Švedsko-hongkonški investitori oduševljeni: Na krilima suradnje s Aukijem, naša tvrtka ‘grabi’ tržište cijele Unije

Autor: Darko Bičak , 16. kolovoz 2022. u 11:49
Gepek su u jeku pandemije 2020. pokrenuli brat i sestra Dario i Carla Ferreri/D. Puklavec/PIXSELL

Do kraja naredne godine tvrtka bi, osim u Hrvatskoj, trebala biti prisutna u široj regiji, ali i čitavoj Europskoj uniji. Kako nam kažu, već su imali isporuke i za Austriju, Njemačku, Irsku, Italiju, Srbiju i Sloveniju.

Hrvatski kurirski startup Gepek ušao je u partnerstvo s jednim od najznačajnijih investitora u tehnološke startupove, švedsko-hongkonškim Auki Labsom, a to će im omogućiti da svoje aktivnosti prošire i daleko izvan nacionalnih granica.

Štoviše, kako navode iz samog Aukija, Gepek ima potencijala da svojim inovativnim modelom prodrma globalnu kurirsku industriju vrijednu 500 milijardi dolara koja uglavnom počiva na nekoliko “statičnih” velikih igrača.

Kako ističe Carla Ferreri, suosnivačica i direktorica Gepeka, plan je da se uz pomoć Aukija poveća postojeća baza od 4200 kurira-korisnika na više od njih 200.000 aktivnih do kraja 2023.

Do kraja naredne godine tvrtka bi, osim u Hrvatskoj, trebala biti prisutna u široj regiji, ali i čitavoj Europskoj uniji. Kako nam kažu u samom Gepeku, već su imali isporuke i za Austriju, Njemačku, Irsku, Italiju, Srbiju i Sloveniju.

Ferreri

Plan je da se uz pomoć Aukija poveća postojeća baza od 4200 kurira-korisnika na više od njih 200.000 aktivnih do kraja 2023 godine.

Gepek je nedavno, kao prvi od kurira na hrvatskom tržištu, krenuo s implementacijom blockchain tehnologije u svoju platformu, koja će pružiti povećanu sigurnost za pošiljatelje i primatelje paketa s podacima za praćenje u stvarnom vremenu.

Blockchain će također omogućiti opcije kripto plaćanja kao i sustav tokenizirane reputacije, koji će služiti kao alat za izgradnju i upravljanje povjerenjem među sudionicima.

Auki Labs, iako velik investitor u tehnološke startupove, globalno je najpoznatiji po svojem sustavu Auki – infrastrukturi koja konkurira trenutno puno poznatijem i etabliranijem GPS-u, a koja omogućuje, kako sami navode, puno preciznije i sigurnije koordiniranje.

To je posebno značajno u velikim poslovnim zgradama koje broje desetine katova i tisuće ureda, a gdje se korisnik GPS-a najčešće pogubi, Auki omogućuje pozicioniranje svakog pojedinačnog kata, ureda, a u konačnici i radnog stola.

“S Auki Labsom rješavamo ključni problem u logistici – dostavu ‘zadnje milje’. Uz Auki protokole za pozicioniranje svojim korisnicima možemo ponuditi bržu, točniju i održiviju dostavu”, kazala nam je Ferreri. Dostava u posljednjoj milji odnosi se na završni korak distribucije robe od terminala do krajnjeg korisnika u kojem se kurirske tvrtke susreću s potrošačem.

Globalni trend sve razvijenijeg sustava dostave posljednje milje je svladati vrijeme i prostor te uz što niže troškove isporučiti robu na što veće zadovoljstvo korisnika. Koliko je “posljednja milja” bitan poslovni čimbenik govori i činjenica da na nju otpada 30 posto ukupne cijene dostave.

Mreža zajedničkih putnika koristi platformu za dostavu paketa na zahtjev u bilo koje doba dana/PD

Dostava istog dana
Za razliku od tradicionalnih usluga dostave paketa, Gepek nudi dostavu istog dana, obično unutar 30 minuta do nekoliko sati od zahtjeva korisnika, primjenom modela dijeljene ekonomije. Mreža zajedničkih putnika koristi platformu za pružanje dostave paketa na zahtjev u bilo koje doba dana, čak i vikendom i praznicima, po nižim cijenama od ekspresne dostave konvencionalnom poštom.

Blockchain će omogućiti da vozači, pošiljatelji i primatelji paketa mogu zaraditi nagrade za radnje koje koriste sustavu, kao što su brza i uspješna dostava, česti zahtjevi za dostavu, ocjene s pet zvjezdica i preuzimanje iz pametnih depozitnih pretinaca.

Pihl

Gepek nas je impresionirao savršenom kombinacijom jednostavne ideje i sofisticiranog rješenja. Rijetki su projekte koji su toliko promišljeni o problemima koje rješavaju.

“Gepek nas je impresionirao savršenom kombinacijom jednostavne ideje i sofisticiranog rješenja. Rijetko je pronaći projekte koji su toliko promišljeni o problemima koje rješavaju, a mi smo izvan sebe od uzbuđenja što ćemo s njima surađivati kako bismo počeli iz temelja mijenjati industriju vrijednu 500 milijardi dolara kojom dominiraju igrači koji su uglavnom bez izazova još od konja i upotrebe kočije”, rekao je Nils Pihl, izvršni direktor Auki Labsa o razlozima ulaska u hrvatski startup.

Iz te tvrtke pojašnjavaju da je Auki Labsova tehnologija pozicioniranja peer-to-peer jedinstveno prilagođena za pomoć u poboljšanju Gepekove platforme.

Nils Pihl, CEO Auki Labsa/PD

Točnost se mjeri centimetrima
“Iako je GPS trenutačno dominantna tehnologija koja se koristi u uslugama dostave i dijeljenja prijevoza, može stvoriti izazove točnosti lokacije za pošiljatelje, vozače i primatelje, osobito u stambenim područjima i komercijalnim objektima.

GPS ne može odrediti gore od dolje, niti unutra od izvana. Alternativa GPS-u tvrtke Auki Labs ne zahtijeva satelitsku vezu. Umjesto toga, uređaji koriste peer-to-peer pozicioniranje i novu mrežu ‘svjetionika’ kako bi omogućili navigaciju trodimenzionalnim prostorima s točnošću koja se mjeri u centimetrima”, ističu iz Aukija.

Dodaju da je ta razina točnosti kritična za mrežu vozača koji koordiniraju više točaka preuzimanja i vraćanja. “Protokol pozicioniranja tvrtke Auki Labs omogućuje brze, učinkovite isporuke do zadnjeg metra, a što prije nije bilo moguće. Precizno pozicioniranje također eliminira jezične barijere u procesu isporuke, jer vozači ne moraju znati materinji jezik da bi osigurali uspjeh isporuke”, naglašavaju iz Auki Labsa.

Dodaju da su oni tvorac mehanizma za precizno pozicioniranje i dijeljena iskustva proširene stvarnosti, te izrađuju alate i proizvode koji omogućuju ljudima stvaranje, posjedovanje, naseljavanje i interakciju s virtualnim svjetovima i objektima usidrenim u stvarnosti.

30

posto ukupne cijene dostave odnosi se zapravo na 'last mile' segment

To uključuje napredne peer-to-peer protokole za pozicioniranje, AR infrastrukturu u oblaku, 3D rekonstrukciju rute u stvarnom vremenu i više materijala za omogućavanje nove ere prostornog računalstva.

Projekt TheGepek, koji je sada zbog globalnih aspiracija rebrendiran u Gepek, su u jeku pandemije Covida-19, na proljeće 2020. godine, pokrenuli brat i sestra Dario i Carla Ferreri, a temeljem osobnog lošeg iskustva s postojećim kurirskim službama.

Biznis rođen iz potrebe
Iako su zadnjih godina razni veći i manji kurirski servisi preplavili i Hrvatsku, glavni nedostatak im je što su uglavnom vezani uz velike gradove, a manja naselja i sela prepušteni su velikim dostavljačima čiji se rokovi dostave često mjere u danima.

Naime, kako nam pojašnjava Carla, do ideje su došli jednog petka poslijepodne, kad je bilo potrebno poprilično hitno dostaviti roditeljima paket iz Zagreba u okolicu Zadra.

“Konkretnije, radilo se o lijekovima, a opcija roka dostave koju smo dobili to popodne na nekoliko lokacija, od pošte do distribucijskih kuća, bila je u prosjeku četiri dana jer je ispred nas bio vikend. Mi smo svoj problem to popodne riješili po principu ‘zovi prijatelja’, a već idući dan rodila se ideja o razvoju Gepeka”, ističe Carla Ferreri.

Komentirajte prvi

New Report

Close