Wall Street se pita koliko još ‘Bidenov efekt’ može povući rast dionica

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2021. u 22:00
Vrednovanja dionica iz sastava S&P-a 500 približavaju se razinama posljednji put viđenima tijekom internetskog balona/REUTERS

Zbog tanke demokratske većine u Kongresu sudbina brojnih Bidenovih najavljenih politika i dalje je neizvjesna, a sporo napreduje i cijepljenje.

Nakon što je Joe Biden preuzeo dužnost američkog predsjednika, investitori na Wall Streetu sve se više pitaju koliko još „goriva“ za daljnji rast imaju sektori koji bi trebali najviše profitirati od njegove gospodarske politike.

Ukupno gledajući, dioničko je tržište pozdravilo njegov izbor za 46. predsjednika SAD-a, piše Reuters.

Naime, burzovni indeks S&P 500 od izbora održanih 3. studenog ojačao je 13 posto, a dobici su posebno koncentrirani u sektorima koje bi politika Bidenove administracije posebno mogla potaknuti, poput kompanija koje se bave obnovljivim izvorima energije.

Predaleko i prebrzo

Dok su zelene politike, predloženi poticaji gospodarstvu od 1,9 bilijuna dolara te najavljeno ulaganje u obnovu infrastrukture potaknuli uspon američkih burzovnih indeksa prema rekordnim vrijednostima, dio investitora sve više brine mogućnost da je burza otišla predaleko i prebrzo.

Naime, tanka demokratska većina u Kongresu znači da sudbina i konačni oblik brojnih Bidenovih najavljenih politika – uključujući i paket dodatnih poticaja – i dalje ostaju neizvjesni. Za to vrijeme vrednovanja dionica iz sastava S&P-a 500 približavaju se razinama posljednji put viđenima na prijelazu stoljeća tijekom internetskog balona.

Istovremeno, kampanja cijepljenja protiv koronavirusa u SAD-u napreduje sporo što prigušuje optimistična očekivanja skorašnjeg potpunog otvaranja gospodarstva.

„Da me pitate za predviđanje hoće li idućih pet do 10 posto pomaka burzovnih indeksa ići prema gore ili dolje, rekao bih da je vjerojatnije prema dolje“, kaže Ernesto Ramos, direktor dioničkih tržišta u tvrtki BMO Global Asset Management.

Ramos ističe kako više potencijala za rast imaju dionice cikličnih sektora koji će profitirati od snažnog oporavka gospodarstva nasuprot tehnološkim dionicama koje su predvodile lanjski oporavak Wall Streeta.

Ramos pojašnjava kako je neupitno da su vrednovanja na visokim razinama, ali su ciklične dionice komparativno jeftinije, a i ne čini mu se da je 6 posto očekivanog ekonomskog rasta u 2021. u potpunosti ugrađeno u njihovu cijenu.

Jeftinije ciklične dionice

Prema podacima Refinitiva, dionice cikličnih sektora trguju se po omjeru cijene i zarade kompanija od 17,1, nasuprot 29,2 kod tehnoloških dionica. Nakon Bidenove objave prijedloga novih poticaja, analitičari Goldman Sachsa podigli su procjene američkog ekonomskog rasta po drugi put u ovom mjesecu, sa 6,4 na 6,6 posto.

No, izvješće Bank of America upozorilo je u ponedjeljak da se dionicama trguje pod pretpostavkom da će kampanja cijepljenja i oporavak gospodarstva proteći glatko.

U toj banci i dalje smatraju da će S&P 500 kraj godine dočekati na 3800 bodova, odnosno na sadašnjoj razini. Ipak, statistika ide na ruku „Bidenovu efektu“, barem u prvih 100 dana mandata. Naime, S&P 500 porastao je u prvih 100 dana u osam od 10 prethodnih predsjedničkih mandata.

Komentirajte prvi

New Report

Close