Efikasno prikupljanje i analiziranje podataka ključno je za izradu ESG izvještaja

Autor: PD VL native tim , 21. studeni 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Softver koji automatski pohranjuje i upravlja potrebnim podacima te tako tvrtkama štedi vrijeme i novac.

S prvim danom 2024. godine na snagu stupa nova CSRD regulativa koja će dodatno proširiti opseg informacija o održivosti koje će kompanije trebati imati u svojim izvještajima. Ova direktiva u pogledu korporativnog izvješćivanja o održivosti, u Hrvatskoj se primjenjuje od početka 2023. godine. Njome su postrožena dotadašnja pravila, a odredbe koje su se dotad odnosile na 11.000 poduzeća proširene su na gotovo 50.000 njih.

“Od 1. siječnja postojeći obveznici, subjekti od javnog interesa s više od 500 zaposlenih, kreću s pripremom Izvještaja o održivosti prema CSRD i ESRS standardima. Ovom direktivom postupno se proširuje trenutni opseg obveznika po NFRD, što znači da se obveze za izvještavanje utvrđuju proporcionalnim pristupom prema sljedećem redoslijedu.

Prvo su već spomenuti postojeći obveznici. Slijede sva velika neuvrštena društva (objava u 2026. za izvještaje iz 2025.), zatim uvršteni mali i srednji poduzetnici na dobrovoljnoj bazi (objava u 2027. za izvještaje iz 2026.), a od 2028. obavezno te posljednje društva kćeri ili podružnice društava iz trećih država koje unutar Europske Unije ostvaruju godišnji promet veći od 150 milijuna eura (objava u 2029. za izvještaje iz 2028.)”, pojasnila je Anja Kuhar, Delivery Director konzultantske tvrtke Poslovna inteligencija.

Nedostatak ljudskih resursa

Osim složene regulative, poduzeća se dodatno susreću s izazovom ograničenih ljudskih resursa koji su već opterećeni sa postojećim regulatornim zahtjevima.

Najbolje moguće rješenje

Njihov “core bussines” su podaci i analitika, a na tržištu su već više od 20 godina. Vezano uz dolazak nove direktive, prepoznali su vrijednost IBM Envizi rješenja za klijente jer pojednostavljuje proces prikupljanja, konsolidacije, upravljanja, analize i izvještavanja ESG podataka.

“Klijentima pružamo IT usluge implementacije i razvoja rješenja za razna područja poslovanja s potpunim fokusom na zajednički rad na najboljem mogućem rješenju za izazove s kojima se klijent susreće. U kreiranju rješenja pomažu nam dugogodišnje iskustvo i razumijevanje poslovnih procesa poduzeća koje proizlazi iz suradnje s velikim brojem velikih i srednjih tvrtki iz različitih industrija”, kaže Kuhar.

Anja Kuhar, Delivery Director Poslovne inteligencije

Istaknula je i kako razvojem te implementacijom rješenja omogućuju klijentima da temeljem prikupljenih i obrađenih podataka rade analize i donose najbolje strateške odluke za svoje poduzeće. Tu je posebno koristan IBM Envizi koji štedi vrijeme i automatski prikuplja potrebne podatke.

Naime, jedan od većih izazova je upravljanje ESG podacima jer se radi o velikoj količini podataka koje treba prikupiti, a koji su fragmentirani kroz cijelu organizaciju. Osim toga, upitna je dostupnost i kvaliteta podataka, a bez odgovarajuće softverske podrške, proces integracije podataka je vrlo kompleksan.

Kuhar

U kreiranju rješenja pomažu nam dugogodišnje iskustvo i razumijevanje poslovnih procesa poduzeća.

“Osim složene regulative, poduzeća se dodatno susreću sa izazovom ograničenih ljudskih resursa koji su već opterećeni sa postojećim regulatornim zahtjevima. Ako se na navedeno još pridoda i opseg informacija koje je potrebno prikupiti, to predstavlja dodatni i zaista velik izazov”, ističe Kuhar.

Teško bez pravog softvera

Sve to lako će riješiti ovaj kvalitetan softver koji pruža mogućnost prikupljanja fragmentiranih podataka u jedinstveni izvor informacija, iz kojeg će se dalje provoditi konsolidacija i upravljanje informacijama te raditi dubinske analize nad podacima. Ključnim osobama koje će provoditi prikupljanje i obradu podataka ubrzat će proces prikupljanja i obrade podataka koji će sadržavati ugrađene algoritme te će im omogućiti više vremena za analizu podataka.

Kvalitetan softver sa jasno definiranim workflowom će u velikoj mjeri pojednostavniti kompleksnost regulatornih zahtjeva te automatizmom pružiti fokus na analizu podataka kao podlogu za donošenje strateških odluka.

50 000

poduzeća od 1. siječnja 2024. bit će obuhvaćena novom CSRD regulativa koja će dodatno proširiti opseg informacija o održivosti

CSRD regulativa usmjerena je na poboljšanje korporativne transparentnosti i izvješćivanja o održivosti te ima širi opseg od ESG podataka, iako sami ESG podaci čine značajan dio Direktive. Ona obuhvaća niz obveza izvještavanja o održivosti uključujući socijalna pitanja i pitanja koja se odnose na zaposlenike, poštovanje ljudskih prava i borbu protiv korupcije.

“Cilj CSRD-a je osigurati da poduzeća objavljuju informacije koje nadilaze financijsku uspješnost, pružajući zainteresiranim stranama sveobuhvatan pogled utjecaja poduzeća na društvo, okoliš i upravljanje”, zaključuje Kuhar.

Izvješća unutar okvira izvješća poslovodstva poduzeća trebaju sadržavati izjavu o održivosti. Struktura izjave o održivosti definirana je ESRS standardom, a organizirana je u četiri dijela:

  • Opće informacije
  • Informacije o okolišu uključujući objave u skladu s člankom 8. Uredbe o taksonomiji
  • Informacije o socijalnim pitanjima
  • Informacije o upravljanju

Sve te informacije IBM Envizi jednostavnije i brže prikuplja, konsolidira, analizira te sastavlja u izvješće, a njegovi fleksibilni alati za izvješćivanje ispunjavaju specifične zahtjeve pojedine organizacije za ESG izvješćivanjem.

* Sadržaj omogućila Poslovna inteligencija

Komentirajte prvi

Organizator
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close