Tržišta u strahu: Je li došao kraj eri niskih kamatnih stopa koje već godinama podgrijavaju svjetske burze?

Autor: Ana Blašković , 21. rujan 2021. u 10:17
Foto: pixabay

Europske burze trgovinski tjedan započele ‘u crvenom’.

Dionička tržišta u Europi započela su trgovinski tjedan u ponedjeljak s korekcijom cijena većoj od jedan posto na krilima pada azijskih tržišta i bojazni da je došao kraj eri niskih kamatnih stopa koje već godinama podgrijavaju svjetske burze.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica u jutarnjim satima u ponedjeljak bio je u minusu 1,4 posto, dosegnuvši najnižu razinu u posljednja dva mjeseca.

Londonski FTSE indeks pao 1,20 posto, na 6880 bodova, dok je frankfurtski DAX korigiran 2,05 posto, na 15.176 bodova, a pariški CAC 1,90 posto, na 6446 bodova.

Padom cijena predvodile su dionice kompanija u energetskom i rudarskom sektoru zahvaljujući smanjenju cijena sirovina. Analitičari drže da investitori strahuju od usporavanja svjetskog gospodarstva od posljedica Covida 19.

Sve je jači i strah od inflacije čije ubrzavanje posljednjih mjeseci sve izglednijim čini rezanje poticaja monetarne politike, i prije nego se očekivalo. Ovog tjedna održava se sjednica Feda na kojoj se očekuje otvranje rasprave o ublažavanju poticaja, a isti dnevni red mogao bi se naći pred središnjim bankama u Japanu, EU, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Azijska tržišta također su u minusu; MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica (koji ne uključuje japanske) ujutro je korigiran 1,8 posto u odnosu na prethodno zatvaranje čijme je dosegnuo najnižu vrijednost u posljednjih mjesec dana.

Na burzi u Hong Kongu dionice su pale u prosjeku 4 posto na najnižu razinu u posljednjih jedanaest mjeseci, jednak pad zabilježen je i u Singapuru, a u Australiji je korekcija bila nešto blaža, 2 posto. Istovremeno, burze u Japanu, Južnoj Koreji i Kini u ponedjeljak su bile zatvorene radi blagdana.

Posebnu dozu neizvjesnosti i pritisak na druge dionice u nekretninskom sektoru donosi strah oko raspleta situacije s China Evergrandea, nekretninskog giganta koji je upao u probleme s likvidnošću zbog pada prodaje i nagomilanih dugova.

I domaća burza bila je u ponedjeljak u “crvenom”. Dionički indeks CROBEX oko 15:30 bio je na 1,66 posto nižoj razini nego u petak, na 1935,93 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close