Vijest o ‘otrovnoj piluli’ razbuktala trgovanje Krašem

Autor: Tomislav Pili , 10. listopad 2019. u 05:14
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Promet dionicom konditora jučer do 13 sati dosegao 5,2 milijuna kuna, najviše u posljednja četiri trgovinska dana, moguće zbog nove Šaranovićeve kupnje. Statut Kraša Upravi omogućava da blokira njegovo preuzimanje kompanije.

Nakon četiri dana relativnog zatišja tijekom kojih je srpski poduzetnik Nebojša Šaranović značajno usporio otkup dionica Kraša, u srijedu se trgovanje tom vrijednosnicom na Zagrebačkoj burzi opet razbuktalo.

Financijska zajednica to pripisuje medijskim napisima o otkriću "otrovne pilule" u statutu Kraša kojom bi Uprava mogla blokirati Šaranovićevo preuzimanje pa dio financijaša špekulira da je njegova ciparska tvrtka Kappa Star Limited možda promijenila dosadašnji stav da neće davati dobrovoljnu ponudu za preuzimanje. U srijedu do 13 sati promet Krašem dosegao je 5,2 milijuna kuna, najviše u posljednja četiri trgovinska dana. 

K tome, cijena se odmaknula od 900 kuna na kojoj je od 2. listopada pa je do podneva zasad nepoznati kupac "počistio" sve prodajne naloge do 1000 kuna, ističe Credosov broker Roman Rinkovec.

Najviša cijena u jednom je trenutku dosegnula i 1010, da bi kraj trgovanja ipak dočekala na 980 kuna. Je li Šaranović opet počeo intenzivnije kupovati bit će vidljivo za dva dana, u prva tri dana listopada Kappa Star Limited znatno je usporio dinamiku kupnje. Podaci portala Moje dionice pokazuju da je od 1. do 3. listopada skrbnički račun u RBA banci iza kojega je Šaranovićeva tvrtka povećan za svega 4022 Kraševe dionice. To je 22% volumena koji je protrgovan u ta tri dana. "Prvi dan nakon objave vijesti o 'otrovnoj piluli' trgovanje se intenziviralo.

Dosad se iščitavalo da Kappa Star Limited neće prijeći prag od 25 posto, no možda se to promijenilo danas", smatra Roman Rinkovec. Podsjetimo, prema pisanju Jutarnjeg lista, Nadzorni odbor i Uprava sukladno članku 5. Statuta Kraša mogu donijeti odluku o dokapitalizaciji u kojoj pravo prvenstva neće imati Kappa Star Limited, koji je došao do 22,93% udjela. Šaranović je komentirao kako je nejasno zašto je Upravi dano tako široko ovlaštenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close