Željeznice Federacije BiH nemaju novca za Končarov vlak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2013. u 10:58
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine definitivno će vratiti hrvatskoj tvrtki “Končar” suvremeni niskopodni vlak kojega su kupile 2009. godine jer nemaju novaca da ga plate.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine definitivno će vratiti hrvatskoj tvrtki "Končar" suvremeni niskopodni vlak kojega su kupile 2009. godine jer nemaju novaca da ga plate, najavio je ministra prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić kako ga u petak citira sarajevski "Dnevni avaz".

"Mi ćemo ponuditi da vratimo vlak i da platimo njegovu amortizaciju. To je sve što možemo", kazao je Bijedić komentirajući posljednji u nizu sastanaka s predstavnicima "Končara" na kojemu se razgovalo o tome kako riješiti problem duga Željeznica FBiH.

O tome su ponovno vođeni pregovori u četvrtak u Sarajevu, a predstavnici "Končara" ostavili su federalnim partnerima rok do 15. studenog da se konačno očituju o rješenju.

Ministar Bijedić ističe kako su zahtjevi hrvatske strane potpuno opravdani.

"Ljudi traže svoj novac i to je sva bit. Željeznice FBiH kupile su vlak, a da ga nisu isplatile", kazao je Bijedić prebacujući krivnju na nekadašnju federalnu vladu čiji je predsjednik Nedžad Branković 2008. godine i potpisao ugovor o kupnji niskopodnog vlaka kapaciteta 186 putnika.

Taj je vlak projektiran tako da na tračnicama može razviti brzinu do 160 kilometara. On je Željeznicama FBiH isporučen 2009. godine, no sve do 2012. uopće nije bio u prometu.

Uz to što nisu platile ovaj vlak, Željeznice FBiH nisu izmirile ni dug "Končaru" za remont devet električnih lokomotiva, što sve zajedno stoji oko 22 milijuna konvertibilnih maraka (oko 11 milijuna eura).

Željeznice FBiH kao i one Republike Srpske još od rata posluju s ogromnim gubicima, a promet se odvija zastarjelim prugama na kojima nije moguće razviti veće brzine.

Zbog toga se promašenom investicijom pokazala i odluka ŽFBiH od prije osam godina o kupnji suvremenih nagibnih vlakova španjolske tvrtke "Talgo".

Kreditom je kupljeno devet garnitura takvih vlakova sa po devet vagona i sve one isporučene su još 2011. godine, no nikada nisu bile u prometu po BiH.

Pruge u BiH nikada nisu osposobljene za promet nagibnih vlakova i oni već četiri godine skupljaju prašinu u depoima.

Vlada Federacije BiH je na preporuku ŽFBiH u listopadu počela pregovore s turskim željeznicama kojima sada pokušava iznajmiti "Talgo" vlakove.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kakva je to trgovina,taj i*iot koji je prodao taj vlak treba na robiju 10 godina.

takvi poslovi u recimo njemačkoj idu preko exim banke ili deg ali naši čobani ne znaju kako takve poslove odraditi. to se rješava preko dravne izvozne banke ,što bi trebao biti hbor.

hbor daje kredite za uzgoj konja umjesto da prati izvoznike.

bitno da je pavić iz yutarnjeg dobio kredit za uzgoj konja od hbora kako bi mogao hvaliti kovačeva

A kupili su i naši čobani nagibne vlakove koji nisu u prometu…i skupljaju prašinu..tu je netko isto tako uzeo proviziju…kad neda Končar proviziju dat će kulturna Europa…. Siemens..ne brinite..il Patria…il Mercedes…

New Report

Close