izvijestio, prošle godine ostvareni su iznimno uspješni poslovni rezultati.

„Godina 2020. u kojoj smo isporučili preko milijun tona cementa i Namala – najveću količinu ikad isporučenu iz naše tvornice cementa, ostat će zabilježena kao rekordna godina za Nexe cement. Nexe Grupa prepoznala je važnost onih projekata, koji su uz pravovremenu prilagodbu poslovanja novonastalim okolnostima i rast prodajnih pokazatelja, doprinijeli većoj energetskoj učinkovitosti tvrtki u našem poslovnom sustavu. Takva kombinacija unapređenja prodajnih aktivnosti te pozitivnih efekata u proizvodnom djelu, uz kontinuirano unapređenje svih poslovnih procesa, rezultirali su uspješnim poslovanjem“, objasnio je Ergović.

Ostvarena EBITDA iznosi 281,34 milijuna kuna što je rast od 35,22% u odnosu onu iz 2019., dok ostvarena dobit Grupe za 2020. iznosi 153,19 milijuna kuna. Neto dobit iz 2020. u iznosu od 18,9 milijuna kuna same Nexe Grupe raspoređuje se u zadržanu dobit, a isto tako i Nexea koja iznosi 99,1 milijun kuna. Konsolidirani prihod od prodaje porastao im je za 7,08% u odnosu na 2019. Najveći rast u odnosu na preklani ostvaren je na tržištu Srbije, dok je u odnosu na plan i unatoč svim izazovnim okolnostima, ostvaren rast i na tržištu Hrvatske, ali i na tržištu Srbije. Nastavljen je i trend rasta ukupnih poslovnih prihoda koji su 7,05% viši nego 2019. Pozitivan efekt bilježe I zbog manjih materijalnih troškova kao posljedica povećanja energetske efikasnosti, smanjenja specifičnih utrošaka i povećanja udjela korištenja alternativnih goriva. Istovremeno, u skladu s pozitivnim trendovima poslovanja uslijed uspješne realizacije planova i projekata te dodatnih postignuća zaposlenika, povećavali su i materijalna prava radnika pri čemu je došlo do rasta troškova osoblja.

Kontinuirana ulaganja, inače prema Upravi jedan od preduvjeta za navedene rezultate, lani su iznosila 115 milijuna kuna, a provedena su s ciljem povećanja kapaciteta, povećanja energetske učinkovitosti postrojenja i povećanja udjela korištenja alternativnih goriva. Kako navode u vinkovačkoj tvrtki Dilj završen je projekt nadogradnje tunelske peći i rekonstrukcije komornih sušara koji je rezultirao uštedama u toplinskoj energiji, povećanjem učinkovitosti proizvodne linije, smanjenjem emisije CO₂, kao i ukupnom uštedom energije. AD Polet IGK u tvornici crijepa u Novom Bečeju realizirao je ulaganje u Crepanu 2 kojim je automatiziran proces sušenja, ali uz dodatne pozitivne efekte kroz smanjenje loma i utrošak energije, dok je u tvornici cigle u Sremskim Karlovcima realiziran projekt ugradnje robota u Pogonu 2, što je uz optimizaciju proizvodnje rezultiralo i proširenjem proizvodnog kapaciteta – mogućnošću proizvodnje termo bloka i kanalica. Prema Ergoviću, to samo neki od značajnih projekata na čijem tragu nastavljaju i u 2021., a u koju su ušli, navodi, sa smanjenim ukupnim dugom Grupe i smanjenim troškom financiranja, sve to uslijed “uspješno okončanog procesa refinanciranja duga Grupe krajem 2020”.

“U takvim okolnostima, Nexe Grupa usmjerava svoje aktivnosti u projekte implementacije tehnologija, odnosno unapređenja procesa koji će u konačnici rezultirati daljnjim smanjenjem razine emisije ugljika, povećanjem udjela korištenja alternativnih goriva i energetske efikasnosti naših tvornica, ali i općenito unapređenjem poslovnih procesa na svim razinama“, najavio je predsjednik uprave Ivan Ergović.

Komentirajte prvi

New Report

Close