Wall Street zadovoljan što su izbori donijeli nastavak blokade donošenja odluka

Autor: Tomislav Pili , 05. studeni 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Uspon dioničkih tržišta omogućio je optimizam investitora da će nakon neuspjeha demokrata u i zborima za Senat daljnja podijeljenost Kongresa značajno umanjiti šanse za zaoštravanje regulacije te podizanje poreza.

Nastavak uspona američkih dioničkih tržišta koje je jučer sugeriralo kretanje terminskih ugovora na tamošnje burzovne indekse omogućio je optimizam investitora da će daljnja podijeljenost Kongresa značajno umanjiti šanse za zaoštravanje regulacije tehnoloških kompanija i banaka te podizanje korporativnih poreza. No, trnovit proces donošenja odluka koji je obilježje američke dvostranačke podijeljenosti značajno umanjuje i mogućnost izglasavanja još jednog paketa fiskalnih poticaja gospodarstvu nagriženom korona krizom, uočavaju tamošnji analitičari.

Važni glasovi

Tijekom ranojutarnjih sati terminski ugovori na najvažnije američke indekse, Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq imali su najmanje 1 posto višu vrijednost nego dan ranije. U srijedu je Wall Street snažno skočio, pa je S&P 500 ostvario najveći dnevni skok od lipnja, a tehnološki Nasdaq od travnja. Optimizam burze potaknula je jučerašnja vijest da je Joe Biden nadomak pobjedi na predsjedničkim izborima osvojivši elektorske glasove dvaju važnih država, Michigana i Wisconsina. Time je prikupio 264 glasova elektorskog kolegija, a za pobjedu mu treba 270. Aktualni predsjednik Donald Trump nije daleko odmaknuo – s 213 glasova koje je imao u srijedu, jučer je svoj konto „podebljao“ za svega jedan glas. S druge strane, nisu se ispunila očekivanja da će demokrati preuzeti većinu u Senatu nakon što je republikanska senatorica Susan Collins opet izabrana u državi Maine.

264 elektorska

glasa osvojio je demokratski kandidat Joe Biden prema jučerašnjim ranojutarnjim podacima

Demokratski izazivači nisu uspjeli smijeniti republikance ni u Južnoj Karolini te Iowi, dok je Alabami republikanski kandidat smijenio demokratskog. Stoga je osvajanje Arizone i Colorada postalo Pirova pobjeda za demokrate jer stranka za sada ima svega jedno mjesto više u Senatu nego prije izbora. Za preuzimanje kontrole morali bi imati tri mjesta više. „Pretpostavljajući da stvari ostaju približno gdje su i bile – da republikanci i dalje kontroliraju Senat – ovo je najbolje iz oba svijeta“, izjavio je za Reuters Philip Blancato, izvršni direktor njujorške investicijske tvrtke Ladenburg Thalmann Asset Management. No, scenarij u kojem Joe Biden postaje predsjednik, a republikanci drže 53 mjesta u gornjem domu Kongresa značio bi da njihov lider Mitch McConnell može blokirati svaki prijedlog Bidenove administracije. S druge strane, ako nekim čudom Trump ipak ostane predsjednik, i dalje će se suočavati s blokadom demokratske većine u Zastupničkom domu. Postizanje dogovora o novom paketu poticaja početkom siječnja ili veljače sada se čini velikim izazovom, ističe Reutersov izvor iz bankarskih krugova.

Izgledi neće biti dobri

Dobar dio Wall Streeta smatra da je dodatni paket poticaja neophodan za ekonomski oporavak. No, ako demokrati ne uspiju preuzeti oba doma Kongresa, takav će paket vjerojatno biti manje izdašan, a i trebat će dugo da ga predstavnici dviju stranaka ispregovaraju. Skromniji paket poticaja mogao bi značiti da „izgledi za rast i rezultate kompanija možda neće biti dobri kao što smo se nadali“, objašnjava James Knightley iz nizozemske banke ING. Ipak, bankari ističu da bi bili sretniji kada bi Biden postao predsjednik jer ga branša percipira kao političara koji unosi manje podjela od Trumpa. Wall Street vjeruje da bi se Biden prije mogao dogovoriti s Mitchem McConnellom nego Trump s demokratima u Zastupničkom domu. U tom kontekstu ohrabruje McConnellov signal u srijedu da je spreman poduprijeti novi zakon o pomoći u koronakrizi na sjednici i prije no što novoizabrani senatori i zastupnici polože prisegu. Jamie Dimon, izvršni direktor banke JP Morgan i jedan od emisara Wall Streeta, pozvao je na strpljenje dok se ne prebroje svi glasovi te dodao kako vjeruje da će sustav odlučiti pobjednika. Podsjetimo, uoči izbora najveća briga financijske industrije bila je mogućnost povećanja poreznog opterećenja i oštrija regulativa ako Biden uđe u Bijelu kuću, a demokrati u potpunosti preuzmu Kongres. Iako Biden ima umjerene stavove o gospodarstvu i regulativi, financijaši su se pribojavali da će na njegove odluke utjecati progresivni članovi stranke, poput Elizabeth Warren, Berniea Sandersa i Alexandrije Ocasio-Cortez. „Ideja u kojoj bi Elizabeth Warren vodila ministarstvo financija, a Bernie Sanders resor rada sada je mnogo manje vjerojatna nego da smo imali ‘plavi val’“, ističe Fred Cannon, direktor istraživanja u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods. Odvjetnički krugovi također potvrđuju da je bi Wall Street želio vidjeti administraciju koja ne može mnogo promijeniti status quo.

Komentirajte prvi

New Report

Close