Končaru 13 milijuna kuna za sigurniji tramvaj

Autor: Darko Bičak , 26. srpanj 2017. u 13:52
Arhivska fotografija: Petar Glebov / Pixsell

Postojeći tramvaj, koji vozi zagrebačkim ulicama, će dobiti dodatne uređaje i softver za veću sigurnost putnika i pješaka.

Končar je dobio 13,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije za projekt daljnjeg razvoja sigurnosti svoga tramvaja – SafeTRAM, za što je jučer ta tvrtka potpisala ugovor s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. Istodobno su odluke o financiranju projekata iz europskih fondova dodijeljene za ukupno 19 malih, srednjih i velikih tvrtki, ukupne vrijednosti 138,5 milijuna kuna.

Kako je istaknuo Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, novac će biti utrošen za istraživačko-razvojni projekt, težak ukupno 18,4 milijuna kuna, a koji se odvija u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva.  "Planiramo razviti sustav koji će naš tramvaj učiniti sigurnijim, a samim tim i konkurentnijim na globalnom tržištu. Radi se o razvoju softvera i hardvera koji će povećati sigurnost putnika u vozilima, ali isto tako i ostalih sudionika u prometu, a posebno pješaka", kazao je Bago. 

To su benefiti od EU
Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, istaknula je da je ovaj natječaj posebno zanimljiv jer se odnosi i na velike tvrtke, a ne samo na male i srednje koje su uglavnom u fokusu europskih fondova.  "Ovo je jedan od najboljih primjera kakvi su nam benefiti od članstva u Europskoj uniji. Iako je tijekom pregovora bilo mnogo skepse, posebno zbog kompromisa koje smo morali napraviti, sad je vidljivo da koristi koje imamo od EU, a posebno naše gospodarstvo, nadmašuju sve ono što smo morali progutati prije", kazala je Dalić. 

Predviđeno 970 mil. eura
Potpredsjednica Vlade je dodala i da je trenutačno pod upravljanjem njezina ministarstva alocirano 970 milijuna eura iz fondova EU, a posebno je istaknula važnost projekata istraživanja i razvoja, koji najčešće koriste velike tvrtke, za svoju konkurentnost na globalnom tržištu. Još veću potporu od Končara je dobila velika tvrtka Sedam IT, i to 26,7 milijuna kuna za projekt "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koje proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja", težak ukupno 57,8 milijuna kuna.

Kako je pojasnio Ante Jurišiću iz Sedam IT-a, radi se o sasvim novom konceptu, svojevrsnom pozivnom centru budućnosti koji bi trebao biti proizvod za čitav svijet.  U kategoriji srednjih tvrtki EU novac su dobili Posao na dlanu, Terra Sportiva, Drunken Lumberjack te Reacher. U segmentu malih tvrtki odluke o financiraju iz natječaja "Kompetentnost i razvoj malog i srednjeg poduzetništva" dobilo je 13 poduzeća i obrta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close